Spitalul mobil de la Lețcani, județul Iași, ar putea beneficia de fonduri europene prin Programul Operațional lnfrastructură Mare 2014-2020. Autoritățile județene nu au depus înscă proiectul pentru recuperarea a 13,4 milioane de euro, suma investită în unitatea medicală de la marginea Iașului
Spitalul mobil de la Lețcani ar putea primi finanțare din fonduri europene. Șefii administrației ieșene speră să recupeze cele 13,4 milioane de euro alocați anul trecut pentru unitatea medicală, în urma unui proiect cu finanțare europeană. Deocamdată însă, nu a fost depus niciun proiect pentru recuperarea banilor alocați inițial. De altfel, Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a arătat că pe axa deschisă prin Programul Operațional lnfrastructură Mare (POIM) 2014-2020, unitatea de la Lețcani încă nu figurează la investiții.
„Până în prezent, la nivelul Autorității de Management pentru Programul Operațional lnfrastructură Mare, nu a fost depus niciun proiect pentru finanțarea Spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani, județul lași, în cadrul apelului de proiecte «Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19» pentru proiectele de tip B, apel lansat în cadrul POIM 2014-2020, Axa prioritară 9, Obiectiv Specific 9.1.”, se arată în adresa Ministerului.
Fonduri pentru spitalele Covid. Cum poate fi decontat spitalul de la Lețcani?
În ghidul de finanțare se arată și cum poate fi decontat spitalul de la Lețcani și cum pot fi recuperați cei 13,4 milioane de euro investiți.
„Astfel, solicitanții de finanțare vor putea depune maximum un proiect / beneficiar, investițiile urmând a fi destinate unităților modulare de terapie intensivă și intermediare atașate spitalelor județene de urgență/ spitalelor de urgență / institutelor medicale / spitalelor de boli infecțioase. Aceștia vor trebui să facă dovada existenței personalului necesar pentru operarea capabilităților medicale propuse în proiecte, precum și a terenului necesar pentru amplasarea acestora. După ieșirea din criza cauzată de virusul SARS-CoV-2, dotările realizate în cadrul proiectelor vor funcționa ca unități de rezervă pentru ATI/ Urgență timp de 10 ani”, se arată în ghidul de finanțare.
Spitalul mobil nu a mai funcționat în ultimele 4 luni din cauza unor nereguli semnalate în urma licitației suspecte făcute la presiunea lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași.
Asociația Euronest a ratat o finanțare europeană
Proprietarul spitalului este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest. Acesta nu este însă eligibil pentru finanțare din fonduri europene pentru unitatea medicală. Cu toate acestea, Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a insistat ca spitalul să fie luat prin Euronest. În plus, licitația pentru unitatea medicală a ajuns și în atenția procurorilor anticorupție. Procedura a fost influențată de Maricel Popa, ceea ce a atras atenția anchetatorilor.
Noi proiecte în sănătate pentru județul Iași prin POIM
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene arată însă că la nivelul județului Iași au fost depuse alte proiecte pentru finanțare.
„Totodată, pentru județul lași a fost depus un număr de 9 proiecte, din care 6 proiecte sunt în implementare, iar 3 proiecte în diverse stadii de evaluare/selecție. Pe apelul de proiecte privind consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 pentru proiecte de tip A, B și C, care a fost deschis în perioada 15.05 – 30.09.2020, pentru județul lași au fost depuse mai multe proiecte”, se arată în adresa Ministerului.
Este vorba despre un proiect pentru dotarea Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” lași în vederea creșterii capacității de gestionare în contextul epidemiologic generat de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, a fost luat în calcul și un proiect asemănător la Institutul de Medicină Legală.
Lista completă a proiectelor medicale finanțate de la UE
Ministerul Fondurilor Europene a mai luat în calcul și consolidarea capacității unităților sanitare din județul lași pentru prevenirea și combaterea COVID-19, având ca solicitant Consiliul Județean lași.
„Pe apelul de proiecte privind consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, redeschis pentru proiecte de tip B, deschis în perioada 30.11.2020 – 31.03.2021, la nivelul județului lași a fost depus un singur proiect aflat în etapa de evaluare, și anume: Dotarea cu echipamente și sisteme medicale pentru gestionarea crizei sanitare de către Spitalul Clinic de Urgență «Sf. Spiridon», spital suport COVID-19, având ca solicitant Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Spiridon» lași”, se mai arată în adresa ministerului.