Prima pagină » Titlurile zilei » Spitalul privat al medicului Cristache Zanoschi a fost desființat de arhitecții ieșeni! Proiectul era destinat pacienților bolnavi de cancer. Specialist: „Din păcate, este o comisie nocivă” – FOTO

Spitalul privat al medicului Cristache Zanoschi a fost desființat de arhitecții ieșeni! Proiectul era destinat pacienților bolnavi de cancer. Specialist: „Din păcate, este o comisie nocivă” – FOTO

03 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Medicul ieșean Cristache Zanoschi a avut o inițiativă privată pentru construirea unui spital, care urma să aibă un impact important în comunitate. Arhitecții din cadrul comisiei au respins proiectul, invocând un motiv pueril. Specialiștii au taxat rezoluțiile adoptate de comisie

Un proiect important pentru comunitate a fost anulat de arhitecții ieșeni, membri în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), constituită la nivelul Primăriei Iași. Este vorba despre construirea unui spital cu o capacitate de 200 de paturi, unde urmau să fie îngrijiți în special bolnavii de cancer. Investitorul este Ircon SRL, companie deținută de cunoscutul medic Cristache Zanoschi. Amplasamentul pe care urma să fie construit spitalul are o suprafață de 1,4 hectare și este situat în zona șoselei Iași – Tomești. Investiția anunțată era estimată la 40 de milioane de euro, cu diferite surse de finanțare. Reporterii „BZI” au cerut un punct de vedere din partea membrilor CTATU, privind motivele care au dus la respingerea proiectului.

„Acolo, funcțiunea trebuie să fie pentru Zona Industrială. Trebuie să schimbe funcțiunea”, a precizat Mihai Drișcu, membru în cadrul CTATU.

Medicul Cristache Zanoschi s-a arătat amuzat de rezoluția comisiei.

„Acolo nu este zonă industrială, ar fi fost bine pentru România. Nu știam, aștept să primesc hârtia oficială”, a comentat medicul decizia luată de CTATU în cursul acestei săptămâni.

Specialist: „Din păcate, este o comisie nocivă.”

Reporterii „BZI” au cerut o părere și specialiștilor în domeniu despre hotărârea luată de CTATU în cazul proiectului inițiat de Ircon SRL.

„Cei din comisie caută motive de a bloca proiecte. Le este frică să dea drumul la proiecte mari. Asemenea dezvoltări ar trebui să fie permanente. În schimb, investitorii sunt alungați. În acest moment, Zona Industrială este pe jumătate închisă. Această comisie ar trebui să integreze clădirile într-un sit. Nu ar trebui să discute dacă se pretează spitalul acolo sau nu. De asta se ocupă instituțiile care eliberează avize, cum ar fi Direcția de Sănătate Publică, Agenția de Mediu. Ei spun dacă se poate sau nu. Din păcate, este o comisie nocivă. Această comisie blochează foarte multe proiecte, nu există transparență. Ar trebui ca ședința să fie publică, să fie filmată, să fie prezentă presa. Ei fac ce vor acolo. Nu sunt discuții tehnice, sunt discuții ordinare, subiective. S-au îndepărtat de analiză”, au declarat surse avizate pentru „BZI”.

În acest moment există un blocaj și la nivelul Comisiei de Urbanism formate din consilieri locali.

Compania medicului Cristache Zanoschi a avut vânzări mai mari în timpul pandemiei

În legătură cu activitatea societății Ircon SRL, chiar dacă anul 2020 a fost marcat de pandemia de COVID-19, vânzările au fost mai mari față de anul precedent. Astfel, cifra de afaceri a fost de 8,2 milioane lei, profit de 211.891 lei, datorii de 10,2 milioane lei, cu un număr de 36 de angajați. Chiar dacă cifra de afaceri a fost mai mare față de 2019, comparația cu aceeași perioadă arată un profit diminuat de aproape 4 ori.

„Ircon este o firmă de producție înființată în 2003 și are ca obiect de activitate fabricarea medicamentelor de uz uman, a produselor cosmetice și a suplimentelor nutritive. Din 2006 până în prezent, firma noastră a investit în realizarea a trei fluxuri de producție moderne (ovule și supozitoare, creme, unguente și șampoane, comprimate și capsule), ajungând ca în prezent să concureze cu succes, prin calitatea produselor, companii de prestigiu din România. În prezent, evoluția firmei Ircon este pe un trend ascendent, mărind gama de produse scoase pe piață”, se arată în descrierea companiei.

Principalul produs al companiei este Cervugid-ovule, folosit pentru tratarea bolilor ginecologice. CTATU a respins recent și proiectul agentului imobiliar Paul Tehuțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *