Spitalul mobil de la Lețcani pentru pacienții de COVID-19 a ajuns să coste 10,7 milioane de euro. Suma este cu 2,7 milioane de euro mai mică față de oferta oficială depusă de compania SDI Global LLC din Ankara, Turcia, în urma licitației derulate de Asociația Euronest. Cu câteva zile înainte de licitația oficială, turcii au avansat o ofertă de 10,2 milioane de euro printr-un interpus. În mod normal, firma din Ankara nu ar fi trebuit să primească niciun euro din contract după numeroasele întârzieri în furnizarea echipamentelor medicale
Furnizorul din Ankara, Turcia, va primi mai puțini bani după furnizarea spitalului mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19. Turcii au licitat la procedura derulată în primăvară 13,4 miloane de euro pentru containerele și echipamentele medicale și astfel au câștigat. Numai că în loc să aducă echipamentele în termen de 27 de zile conform contractului, cei de la SDI Global LLC au lungit furnizarea aproape 5 luni. Cu toate acestea, firma a fost iertată de o penalizare uriașă și astfel ar urma să primească 10,7 milioane de euro.
„După deducerea penalităților de întârziere și a altor costuri, valoarea contractului de furnizare a spitalului mobil de la Lețcani a scăzut la aproximativ 10,7 milioane de euro, de la 13,4 milioane de euro, valoarea de la semnarea contractului de furnizare”, au spus cei de la Asociația Euronest
Spitalul mobil de la Lețcani este incomplet. Unitatea are doar 118 paturi din cele 256 licitate inițial
Unitatea medicală de la Lețcani a primit aviz pentru doar 118 paturi, din care 48 pentru Secția ATI. Cu toate acestea, Euronest s-a lăudat cu o achiziție de 256 de paturi pentru care avansase inițial cele 13,4 milioane de euro. Practic, jumătate din spital este nefuncțional, însă Euronest este gata să ofere o sumă destul de mare firmei din Turcia. Mai mult, asociația condusă de directorul Alina Popa continuă să susțină că unitatea are 256 de paturi.
„Spitalul – singurul ROL 2+/extensibil ROL 3 din țară și din Sud-Estul Europei – are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. Este dotat cu injectomate (103), infuzomate (126), monitoare (126), ventilatoare (62), concentratoare de oxigen (22) etc. Dispune de sală de operații, radiologie (fixă și mobilă), laborator, farmacie, două generatoare, patru fabrici de oxigen, sterilizare, bucătărie pentru personal, sală de mese, spălătorie lenjerie, spălătorie vase, morgă ș.a”, mai susțin cei de la Euronest.
De precizat însă că atunci când au achiziționat spitalul de 256 paturi, cei de la Euronest și Consiliul Județean nu au calculat corect suprafața desfășurată a unității. Containerele se întind pe 8.000 de metri pătrați, iar circuitele nu permit mai mult de 118 paturi. Euronest a cumpărat inutil alte 138 de paturi, acestea zăcând în depozitele de la Parcul Transagropolis.
Sumă asemănătoare cu oferta inițială a turcilor de la SDI Global LLC. Procurorii DNA au intrat pe fir
În luna aprilie 2020, cu câteva zile înainte de licitația oficială, turcii au trimis un interpus cu o ofertă de 10,2 milioane de euro pentru spitalul mobil de la Lețcani. Oferta seamănă izbitor cu suma finală de care ar urma să beneficieze firma după derularea contractului în curs. În data de 3 aprilie 2020 a fost avizată hotărârea Consiliului Județean Iași cu nr. 146/2020 pentru realizarea obiectivului de investiții, valoarea totală a fost estimată la 17,6 milioane euro (88 milioane lei).
Firma din Turcia a înaintat o ofertă în 2 aprilie 2020, adică exact cu o zi mai devreme, iar valoarea acesteia era de 10,2 milioane de euro. Aici se vede clar că Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a avut discuții cu firma din Turcia, iar toată licitația nu a fost altceva decât un simulacru de procedură: câștigătoarea fusese stabilită cu mult înainte de Maricel Popa. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au intrat pe fir și au solicitat deja o serie de documente de la Euronest și CJ Iași.
Probleme cu secția ATI la unitatea din Lețcani
Spitalul mobil continuă să aibă probleme cu paturile de la secția de Terapie Intensivă. În urma unor testări a 28 de paturi, stațiile de oxigen au cedat. Cu toate acestea, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a arătat că în aceste zile vor fi aduse 48 de tuburi de oxigen, iar în maximum 14 zile se va aduce o rezervă de 10.000 de litri de oxigen la Lețcani. Ministrul a menționat că vor funcționa la început 6 paturi ATI la Lețcani, capacitatea acestora urmând a fi mărită treptat după testele respective.
„Am evaluat cele 24 de paturi și după 26 de ore de testare una dintre stații a cedat. Aceasta va fi înlocuită. Vom avea 48 de tuburi de oxigen pentru primele 28 de paturi, restul de 10.000 de litri urmând a fi livrat în maximum 14 zile. După ultima livrare, cele 48 de paturi de Terapie Intensivă vor fi funcționale”, a menționat Nelu Tătaru.