Decizie surprinzătoare, luată pentru spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Unitatea medicală care nu a mai funcționat în ultimele 4 luni va fi mutată bucată cu bucată. În locul unității medicale la Parcul Transagropolis ar urma să funcționeze un cluster pentru agricultură și zootehnie
Un proiect pentru care consiliile județene Iași și Neamț au cheltuit 10,7 milioane de euro va ajunge să fie împărțit bucată cu bucată. Containerele de la Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 ar urma să fie mutate, acestea ajungând în curtea unităților medicale din municipiul Iași. O astfel de măsură a fost propusă de reprezentanții unui organism care se ocupă de sectorul agricol din județul Iași. Spitalul mobil deschis în curtea Parcului Transagropolis de la Lețcani nu își mai justifică funcționarea, în condițiile în care de 4 luni are ușile ferecate. Astfel, s-a propus ca acesta să fie mutat bucată cu bucată, iar la Transagropolis să funcționeze un Cluster pentru Agricultură și Zootehnie.
Cluster agricol în loc de spital mobil la Lețcani
Spitalul mobil de la Lețcani a fost montat cu o întârziere de mai multe luni în cursul anului 2020. Containerele și echipamentele au fost luate prin firma SDI Global LLC din Ankara (Turcia) după un simulacru de licitație. Unitatea medicală a funcționat cu întreruperi, însă din iarnă nu a mai fost deschisă. Actuala conducere a Consiliului Județean (CJ) Iași a cerut un control amănunțit la spitalul mobil, unitate administrată de Asociația Euronest. Pentru că spitalul a rămas închis, iar numărul de cazuri de Covid a scăzut substanțial, s-a propus varianta ca acesta să fie dezasamblat și mutat. În locul său va funcționa acel cluster agricol.
CJ a reactivat clusterul îngropat în mandatul trecut
Actuala conducere a CJ Iași a decis reactivarea clusterului agricol înființat în 2017 în mandatul precedent, dar care a fost îngropat rapid. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat că noul organism va avea rolul de a colabora și sprijini fermierii din județ. Culmea, acest parc a funcționat inițial pe locul actualului spital mobil de la Lețcani, însă nu a mai beneficiat de susținerea CJ Iași.
„Deși a fost înființat în 2017, Clusterul pentru Agricultură și Zootehnie Agro Ferma nu a avut activitate până acum. Mai mult decât atât, membrii nu s-au mai întâlnit de peste 2 ani. S-a ajuns aici pentru că cei care trebuiau să susțină funcționarea clusterului, administrația Consiliului Județean Iași de la acea vreme, nu s-au implicat în sprijinirea inițiativelor fermierilor. Ba chiar a năruit tot entuziasmul pe care aceștia îl aveau de a coopera și dezvolta proiecte care să genereze valoare adăugată pentru mediul privat și pentru județul nostru”, a spus Costel Alexe.
Conducere nouă pentru clusterul agricol de la Iași
Noul cluster și-a ales și conducerea în cadrul Comitetului Director. Președinte a fost desemnat Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași. În comitet va fi și Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, acesta urmând a ocupa funcția de vicepreședinte. Comitetul este format din 7 persoane, autorități locale și fermieri ieșeni.
„După ani de inactivitate și o serie de convocări fără finalitate, membrii AGA s-au reunit la Consiliul Județean Iași. A fost confirmat interesul nostru, al noii administrații, de a sprijini prin toate resursele posibile dezvoltarea acestui proiect. Consiliul Județean trebuie să se implice mai mult în ceea ce privește sectorul agricol. Atât fermierii, cât și județul au nevoie ca acest cluster să devină funcțional și să atragă un număr cât mai mare de membri. Pentru că doar astfel vom putea asigura incluziunea agricultorilor într-o asociație care să le reprezinte interesele”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.