Prima pagină » Actualitate » Spitalul Militar din Iași este de astăzi unitate medicală suport COVID-19! 16 paturi sunt pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii
Spitalul Militar din Iași este de astăzi unitate medicală suport COVID-19! 16 paturi sunt pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii

Spitalul Militar din Iași este de astăzi unitate medicală suport COVID-19! 16 paturi sunt pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii

11 aug. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

De astăzi, Spitalul Militar din Iași a devenit unitate medicală suport COVID-19. Sunt pregătite 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii

Spitalul Militar din Iași a devenit de astăzi unitate medicală suport COVID-19. Decizia a fost luată de către autorități în urmă cu câteva săptămâni, timp în care unitatea medicală a pus la punct toate pregătirile specifice și necesare îngrijirii pacienților cu noul coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii. La unitatea medicală s-au dispus 16 paturi, dar se ia în considerare extinderea numărului de locuri dacă va fi necesar. Un medic infecționist venit din Hârlău, medicii pneumologi ai Spitalului Militar din Iași și medicii din medicina internă se vor ocupa de îngrijirea pacienților cu COVID-19.

Spitalul Militar din Iași va putea interna până la 40 de pacienții cu COVID-19

De astăzi, Iașul are 4 spitale suport COVID-19. Pacienții cu coronavirus care se vor prezenta la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași vor fi triați și ulterior transferați în funcție de gravitatea afecțiunii, către Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul „Căi Ferate”, Spitalul de Recuperare din Iași sau către Spitalul Militar. De astăzi, Spitalul Militar este spital suport COVID-19.

„Am pregătit momentan 16 paturi pentru pacienții cu coronavirus asimptomatici, cu forme ușoare și medii. Noi îi vom prelua de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și-i vom transfera la Spitalul Militar. Momentan vom interna 16 pacienți, dar pe măsură ce ne vom obișnui cu toate procedurile specifice, vom putea interna până la 30-40 de pacienți. Circuitele epidemiologice sunt strict separate, iar pacienții cu COVID-19 vor intra într-un pavilion separat de cei non-Covid”, spune col. Aurelian Corneliu Moraru, comandant la Spitalul Militar din Iași.

Al patrulea spital suport COVID-19 la Iași din cauza numărului crescut de cazuri

Decizia de a numi un al patrulea spital suport COVID-19 a venit în urma creșterii numărului de pacienți cu COVID-19 la nivelul județului Iași. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că în unitățile medicale COVID-19 din Iași se lucrează la capacitate maximă. Managerii spitalelor suport COVID-19 din Iași simt o ușoară relaxare de astăzi.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai avem 10 locuri libere din 210. Secția de Terapie Intensivă lucrează la capacitate maximă. La Spitalul de Recuperare mai sunt doar 4 locuri libere din 20. Simțim ca pe o mare ușurare faptul că la Spitalul Militar putem începe să trimitem primii pacienți cu coronavirus. La același spital există și 3 locuri libere pentru cazuri de Terapie Intensivă, pentru situațiile grave. În acest moment se lucrează cu medici specialiști de infecțioase proveniți din MApN, dar și din cadrul Ministerului Sănătații. Sperăm să ne descurcăm în această săptămână cu paturile de la Spitalul de Boli Infecțioase și cele din spitalele suport COVID-19”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Spitalul Clinic de Recuperare, spital suport COVID-19 de aproape o săptămână, lucrează la capacitate maximă

Pe data de 30 iulie, Spitalul Clinic de Recuperare din Iași a devenit spital suport COVID-19. Unitatea medicală are 20 de paturi disponibile pentru pacienții infectați cu COVID-19.

„În contextul creșterii numărul de persoane infectate cu COVID-19, Spitalul de Recuperare a devenit spital suport. În acest moment, primim pacienți asimptomatici și pacienți cu forme ușoare. Activitatea din secțiile unității medicale nu a fost afectată. Pacienții cu COVID-19 sunt internați într-un corp de clădire separat de spital”, a specificat ec. Carmen Cumpăt, managerul unității medicale.

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, tot mai mulți pacienți se prezintă cu forme grave ale bolii

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, din ce în ce mai mulți pacienți cu coronavirus se prezintă cu forme grave ale bolii. În unitatea medicală sunt 65 de paturi de oxigen, iar pacienții cu forme severe ale bolii se bat pe aceste locuri.

„În medie, 20 la sută dintre pacienții cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași suferă de forme grave ale bolii. Este bătaie pe paturile de oxigen. Pacienții cu forme severe au senzația de sete de aer, senzația că oricât ar trage aer în piept, nu este suficient. Totodată, din ce în ce mai mulți au nevoie de tratament cu Tocilizumab, un imunomodulator care poate fi folosit la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19 la care există o activare excesivă a inflamației, o furtună de citokine”, spune dr. Carmen Manciuc, directorul medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025