De săptămâna viitoare, Spitalul Orășenesc Hârlău va deveni unitate suport COVID-19. Printr-un ordin de ministru, conducerea unității medicale a fost nevoită să pună la dispoziție 49 de paturi pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus. În acest moment, spitalul nu are suficiente cadre medicale pentru a acoperi numărul de pacienți
În urmă cu câteva zile, Spitalul Orășenesc Hârlău a primit un ordin de ministru, conform căruia 3 secții din unitatea medicală vor fi utilizate pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus. Până acum, locuitorii infectați cu coronavirus din orașul Hârlău, dar și de prin împrejurimi erau transportați la spitalele suport COVID-19 din Iași. În această unitate medicală este angajat doar un singur medic infecționist. O problemă cu care se confruntă de mulți ani Spitalul Orășenesc din Hârlău este lipsa de personal medical.
„La acest spital sunt angajați în total 11 medici care deservesc o populație de 65.000 de locuitori”, spune Teodor Pricop, managerul unității medicale.
Pentru că spitalul va deveni unitate suport COVID-19, conducerea va scoate câteva noi posturi de angajare fără concurs.
Primele paturi pentru pacienții cu coronavirus din zona Hârlău vor fi puse la punct până săptămâna viitoare
La Spitalul Orășenesc Hârlău sunt în total 110 paturi. Dintre aceastea, 49 vor fi alocate îngrijirii pacienților infectați cu coronavirus. Vestea că această unitate medicală va deveni suport COVID-19 a luat prin surprindere cadrele medicale, dar și conducerea, care nu aveau niciun plan bine pus la punct.
„În urma unui ordin de ministru, vom aloca 49 de paturi din Spitalul Orășenesc Hârlău pentru îngrijirea pacienților infectați cu coronavirus. Dintre acestea, 24 sunt de pe compartimentul medicină internă, 15 paturi de pe compartimentul boli infecțioase și 10 paturi de pe compartimentul balneologie, medicină fizică și recuperare medicală. Până săptămâna viitoare sperăm că vom putea pune la punct circuitele și tot ceea ce este necesar pentru a putea deschide compartimentul de boli infecțioase și cel de balneologie pentru primirea primilor pacienți infectați cu COVID-19”, spune Teodor Pricop, managerul Spitalului Orășenesc Hârlău.
Un singur medic infecționist la 49 de pacienți infectați cu coronavirus
La această unitate medicală este angajat un singur medic infecționist care nu va putea face față la 49 de pacienți cu COVID-19 care vor fi internați. De aceea, conducerea spitalului va scoate un nou post de medic infecționist, dar și 5 posturi de asistenți medicali și 5 de infirmiere.
„Întotdeauna am avut deficit de personal, dar ne-am descurcat. Acum avem nevoie să mai facem angajări pe perioadă determinată, cu posibilitate de prelungire. Vom scoate un post pentru un medic infecționist, 5 pentru asistenți medicali și 5 pentru infirmiere. Nu va fi concurs pentru ocuparea postului. Acum să vedem cine va veni, că este criză de cadre medicale în sistem. Săptămâna viitoare vom deschide primele secții pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 și vor fi îngrijiți pentru început de către 1 medic infecționist, 12 asistenți medicali și 12 infirmiere”, mai spune managerul unității medicale.
Spitalul Orășenesc Hârlău lucrează la 35 la sută din capacitatea maximă
Conducerea Spitalului Orășenesc din Hârlău dispune de 16 concentratoare de oxigen, însă acestea, așa cum spune managerul, au un debit redus. Din acest motiv, cu decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate din Iași se vor achiziționa 10 butelii de oxigen.
„Vom achiziționa pentru început 10 butelii de oxigen, urmând să mai achiziționăm încă zece atunci când va fi necesar. În acest moment lucrăm la 35 la sută din capacitatea maximă și avem internați 12 pacienți în spital. Adresabilitatea este mare pentru urgențe, dar pacienții cronici preferă să nu se interneze. Urgențele majore sunt stabilizate la noi, iar mai apoi sunt trimise la Iași. Din păcate, e ca pe timpul războiului acum. Vom ajunge o țară care tratează doar pacienții cu COVID-19. Ceilalți bolnavi, săracii…”, adaugă Teodor Pricop.
Zeci de părinți din Hârlău au refuzat să-și interneze copiii din frica de a nu se infecta cu COVID-19
De la începutul pandemiei de COVID-19, zeci de părinți din Hârlău și din împreujurimi au refuzat să-și interneze copiii, deși medicii le-au spus că este necesar. Managerul spitalului spune că doar 20-25 la sută din numărul de internări de dinainte de pandemie s-au făcut în secția de pediatrie unde sunt 16 paturi.
„Au fost cazuri în care părinții au luat pe semnătură copiii acasă. Efectiv, le-a fost frică că se vor infecta cu COVID-19 din spital. Noi nu avem cum să-i obligăm să-i lase în spital dacă aceștia nu acceptă. Erau copii cu boli cronice, dar și copii care chiar ar fi avut nevoie să stea în spital. Toată pandemia de COVID-19 a dat sistemul medical peste cap. Cadrele medicale angajate în Spitalul Orășenesc Hârlău sunt speriate de ideea că vom deveni unitate suport COVID-19, dar i-am asigurat că vom lucra în cele mai sigure condiții”, încheie manegerul unității medicale.