Operatorul Veolia Energie Iași a realizat o serie de investiții în rețeaua termică care vor reduce la jumătate costurile de încălzire în cazul Spitalului Militar Iași. Unitatea medicală din Copou este în plin proces de modernizare, fiind inclusă în proiectul „Copoul Verde”, proiect de extindere a sistemului centralizat de încălzire
Instituțiile publice din Iași sunt atrase tot mai mult de sistemul centralizat de termoficare al orașului, care a beneficiat de investiții majore în ultimii ani. Una dintre principalele instituții care s-a racordat la sistemul operat de Veolia Energie Iași este Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac” din Iași. Unitatea medicală este beneficiara proiectului „Copoul Verde”, derulat de municipalitate în parteneriat cu Veolia, și care presupune extinderea rețelei de termoficare către clădirile rezidențiale și nerezidențiale din Copou.
„Ne-au fost prezentate o serie de calcule și studii elaborate conform cărora costurile de încălzire vor fi reduse cu aproape 50 la sută dacă ne racordăm la sistemul centralizat. Înainte se funcționa cu centrală pe gaz, iar cei de la Veolia ne garantau faptul că, în urma investițiilor și a lucrărilor realizate din fondurile lor, se reduc la jumătate costurile de termoficare”, a explicat col. Ionel Irimia, director administrativ al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași.
Investiții făcute din surse proprii Veolia Energie Iași
Clădirile din zona Copou sunt racordate direct la magistrala 2 de termoficare, Veolia asigurând modulul termic individual, complet automatizat, care este monitorizat non-stop din dispecerat. Conducerea spitalului și-a luat asigurări că a ales soluția cea mai eficientă pentru furnizarea de apă caldă și căldură, punând o clauză specială în contract.
„Noi, în calitate de beneficiari ai investiției, ne-am luat măsuri de siguranță, iar la semnarea contractului am impus o clauză conform căreia, dacă nu se reduc la jumătate costurile de termoficare așa cum s-a promis, vom putea trece iarăși la centrala proprie pe gaze. Fiind o unitate medicală, suntem obligați să avem două surse de încălzire. Din acest motiv s-au făcut investiții inclusiv în centrala proprie pe gaz”, a mai explicat directorul administrativ al Spitalului Militar din Iași.
Finalizarea lucrărilor este preconizată la începutul anului viitor.
„La începutul anului 2019 au fost demarate lucrările, iar cei de la Veolia ne-au promis faptul că, la 1 ianuarie 2020, vom avea încălzire din sistemul centralizat. S-au realizat lucrări de branșament direct de la magistrala veche de termoficare către imobilele noastre. Investițiile s-au făcut în special la module de distribuție și contorizare”, susține col. Ionel Irimia.
Modernizări complete în cadrul Spitalului Militar Iași
Vechile centrale termice pe gaz folosite de spital erau uzate și depășite din punct de vedere tehnic și moral (vezi foto). Acestea erau întreținute de 4 angajați care vor avea alte atribuții odată cu finalizarea investițiilor. De acum înainte, costurile de mentenanță și operare ale instalațiilor vor fi suportate de Veolia Energie Iași, ceea ce înseamnă mult pentru bugetul spitalului care a avut anul trecut aproximativ 8.500 de pacienți internați.
„Aveam 4 angajați care se ocupau de centrala termică, aceștia vor primi alte atribuții de serviciu din momentul în care vom primi căldură din sistemul centralizat. Veolia are control asupra furnizării, iar mentenanța este asigurată tot de echipele lor. Cititoarele de consum sunt moderne și cu sisteme wireless. După terminarea investiției, toate acestea vor fi făcute de personalul calificat al Veolia Energie Iași”, explică col. Ionel Irimia, directorul administrativ al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași.
Odată cu investițiile făcute în sistemul de termoficare, mai multe corpuri de clădire și secții medicale au fost modernizate și echipate complet în cadrul Spitalului Militar Iași.