Spondiloza cervicală sau osteoartrita spinală reprezintă o degenerare a coloanei vertebrale și are ca principal simptom apariția durerii în zona gâtului, deoarece acesta susține greutatea capului.
Spondiloza cervicală este o afecțiune destul de întâlnită, mai ales la persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani sau la cele sedentare sau supraponderale.
Spondiloza este văzută ca un fenomen de îmbătrânire deoarece înaintarea în vârstă face ca oasele și ligamentele din coloana vertebrală să se uzeze. În plus, la spondiloza cervicală poate fi cauzată și de o degenerare ce poate să apară la discurile intervertebrale.
Care sunt cauzele apariției spondilozei cervicale
Spondiloza cervicală poate avea multiple cauze, însă cea mai des întâlnită este îmbâtrânirea. Astfel, înaintarea în vârstă face ca oasele și ligamentele din coloana vertebrală să se uzeze și să piardă din rezistență. Pentru a lupta împotriva acestor efecte, coloana vertebrală produce țesut osos în plus, adică osteofite. Acestea sunt niște formațiuni osoase ce apar în zona articulațiilor sau în alte zone. Cel mai adesea, aceste osteofite apar în zona gâtului, astfel apărând spondiloza cervicală.
Alte cauze ale apariției spondilozei cervicale sunt anumite vătămări bruște sau neașteptate, cauze genetice, sedentarismul, obezitatea, fumatul sau consumul excesiv de alcool, dar și niște mișcări care tensionează coloana vertebrală.
Spondiloza cervicală: Simptome
Când vorbim despre spondiloza cervicalăm, principalul simptom care apare este durerea în zona gâtului, a cefei.
Durerea va fi mai puternică la început mai ales dacă stai mai mult timp în picioare sau dacă ești obosit. Durerea poate să dispară dacă te odihnești. Odată cu trecerea timpului, durerea poate să țină perioade mai lungi dacă nu se ia niciun tratament.
Spondiloza cervicală mai are ca simptome și apariția unor dureri de cap, stări de amețeală sau probleme în menținerea echilibrului.
În anumite cazuri, spondiloza cervicală poate avea ca simptome înțepenirea gâtului, instalaraea uneri rigidități în zona gâtului sau dificultăți în mișcarea membrelor sau a coloanei vertebrale după o perioadă mai lungp de repaus.
Alte simptome ale spondilozei cervicale pot fi apariția unor furnicături la nivelul brațelor, al umerilor sau al altor zone afectate.
Persoanele care au spondiloză cervicală pot simți că forța brațelor scade în timp deoarece această afecțiune poate genera și tulburări motorii.
Tratamente pentru spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală poate fi tratată eficient cu exerciții și aplicarea unui guler cervical.
Principalul scop al tratamentelor este reducerea durerii. De aceea mulți medici recomandă în primul rând odihna și evitarea exercițiilor intense până când durrea va scădea în intensitate.
De asemenea, pentru sapondiloza cervicală medici pot prescris medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În cazul în care acestea nu au efectul scontat, se poate trece la injecții cu steroizi epidurali ce pot fi administrate în coloana vertebrală pentru a reduce durerea, amorțeala sau furnicpturile din picioare.
Un alt mod de a diminua durerea caquzată de spondiloza cervicală este terapia fizică. Adică un program de exerciții ce ajută la întărirea mușchilor abdominali și ai spatelui. Astfel se îmbunătățește flexibilitatea și crește rezistența la mișcare a spatelui inferior.
Și utilizarea protezelor poate fi un mod de a reduce durerea pricinuită de spondiloza cervicală. Astfel, în anumite cazuri, se poate folosi o bretea sau un suport pentru stabilizarea spatelui inferior.
Durerea cauzată de spondiloza cervicală poate fi ameliorată și prin anumite exerciții care ajută la întinderea și întărirea mușchilor gâtului și ai umerilor.
O soluție la îndemână pentru tratarea spondilozei cervicale este și folosirea remediilor naturiste.