Prima pagină » Sanatate » Spondiloza cervicală gravă. Ce posibilități de tratament există
Spondiloza cervicală gravă. Ce posibilități de tratament există

Spondiloza cervicală gravă. Ce posibilități de tratament există

17 nov. 2023, 15:25,
BZI.ro, în Sanatate

Spondiloza cervicală, uneori numită și “artrita gâtului”, este un termen general pentru uzura și deteriorarea care afectează coloana cervicală. Dacă suferi de spondiloză cervicală gravă, vei suferi și de dureri de gât, sau vei simți rigiditate în aceasta zonă. Spondiloza cervicală gravă nu poate fi tratată de către medici, însă aceștia pot împiedica înrăutățirea afecțiunii. Pe lângă aceasta, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja gâtul.

Ce este spondiloza cervicală gravă. Simptome și cauze

„Spondiloza cervicală” este un termen general pentru uzura și deteriorarea care afectează coloana cervicală. Regiunea cervicală se referă la cele 7 vertebre aliniate din zona gâtului. „Spondiloza” este atunci când anumite părți ale coloanei încep să se deterioreze. Medicii o numesc uneori osteoartrită sau artrita gâtului.

Spondiloza cervicală este foarte comună și o consecință naturală a îmbătrânirii. Pe măsură ce îmbătrânim, coloana începe să se modifice și să se deterioreze. Acest lucru se întâmplă în mod obișnuit în jurul vârstei de 30 de ani. La vârsta de 60 de ani, aproximativ 9 din 10 persoane suferă de spondiloză cervicală.

Poți avea spondiloză cervicală și fără a prezenta simptome. Dacă ai simptome, acestea pot include durere de gât, gât rigid, spasme musculare, pocnituri atunci când îți miști gâtul, amețeli, dureri de cap. Cauza cea mai frecventă este cauzată de modificarea coloanei odată cu înaintarea în vârstă.

Spondiloza cervicală se dezvoltă în timp. Factorii declanșatori sau factorii de risc includ vârsta de 60 de ani sau mai mult, fumatul, activitățile care necesită privitul în sus sau în jos ore întregi în fiecare zi, tensionarea gâtului prin ridicarea de obiecte grele, antecedentele familiale de spondiloză cervicală, leziunile gâtului. Spondiloza cervicală crește riscul de a dezvolta mielopatie și radiculopatie cervicală.

Spre ce tratamente de specialitate te poți orienta

Cel mai bun tratament este cel care ajută la ameliorarea simptomelor tale specifice. În general, profesioniștii din domeniul sănătății încep tratamentul pentru spondiloza cervicală cu metode neinvazive, conservatoare. De exemplu, v-ar putea fi recomandată fizioterapia, analgezice fără prescripție medical, aplicarea gheții sau a căldurii pe gât timp de 15 minute de mai multe ori pe zi, guler cervical moale sau orteză.

Dacă ai dureri semnificative la gât, specialiștii ți-ar putea recomanda tratamente precum anestezia epidurală cu steroizi sau ablația prin radiofrecvență. Dacă aceste tratamente nu ajută sau condiția ta este o complicare a mielopatiei cervicale sau radiculopatiei cervicale, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală de fuziune spinală. Aceasta este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că nu există un tratament definitiv. Dar există modalități de a ține sub control spondiloza cervicală astfel încât simptomele să nu îți afecteze calitatea vieții.

De cele mai multe ori, spondiloza cervicală este o consecință a îmbătrânirii. Poți avea grijă de gâtul tău prin luarea de pauze regulate de la activitățile care pun o presiune asupra gâtului, cum ar fi privitul în jos sau în sus ore întregi sau menținerea gâtului într-o poziție incomodă. De asemena, ajuta și efectuarea de exerciții pentru a întinde și întări mușchii gâtului. Durerea poate fi ameliorată prin odihnă, sau aplicarea de gheață sau căldură și medicamente fără prescripție medicală.

Uneori, durerea severă și simptomele acestei afecțiuni, pot fi un semn al unei probleme medicale grave. Caută asistență medicală imediat dacă prezinți durere care crește în intensitate, amorțeală sau furnicături în brațe, probleme de coordonare sau mers, slăbiciune musculară, senzație de greutate în brațe sau picioare și incontinență urinară.

Corpul nostru se modifică odată cu înaintarea în vârstă, iar una dintre aceste schimbări poate fi și spondiloza cervicală gravă. Aceasta poate determina durerea sau rigiditatea gâtului. Oricine poate fi afectat, dar persoanele care petrec ore întregi privind în sus spre tavan sau în jos spre pământ au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Medicii nu pot vindeca spondiloza cervicală, dar există tratamente pentru a ameliora rigiditatea sau durerea din această zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *