Prima pagină » Titlurile zilei » Spitalul de Recuperare din Iași alimentează firme implicate în activități infracționale! Peste 1,6 milioane de euro pentru afaceriști căutați de procurori. Managerul Carmen Cumpăt arbitrează combinații colosale cu deșeuri periculoase – FOTO

Spitalul de Recuperare din Iași alimentează firme implicate în activități infracționale! Peste 1,6 milioane de euro pentru afaceriști căutați de procurori. Managerul Carmen Cumpăt arbitrează combinații colosale cu deșeuri periculoase – FOTO

14 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Două societăți din Ilfov și Bacău vor contractul de 1,6 milioane de euro de la Spitalul de Recuperare din Iași. Reprezentanții ambelor firme sunt urmăriți de procurori din cauza mai multor nereguli. Societatea din Bacău a „pierdut” un butoi cu 320 de kilograme de sodiu metalic, folosit pentru prepararea amfetaminei. Managerul Carmen Cumpăt nu a comentat prezența celor două firme la licitația pentru neutralizarea deșeurilor periculoase

Licitație suspectă la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, condus de managerul Carmen Cumpăt. O procedură pentru achiziția serviciilor de colectare, transport și eliminare a deșeurilor rezultate din activitățile spitalicești ridică mari semne de întrebare din cauza ofertanților prezenți. Cele două societăți care au depus ofertele au fost implicate în activități infracționale după ce au derulat mai multe contracte în țară. Prima societate: Stericycle România SRL, deținută de o companie americană, cu sediul social în județul Ilfov. De aproape 6 ani, Stericycle România este anchetată într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, infectarea apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase.

Totul s-ar fi întâmplat în 2015, sub coordonarea lui John Frederick Clesen, administratorul societății, revocat ulterior din funcție. Totul a pornit în momentul în care firma trebuia să neutralizeze un transport de medicamente expirate. Deși trebuia să le neutralizeze în locuri special amenajate, medicamentele au fost abandonate la groapa de gunoi din satul Chiajna, județul Ilfov, cu complicitatea societății Iridex Import Export, proprietara platformei. De aici, au fost identificate și alte probleme, de evaziune fiscală, prejudiciul depășind nivelul sumei de 500.000 de euro. Până acum, dosarul a fost plimbat între Parchete. La un moment dat, au fost efectuate controale și la Depozitul Ecologic Țuțora, unde sunt depozitate deșeurile colectate de la consumatorii casnici din municipiul Iași.

Pierderi mari pentru americanii care vor să prindă contractul de la Iași

Conform ultimelor date financiare din anul 2020, Stericycle România SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 58,3 milioane lei, pierderi de 11,8 milioane lei, datorii de 34,5 milioane lei, cu un număr de 272 de angajați. Reprezentanții societății nu au oferit mai multe detalii despre modul în care vor fi incinerate deșeurile.

„Am transmis solicitarea dumneavoastră, vom reveni cu un telefon”, a spus o reprezentantă a Stericycle România.

Până la închiderea ediției, lămuririle nu au fost transmise. La licitația organizată de Spitalul de Recuperare a mai depus ofertă și societatea Demeco SRL, din Bacău, controlată de Daniel Botez și Ciprian Ionel Blănaru. În 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 68,2 milioane lei, profit de 7,8 milioane lei, datorii de 15,2 milioane lei, cu un număr de 149 de angajați. Punctul de lucru din județul Iași se află în comuna Tomești, sat Vlădiceni.

Demeco SRL, implicată în mușamalizarea unui contract de neutralizare a unei substanțe folosite pentru producerea amfetaminei

În 2015, firma Demeco SRL a fost implicată într-un incident grav ce s-a lăsat cu condamnări penale. Mai precis, în satul Chitila, din județul Constanța, a fost semnalată existența într-o gospodărie a unei cantități impresionante de sodiu metalic, folosit pentru prepararea amfetaminei, drog de mare risc. Pontul a fost dat chiar de un condamnat pentru trafic de droguri. Prietenul acestuia a găsit o bucată de sodiu metalic pe care a confundat-o cu o piatră. A încercat să o spargă cu un ciocan, după care a aruncat-o într-un coș de gunoi. În contact cu deșeurile umede a avut loc o explozie importantă, fiind nevoie și de intervenția pompierilor.

Autoritățile locale au descoperit un butoi cu 320 de kilograme de sodiu metalic. În acest context, autoritățile locale au apelat la o firmă specializată pentru neutralizarea deșeului periculos. Contractul a ajuns la societatea Demeco. Însă, brusc, butoiul a dispărut fără urmă. În actele societății a fost menționat faptul că era vorba despre 680 de kilograme de deșeuri de laborator. În consecință, directorul societății a fost trimis în judecată și condamnat la 3 ani cu suspendare pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, în forma calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Societatea a primit o amendă penală în valoare de 250.000 de lei.

Licitația a fost împărțită în 6 loturi

Procedura de la Spitalul de Recuperare a fost împărțită în 6 loturi: colectare, transport și eliminare a deșeurilor medicale periculoase; colectare, transport și eliminare a deșeurilor chimice periculoase; colectare, transport și eliminare a ambalajelor care conțin reziduuri sau sunt contaminate cu substanțe periculoase; colectare, transport și eliminare a subproduselor de origine animală; colectare, transport și eliminare deșeuri tonere de imprimante; colectare, transport și eliminare nămol apos cu conținut de substanțe periculoase provenit din tratarea chimică a apelor uzate sulfuroase.

Stericycle România SRL a depus oferte pentru primele 3 loturi, în timp ce Demeco SRL a depus oferte pentru toate loturile. Valoarea estimată a contractului este de 8.144.328 lei, fără TVA, aproape 1,6 milioane de euro. Cele două oferte au intrat în etapa de evaluare. Contractul se va desfășura prin intermediul unui acord-cadru desfășurat pe o perioadă de 24 de luni. Autoritatea contractantă a identificat un maximum de 12.050 de kilograme de deșeuri și 200 de metri cubi de nămol apos, cantități ce urmează să fie neutralizate de firma câștigătoare.

Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare, a refuzat să ofere explicații

Apelată telefonic, Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare, a refuzat să ofere explicații despre reputația celor două firme care încearcă să obțină contractul finanțat din fonduri publice. În edițiile trecute ale „BZI”, a fost prezentată averea managerului. În anul 2008, chiar în anul în care a fost numită la conducerea spitalului, Carmen Cumpăt a făcut recepția la vila construită în satul Breazu, comuna Rediu, județul Iași. Terenul de 1.032 de metri pătrați a fost achiziționat în anul 2004. Vila are o suprafață de 300 de metri pătrați, cu un regim de înălțime D+P+1E. Imobilul este amplasat lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

Clădirea are trei balcoane și este supravegheată de un sistem video. Petru Cumpăt, soțul managerului, administrează o pepinieră de puieți întinsă pe o suprafață de 20 de hectare de teren agricol, situată în satul Perieni, comuna Probota, județul Iași. Traseul spre pepinieră este imposibil de traversat atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile. Drumurile de pământ sunt impracticabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *