Prima pagină » Local » Spitalul mobil de la Lețcani are ușile ferecate de 4 luni! Municipiul Iași a intrat în scenariul verde, fără ca vreun bolnav de COVID-19 să mai fie internat în unitatea medicală
Spitalul mobil de la Lețcani are ușile ferecate de 4 luni! Municipiul Iași a intrat în scenariul verde, fără ca vreun bolnav de COVID-19 să mai fie internat în unitatea medicală

Spitalul mobil de la Lețcani are ușile ferecate de 4 luni! Municipiul Iași a intrat în scenariul verde, fără ca vreun bolnav de COVID-19 să mai fie internat în unitatea medicală

07 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Detalii incredibile din interiorul spitalului mobil de la Lețcani. După mai multe săptămâni de incertitudini, unitatea mobilă pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19 nu a fost deschisă nici până în prezent, în ciuda promisiunilor conducerii Asociației de Dezvoltare Euronest

Cea mai mare investiție medicală pe timp de pandemie, spitalul mobil de la Lețcani, rămâne în continuare cu ușile închise. Deși înainte de Sărbătorile Pascale conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest promitea că unitatea medicală va fi deschisă în cel mai scurt timp, situația nu s-a schimbat cu nimic. Spitalul mobil a rămas în continuare cu ușile închise.

În ultimele 4 luni nu a mai fost nimeni internat în cele două secții de la unitatea de la marginea municipiului Iași. Municipiul a intrat deja în scenariul verde, cu 0.89 cazuri la mia de locuitori, în timp ce județul are o rată a incidenței de 0.72 la mia de locuitori. Ieri, 6 mai 2021, la Iași s-au înregistrat doar 47 de cazuri de infectare cu coronavirus, ceea ce arată că situația este una îmbucurătoare. Cu toate acestea, spitalul pentru care s-au plătit 10,7 milioane de euro către firma turcă SDI Global LLC rămâne cu ușile ferecate.

Comisie de anchetă pentru investiția ratată de la spitalul mobil Lețcani

Situația de la spitalul mobil de la Lețcani a devenit una extrem de cunoscută. Echipamentele medicale nu au certificare cu însemnele Comisiei Europene, mai multe deficiențe au fost constatate la instalațiile tehnice, însă proprietarul nu s-a grăbit să le remedieze. Ba chiar conducerea Asociației Euronest a dat asigurări că spitalul funcționează, fără a verifica însă instalațiile. În aceste condiții, Consiliul Județean (CJ) Iași, instituția care a finanțat cea mai mare parte din achiziția spitalului, a demarat o anchetă la Euronest. O comisie de anchetă formată din unii consilieri județeni va verifica până în cursul lunii iunie 2021 toate documentele care au stat la baza achiziției unității medicale.

Raport final în luna iunie 2021 pentru unitatea medicală

Din comisia de anchetă fac parte Adrian Acostoaiei (PMP), care deține și funcția de președinte, dar și Romeo Vatră, Maria Cabalău, Ștefan Dolachi (PNL), Răzvan Socolov (USR-PLUS). Supleanți sunt Sorin Flutur (PNL), Marius Ciobanu (USR-PLUS) și Radu Ursanu (PMP). Din această comisie trebuie să facă parte și 2 consilieri PSD, însă aceștia au refuzat să facă vreo nominalizare. Social-democrații au făcut scut în jurul lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, principalul artizan al eșecului spitalului mobil de la Lețcani. Cei din comisia de anchetă așteaptă totuși ca PSD să nominalizeze 2 consilieri în zilele următoare.

„Comisia s-a întrunit de câteva ori, inclusiv la spitalul mobil de la Lețcani. Am solicitat de la toate instituțiile implicate documentele care au stat la baza achiziției, a controalelor efectuate până acum, după care vom putea trage o concluzie preliminară. De asemenea, îi solicităm președintelui PSD Iași să-i determine pe cei din grupul de la CJ să nominalizeze pe cei 2 consilieri județeni social-democrați în completarea comisiei de anchetă și analiză”, a precizat Adrian Acostoaiei, președintele comisiei de anchetă din cadrul CJ Iași.

Anchetă peste anchetă la spitalul mobil din Lețcani

Recent, cei de la Euronest i-au permis lui Maricel Popa să își bage niște muncitori la spitalul mobil de la Lețcani, oameni aduși de la firmele din grupul Omega Tehnoton, și să verifice instalațiile. Conducerea CJ Iași a demarat o anchetă la Direcția de Pază a Județului în acest sens. Reprezentanții comisiei de anchetă formată din consilieri județeni au arătat că în continuare Iașul și județele din Moldova au nevoie de acest spital mobil pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

„Au fost o serie de întâlniri atât la sediul CJ, cât și la spitalul mobil. Avem un termen în care trebuie redactat acest raport, după care ne vom putea pronunța. Avem nevoie de acest spital mobil pentru a putea trata pacienții de COVID-19”, a precizat Romeo Vatră, membru în comisia respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`