Prima pagină » Titlurile zilei » Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis! Aparținătorii plătesc scump pentru îngrijiri paliative, dar serviciile sunt execrabile! – FOTO

Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis! Aparținătorii plătesc scump pentru îngrijiri paliative, dar serviciile sunt execrabile! – FOTO

23 feb. 2023, 02:00, 16 ,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

Spitalul „Sf. Sava” din Iași riscă să fie desființat, deoarece nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ. Asistentele și infirmierele angajate aici se ocupă de dublul pacienților pe care ar trebui să-i aibă în grijă. Mai mult, reporterii BZI au aflat pe surse că asistentele medicale, dar și medicii angajați în acest spital, nu au atestate de studii complementare în îngrijiri paliative

Spitalul „Sf. Sava” din Iași numără 200 de paturi pentru îngrijire paliativă, iar unitatea medicală primește suma de 237 de lei pe zi de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru 112 dintre acestea. Pentru un loc într-o rezervă cu două persoane se plătesc 160 de lei pe zi, iar pentru un loc într-un salon cu patru persoane, aparținătorii achită 140 de lei pe zi. Deși aceste sume nu sunt deloc mici, serviciile oferite de unitatea medicală sunt de-a dreptul execrabile. Pe site-ul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, facilitățile oferite pacienților sunt descrise în cele mai frumoase culori.

Astfel, se arată că Spitalul „Sf. Sava” este „o mare familie formată din oameni profesioniști, care pun, înainte de toate, liniștea pacientului pe toate planurile”, dar și că de sănătatea pacienților se ocupă medici specializați în îngrijiri paliative, medici epidemiologi, kinetoterapeuți, psihologi, asistenți medicali generaliști, infirmiere, îngrijitoare, îndrumători spirituali și brancardieri. Realitatea este mult mai sumbră, bolnavii fiind lăsați ore în șir să zacă în paturi, neschimbați, murdari și flămânzi.

Care sunt cauzele pentru care Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi închis

Conform Ordinului emis de ministrul Sănătății pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative al Ministerului Sănătății, pentru secții/compartimente/unități sanitare independente, cu profil de îngrijiri paliative, cu internare continuă trebuie să existe un medic cu supraspecializare/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, la 10-12 paturi; un asistent medical, cu studii aprofundate/specializate în îngrijiri paliative, la 4-8 paturi pe tură; o infirmieră, la 4-8 paturi pe tură; o normă de asistent social, la 25 paturi; o jumătate de normă de psiholog, la 10-12 paturi, 4 norme parțiale la alt personal – kinetoterapeut, preot/cleric.

La Spitalul „Sf. Sava”, o asistentă îngrijește toți pacienții de pe un etaj, adică între 16-18 bolnavi. La fel stă situația și în cazul infirmierelor, care sunt în permanență suprasolicitate, având în grijă până la 18 bolnavi. Mai mult, acestea trebuie să facă și treaba îngrijitoarelor, deoarece în unitatea medicală deținută de Viorel Blăjuț nu activează niciuna. La Spitalul „Sf. Sava” din Iași există o lipsă acută de personal. Pe etaj, unde sunt între 16 și 18 bolnavi, există o singură infirmieră care face și munca de îngrijitoare, hrănește și schimbă pacienții de pampers, le face baie acestora, dar face și curat.

Pentru că volumul de muncă este foarte mare pentru o singură persoană, sunt situații în care pacienții rămân cu pampersul ud, nemâncați, o parte dintre ei trebuind să fie hrăniți, alții având dificultăți de alimentație. Din totalul de asistente medicale, doar 5-6 au vechime, restul sunt debutante, care timp de o lună sau două fac voluntariat, iar mai apoi se ocupă singure de toți pacienții de pe un întreg etaj.

Peste toate acestea, infirmierele sunt obligate să vină și din ziua liberă pentru a suplini lipsa de personal, plata fiind făcută la negru. Nici nu poate fi vorba de asistente medicale cu specializare pe îngrijiri paliative. Din informațiile pe care le deținem, medicii de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași nu au atestat de studii complementare în îngrijiri paliative. La fel este și în cazul asistentelor medicale, care nu sunt absolvente ale modulelor introductive și avansate de îngrijiri paliative.

Pentru că Spitalul „Sf. Sava” nu îndeplinește toate criteriile din Regulamentul de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, ar trebui ca unitatea medicală să fie închisă. Doar atunci când apare un control, Viorel Blăjuț aduce tot personalul de acasă ca să arate că îndeplinește condițiile.

Pacienții internați în spitalul lui Viorel Blăjuț sunt prost tratați și umiliți

Angajații de la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt prost plătiți și suprasolicitați, fiindu-le imposibil să se ocupe corespunzător de numărul mare de pacienți. Astfel, în unele zile, infirmierele nu reușesc să schimbe scutecele tuturor pacienților sau nu au timp să-i hrănească.

La Spitalul „Sf. Sava” activează și un psiholog care vine zilnic, în intervalul 10:00-12:00 și vorbește cu pacienții noi și cu cei depresivi. De asemenea, în unitatea medicală sunt angajați și patru kinetoterapeuți care oferă servicii între 9:00 și 16:00. Aparținătorii nu se bucură de niciun fel de consiliere în cazul în care pacienții încetează din viață, ci sunt pur și simplu sunați și li se comunică vestea.

Reporterii BZI au sunat la Spitalul „Sf. Sava” din Iași și s-au dat drept aparținătorul unei persoane cu grave probleme de sănătate, pe care ar vrea să o interneze în unitatea medicală, pentru a afla de ce fel de servicii beneficiază pacienții internați aici.

„Are recomandare pentru paliație? Noi facem internări pentru pacienții cu boli grave, nu internăm aici persoane ca într-un cămin. În rezervă cu două persoane, 160 de lei pe zi, iar în cea cu 4 persoane, 140 de lei pe zi, asta în cazul în care pacientul are diagnostic de internare (ajungând la un cost lunar între 5.000 și 5.500 de lei – n.r.). Avem și psihologi, și psihiatri.

Preoți, dacă vreți, trebuie să chemați dumneavoastră din exterior. Mai sunt pacienți care sunt religioși aici, dar asta o să discutați când va fi pacienta internată. Dacă aveți un act medical, ni-l puteți trimite pe Whatsapp”, a explicat o angajată a Spitalului „Sf. Sava” din Iași.

Contactat de către reporterii BZI, Viorel Blăjuț a declarat sus și tare că în unitatea medicală pe care o deține activează doi preoți, deși spusele sale sunt contrazise chiar de angajatele sale.

„O să discutăm la Parchet, nesimțito ce ești! Cum poți să-ți permiți și să scrii că e lagăr? Acum ce vrei? Da, normal că avem preot, avem contract cu un preot ortodox și cu unul catolic”, a declarat Viorel Blăjuț.

În aceste zile, la Spitalul „Sf. Sava” din Iași se desfășoară o inspecție pentru ca unitatea medicală să primească, din nou, acreditare din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Viorel Blăjuț a făcut, în aceste zile, o mulțime de schimbări, astfel încât rezultatul să fie cel scontat. În acest sens, a fost dublat numărul de infirmiere de pe fiecare etaj, de la o persoană la două, s-a făcut curățenie general, iar pacienții au fost tunși, spălați și aranjați, s-a înlocuit lenjeria veche cu una nouă și s-au formolizat saloanele.

Totuși, deoarece nu îndeplinește condițiile de funcționare a unei unități medicale cu profil paliativ, Spitalul „Sf. Sava” din Iași ar putea fi desființat.

Comentarii
  • Un aparținător ghinionist

    Din păcate, concepția personalului spitalului, indusa cel mai probabil de la administrator si director medical, este ca bătrânii sunt internati acolo ,,ca sa nu moara acasa”. Sub spoleiala reclamei protejării demnității bătrânilor (cei mai mulți internați din necesitatea asigurării unei îngrijiri medicale specializate) acest spital de paleatie ascunde o lipsă crasă de profesionalism și multă indiferență față de suferințele unor oameni aflați la finalul vieții. Câtă lipsă de empatie ascunde un medic care afirmă ca un bătrân de 82 ani ,,a trăit ceva” și, mai ales, ca rudele ,,au avut ghinionul” să îl aducă în zilele de sărbătoare legală…de parcă un spital nu este obligat să asigure îngrijirea pacienților și în zilele libere…
    Ar fi multe de spus…inclusiv faptul că nu întocmesc la timp și corect fișele de consultație ale pacienților…
    Dacă cineva va dori vreodată să investigheze mai amănunțit ce se petrece în acest spital, va avea multe de descoperit…nepăsarea este la ea acasă…totul a devenit o afacere care trebuie să fie cât mai profitabilă, călcând peste sufletele celor care chiar au credința că bătrânii lor vor fi îngrijiți așa cum se cuvine.
    Concluzia: ocoliți acest spital, încercați să găsiți, pe cât posibil, alte soluții pentru bătrânii voștri.
    Motto-ul acestuia este ,,Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

  • Aceleasi versuri de 3 zile….. ! Eu nu inteleg un lucru din ce ziceți: daca omul incaseaza 120 lei (daca am inteles bine) /pacient/ zi, care ar fi interesul sau profitul daca i-ar lasa sa moara?? Nu mai încasează!

  • Au cereri de spitalizare tot timpul.

  • La Iasi sunt ~45000 firme/2022. Cateva zeci de mii sunt „servite de blajut, dar si de alti „buni”. Chiar daca ai parcare plina cu masini si o trupa de tineri, cu salarii de incepator e greu sa spui ca faci servii reale la firme. Se mimeaza un fel de instruire si o gramada de documente copy-paste. Cine este autoritatea care ar trebui sa verifice calitatea acestor servicii? Ati ghicit, ITM. Numai ca acolo sa construit acest monstru. O ancheta a uni ziar de investigatii poate scoate la iveala cum se procedeaza ca unele firme sa mearga pentru, servicii SSM, doar la „anumiti buni”. Pentru destructurarea acestei retele ar trebui serviciile ssm sa nu mai fie sub controlul ITM.Sa se ajunga pana la modificarea legii, lege care este facuta de inspectori pentru inspectori. Nu este o gluma, este un sistem deja inchis. Ei sunt acolo, fac bani, se sprijina unii pe altii. Trebuie schimbate atributiile celor de la ITM. Trebuie sa fie implicati prin lege, in supravegherea a tot ce tine de munca salariatilor. Ei trebuie sa actioneze la o firma pentru a nu fi un pericol, nu sa caute chichite neaparat, sa arate ce destepti sunt. Trebuie simplificata fabricarea de hartii „pentru control”. Cum sa faci studiul stiintific de evaluare de riscuri la un chiosc, sau la un magazin satesc?

  • Asa crede orice om cu judecata normala…
    Însă, pentru ei, profitul nu dispare niciodată… găsesc oricând înlocuitori pentru persoanele decedate…în plus, opresc taxa de spitalizare pentru 10 zile, chiar dacă unii mor după o zi-doua-trei de la internare

  • Din toată inima vă spun, ocoliți acest spital! Din disperare am ajuns cu bunica mea la ei și acum îi duc flori la mormânt.
    Bunica era lucidă, vorbeam la telefon zilnic doar că deodată nu îi mai mergea telefonul. Îmi spunea cât de urat se comporta cu ea, lăsa telefonul deschis sa auzim cum tipa la ea.
    Intr-o zi i-a fost luat telefonul, am sunat pe secție și mi s-a spus ca s-a stricat…am mai sunat totuși și mi-a răspuns o asistenta la telefonul “stricat”.
    Am dorit sa o văd după toate acestea, imediat după ce ieșise din perioada de carantina și am rămas mască. Bunica era ca un robot… nu vorbea, nu clipea, făcea la comanda ce i se spunea. Era efectiv drogata. Am luat-o acasă imediat și la câteva zile din păcate a decedat.
    Toate acestea deoarece a îndrăznit sa imi spună și sa imi arate așa cum putea ea, modul in care se comportau cu ea!

  • Da asa e, oare nu se poate face ceva in privinta asta? Niste scursuri + ca elibereaza cerfiticatul de constatare a decesului cand i se scoala doamnei doctor Albu sa vina la spital sa-l semneze..

  • Suntem o tara de nimic.Daca cineva vrea sa facă ceva pentru oameni împroșcam cu noroi.Bravoo..Eu am avut mama internata la acest spital în stare foarte grava..Am luat o acasă după 6 luni pe picioarele ei și este bine și acum..Mulțumesc Spitalului Sf Sava și personalului care chiar a dat dovada de profesionalism și empatie.

  • Suntem o tara de nimic.Daca cineva vrea sa facă ceva pt oameni începem sa l denigram. Eu am avut mama internata la acest spital în stare foarte grava și după 6 luni am luat o acasă pe picioarele ei.Multumesc Spitalului Sf Sava ca exista și face lucruri bune..

  • Mama mea este internata și acum pe sectia de îngrijiri.Este bine ,face kinetoterapie și este mulțumită ca este aici..Vroiam sa o iau acasă sa i pun o femeie sa aibă grija de ea dar am mai trecut prin asta și nu a fost bine.Am urcat în salon cu test ce i adevărat dar era totul impecabil..De ce aruncam cu noroi ?

  • Aruncam cu noroi pentru ca 80 % din situatii sint identice cu cele descrise la capitolul ‘ drogati’ ,vii bine pleci drogat,daca mai pleci

  • Dacă erai bine nu veneai la spital de îngrijiri paliative.Drogatule..Știi ce înseamnă asta ?Ești cu boli incurabile în care familia ta nu te poate ajuta..și de asta apelează la alții..la spitale specializate

  • Am lucrat acolo și am văzut cu ochii mei cum un bătrân a venit pe picioarele lui vorbea mergea… După o săptămână și ceva a ajuns leguma și dormea non stop.. de la ce i se administra ca sa stea asistentele liniștite noaptea. Oameni fără scrupule. Nu se gândesc că poate putea fi o ruda de a lor. Nu au inima unii. Și cei care au degeaba daca în urma lor vin cei care fac rău. Sunt persoane care își dau interesul și au grijă de bătrâni și se atașează de ei.. dar sunt unele „putori” care dacă ar putea ar sta numai la țigară și la cafele și pacientul lăsă.l acolo. Totuși dacă p luam așa în orice spital sunt persoane și persoane.

  • Intrati putin si pe la Recumedis la fizio, masaj. Cafele, tigari, barfe, vanatai pe pacienti, impresii si figuri. O doamna de la masaj care se crede mai presus de orice si invata voluntarii prost, plus sicane sa numai fie primiti.

  • De rău tot auzim! De bine?

    Ceva de bine?

  • Pentru dl. Blăjuț: angajați personal suficient !!!

    Angajați personal suficient pe Spital!!!Oamenii pleacă sau nu își fac treaba cum trebuie datorită salariilor mici, mici… PREA MICI !!!!Măriți-le la toți salariile, indiferent de funcție, măcar cu 200-300 de lei și or să muncească mai mult! Nu o să sărăciți niciodată, ba din contră o să dormiți mai bine(o să vă pomenească angajații 🙂 la bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025