Sportul te face să mănânci mai echilibrat. Practicarea activității fizice regulate ajută la menținerea unei sănătăți bune, atât mentale, cât și fizice. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie anul trecut în revista medicală Medicine and Science in Sports & Exercise, exercitiile fizice ar avea un alt avantaj. Deși acest lucru este evident, studiul arată că încorporarea exercițiilor fizice în viața de zi cu zi afectează alegerile noastre alimentare și permite o alimentație echilibrată.
O scădere a poftelor alimentare
Acest studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Leeds din Anglia, a analizat schimbările în recompensarea alimentelor și a trăsăturilor comportamentale de consum legate de susceptibilitatea de supraalimentare după particarea sportului. Pentru a finaliza studiul, oamenii de știință au studiat 61 de voluntari, în mare parte de vârstă mijlocie și inactivi, toți supraponderali sau obezi.
Toți participanții au răspuns la un chestionar detaliat cu privire la preferințele și comportamentele lor alimentare. Participanții au fost apoi împărțiți în două grupuri: membrii primului grup duceau vieți normale, în timp ce ceilalți făceau exerciții.
Sportul te face să mănânci mai echilibrat
Voluntarii din cel de-al doilea grup au fost antrenați timp de 12 săptămâni, în timp ce au mâncat așa cum au considerat de cuviință. După ce experimentul s-a încheiat, cercetătorii au descoperit că poftele alimentare au scăzut doar la persoanele din grup care s-au angajat în activitate fizică regulată. Oamenii de știință au observat aceeași scădere în ceea ce privește mâncaul cu pofta. În plus, voluntarii care au facut sport au pierdut câteva kilograme în comparație cu grupul de control.
Sportul schimbă modul în care funcționează anumite părți ale creierului
Trebuie menționat că cercetătorii nu au controlat dieta voluntarilor. Participanții puteau mânca orice își doreau. Având în vedere rezultatele, oamenii de știință au prezentat o ipoteză. Ei bănuiesc că preferințele alimentare ale participanților s-au schimbat din cauza activității fizice, care la rândul ei a modificat funcționarea părților creierului care reglementează comportamentul alimentar.