Prima pagină » Local » Spitalul Mobil Leţcani va fi coordonat de colonelul dr. Daniel Derioiu
Spitalul Mobil Leţcani va fi coordonat de colonelul dr. Daniel Derioiu

Spitalul Mobil Leţcani va fi coordonat de colonelul dr. Daniel Derioiu

11 oct. 2021, 10:13,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă medicală formată din 25 de persoane constând în medici, asistenți medicali, brancardieri, a preluat de sâmbătă, 9 octombrie, managementul Spitalului Modular de la Lețcani, județul Iași, astfel încât această unitate medicală mobilă să înceapă tratarea pacienților COVID-19.

Astfel, mâine, 12 octombrie 2021, va fi redeschisa unitatea mobila sub coordonarea colonelului dr. Daniel Derioiu.

„Suntem aici ca să ajutăm, să sprijinim, să informăm dacă identificăm anumite probleme şi să le rezolvăm pentru binele şi siguranţa pacientului. Vrem să ne asigurăm că există proceduri pe acest spital, că sunt cunoscute de personal, să încercăm rezolvarea problemelor tehnice, dacă au fost. De asemenea, facă reuşim să identificăm anumite riscuri, să ne luăm toate măsurile posibile ca să prevenim apariţia acestora”, a declarat col. dr. Daniel Derioiu.

Spitalul mobil de la Lețcani va fi deschis marți, 12 octombrie 2021

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, a transmis că s-a ajuns la concluzia de a deschide unitatea medicală din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19.

,,Am ajuns la concluzia că deschiderea acestui spital în condiții de siguranță pentru pacienți și pentru personal și cu toate măsurile necesare asigurării unei asistențe medicale de calitate și sigure, se va putea începe marți dimineață.”, a declarat sâmbătă dr. Vasile Cepoi.

De asemenea, prof. dr. Diana Cimpoeșu a menționat că redeschiderea spitalului modular reprezintă un suport uman, profesional și logistic.

,,Este clar o situație care continuă să fie o situație de urgență, o situație de pandemie. Noi avem în acest moment 10 pacienți la Terapie Intensivă în Unitatea de Primiri Urgențe și 12 pacienți non-ATI. Deschiderea va fi prioritată a paturilor ATI și despre asta s-a discutat astăzi, despre suport logistic, tehnic, pâna la graficul de personal. Nu este vorba doar de paturi, ventilatoare și echipament medical, e tot ceea ce înseamnă suport uman, profesional, cu echipe din Iași și de la MAP și cu tot ce înseamnă suportul logistic, electric, oxigen, încălzire, apă, tot ce înseamnă utilități, dar și oamneii care vor face aceste lucruri și contractele care vor susține aceste lucruri.”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Doar 12 paturi ATI disponibile la Lețcani

Deși au fost autorizate 48 de paturi ATI, la spitalul mobil de la Lețcani pot funcționa doar 12. Capacitatea stațiilor de oxigen este insuficientă, mai ales că unitatea a rămas fără stocatorul închiriat. Inițial s-a spus că cele două fabrici de oxigen ale spitalului mobil de la Lețcani sunt suficiente, dar atunci când unitatea medicală a fost pusă în funcțiune, s-a dovedit că lucrurile nu stau așa. Conform informațiilor, spitalul mobil de la Lețcani are mari probleme tehnice, iar redeschiderea acestuia implică costuri foarte mari.

„La nivelul DSP se discută despre resursa umană, cei de la Spitalul de Boli Infecțioase pregătind scenariile diferite. Dacă vor, trebuie ei să asigure garda, dar DSP va decide. Va trebui cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare să ne vedem pentru a decide asupra soluției găsite de DSP”, a mai spus Marius Dangă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *