Prima pagină » Local » Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are 110 angajați în autoizolare la domiciliu! Lipsa de personal nu afectează activitatea medicală
Spitalul

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are 110 angajați în autoizolare la domiciliu! Lipsa de personal nu afectează activitatea medicală

21 nov. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași a anunțat ieri că 110 angajați ai unității medicale se află în autoizolare la domiciliu. Deficiența de personal, spune ec. Ioan Bârliba, nu afectează activitatea medicală. În spital sunt ocupate doar 400-450 de paturi, mai puțin de jumătate din capacitatea totală a spitalului

Pandemia de COVID-19 a determinat schimbări majore în spitalele ieșene. Mai multe cadre medicale au fost transferate de la o secție la alta pentru a suplimenta lipsa de personal, iar altele au fost nevoite să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile după ce au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 sau au fost contacți direcți. Chiar și în aceste condiții, managerii unităților medicale nu se pot plânge de lipsa de personal, și asta pentru că a scăzut și numărul de internări. La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, 110 cadre medicale, dintre care medici, asistenți medicali și infirmieri se află în autoizolare la domiciliu. Înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, această unitate medicală avea în permanență ocupate, în medie, 1.000-1.050 de paturi. Din luna martie, în toate unitățile sanitare din România s-au primit doar urgențele medicale. Astfel, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, media de ocupabilitate a locurilor este de 400-450.

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are 4.000 de angajați, dintre care 400 sunt medici

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași deservește urgențele medicale din toată regiunea Moldovei. Pe perioada pandemiei de COVID-19, mai multe cadre medicale angajate în spital au fost depistate cu COVID-19 sau au fost contacți direcți ai persoanelor infectate cu noul tip de virus. Practic, timp de 14 zile au fost nevoite să stea în autoizolare la domiciliu sau în spital.

„La acest moment, în jur de 110 angajați sunt ori în carantină, ori pozitivi la infecția cu coronavirus. Vorbim de medici, asistenți medicali și infirmiere. Ei s-au pozitivat în colectivitate. Este uneori greu, dar reușim. Spitalul are 16 clinici și are cu tot cu rezidenți 4.000 de angajați. Dintre aceștia, în jur de 1.200 sunt medici rezidenți, aproximativ 400 sunt medici, dintre care 180 sunt cadre didactice, iar restul sunt angajați ai spitalului. Avem în jur de 1.200-1.300 de asistenți medicali, aproximativ 1.000 de infirmiere și brancardieri și restul reprezintă muncitori, personal TESA. A fost și este o perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții așa cum putem mai bine”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Ec. Ioan Bârliba: „Lipsa de personal nu ne afectează extrem de tare”

Deși lipsesc din spital 110 cadre medicale, acest lucru nu împiedică activitatea medicală, și asta pentru că numărul de pacienți internați a scăzut drastic. Conform reglementărilor impuse în spitale încă de la declanșarea pandemiei, în unitățile medicale se internează doar urgențele. Pacienții cronici se pot prezenta în ambulatoriul spitalului pentru consult și rețete medicale. Dacă starea lui se înrăutățește, medicul curant îi poate recomanda internarea.

„Noi nu mai avem același număr de pacienți inernați, motiv pentru care lipsa de personal nu ne afectează extrem de tare. Înainte aveam internați între 1.000-1.050 de pacienți în fiecare zi. Acum avem 400-450 de pacienți. În acest fel, proporțional, asistentele încearcă să se descurce. Este greu mai ales în sectorul COVID-19. Ca să avem personal pregătit fizic și psihic, am luat asistente medicale din secții mai puțin aglomerate, cum ar fi: Clinica de hematologie, de alergologie, de pe alte secții și i-am dus acolo unde există o rotație mai mare și un număr mare de pacienți. Am înțeles că Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași pregătește voluntari pentru spitale, studenți la medicină. Ar fi extrem de benefic să primim voluntari în spital”, mai spune ec. Ioan Bârliba.

Ieșenii, mai prezenți ca niciodată la controlul medical periodic

Ec. Ioan Bârliba spune că, odată cu pandemia de COVID-19, pacienții au înțeles mai bine ca niciodată cât de importantă este prezentarea periodică la spital. Bolnavii își fac programare telefonică și se prezintă la medic mai mult ca niciodată. În ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic între 700 și 800 de pacienți.

„Bolnavii care au nevoie de consultații la medicul specialist sau medicul primar din Ambulatoriul de specialitate (fosta Policlinică nr. 1) al Spitalului «Sf. Spiridon» din Iași trebuie să își facă o programare telefonică. Pacienții se pot programa la numărul de telefon 0232.240.822 (centrala spitalului) sau prin medicul de familie. Programul în ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași începe la ora 7:00, cu o pauză de o oră la 12:00, pentru dezinfecția spațiilor, și se reia de la ora 13:00 până la ora 18:00, de luni până vineri, inclusiv. Observăm că, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, populația a înțeles faptul că este extrem de important să te prezinți periodic la spital pentru investigații și să nu aștepți până în ultimul moment”, încheie Ioan Bârliba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024