Spitalul Veterinar de Urgență, deschis de Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV), va avea o unitate mobilă ce va fi funcțională până cel târziu în vara anului 2024
Scopul principal pentru această unitate veterinară mobilă este de a ajunge mai ușor în ferme, la animalele mari, deoarece transportul acestora se face greu către Spitalul Veterinar de Urgență al USV.
Până cel târziu în vara anului 2024, Spitalul Veterinar de Urgență al USV Iași va avea o unitate mobilă
În anul 2021, USV Iași a deschis primul Spital Veterinar de Urgență pentru animale de companie din Moldova, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară. De atunci au fost tratate nenumărate cazuri în cadrul spitalului, iar până în vara anului 2024 va exista și o unitate mobilă.
Reporterii BZI au luat legătura cu prof. univ. dr. Gheorghe Solcan, medic veterinar, care a transmis faptul că transportul animalelor mari până la spital se face destul de greu, astfel că, datorită unității mobile, cadrele medicale și studenții Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USV se vor putea deplasa în ferme.
„Clinica mobilă o să meargă în țară pentru a îmbogăți cazuistica de animale mari, pentru că animalele de fermă au acces mai greu la Spitalul Veterinar de Urgență al USV Iași, mașinile mari de transport animale au acces mai greu prin centrul orașului, pe de o parte, este mai greu accesul, iar pe de altă parte, este scump transportul. Noi avem ca target îmbunătățirea competențelor studenților în domeniul patologiei animalelor de fermă și a cailor. Fiindcă animalele vin mai greu la noi, avem acest obiectiv de a ne organiza clinica mobilă, sigur că studenții și acum lucrează cu animale mari, dar pentru a diversifica această cazuistică avem nevoie de această clinică mobilă, pentru a ne deplasa noi în ferme”, declară prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.
Autolaboratorul va include toată aparatura necesară
Au fost achiziționate dotările necesare pentru unitatea mobilă, urmând să se cumpere și mașina, un autolaborator ce va include aparatura necesară. Costurile pentru toate acestea se învârt în jurul sumei de 100.000 de euro, investiția necesară fiind realizată cu fonduri proprii ale USV Iași și ale partenerilor din mediul privat.
„La momentul actual s-au achiziționat majoritatea dotărilor necesare pentru unitatea mobilă, ecograf, analizoare pentru analize rapide de sânge, aparatură pentru intervenții chirurgicale care se pot face în condițiile de fermă și mai urmează să se achiziționeze mașina, un autolaborator în care includem toată aparatura necesară și cu care să putem deplasa și câțiva studenți. Practic, urmează și cred că este într-un proces destul de avansat achiziția mașinii. Costurile, din câte știu, ajung la 100.000 de euro aproximativ, iar în anul viitor, cel târziu în vară, sperăm să punem unitatea mobilă în funcțiune”, adaugă prof. univ. dr. Gheorghe Solcan în legătură cu Spitalul Veterinar de Urgență al USV Iași, care va avea o unitate mobilă.