Prima pagină » Local » Spitalul de Pneumoftiziologie Iași este în pericol să nu primească acreditare! Radu Crișan-Dabija: „Cea mai nouă clădire a spitalului a fost dată în folosință în 1974”
Spitalul de Pneumoftiziologie Iași este în pericol să nu primească acreditare! Radu Crișan-Dabija: „Cea mai nouă clădire a spitalului a fost dată în folosință în 1974”

Spitalul de Pneumoftiziologie Iași este în pericol să nu primească acreditare! Radu Crișan-Dabija: „Cea mai nouă clădire a spitalului a fost dată în folosință în 1974”

27 sept. 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Local

În iunie 2023, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași va avea vizita ANMCS pentru verificarea calității sistemului medical. Unitatea este în pericol să nu primească acreditare din pricina multiplelor lipsuri ce împiedică o activitate medicală normală

Managerul Radu Crișan-Dabija a fost prezent la ședința de Consiliu Județean din 26 septembrie 2022, unde a atras atenția asupra aspectelor grave ce împiedică spitalul să funcționeze „normal”. Unitatea medicală este în pericol să nu primească acreditare din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Cel mai grav aspect ar fi starea în care se află cele patru clădiri ale spitalului, dar și faptul că acestea sunt îndepărtate una de cealaltă.

Spitalul de Pneumoftiziologie este în pericol să nu primească acreditare

În cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean s-au prezentat motivele pentru care Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași ar putea să nu primească acreditarea din partea ANMCS.

Managerul Radu Crișan-Dabija a susținut un discurs pentru a motiva proiectele prin care se cer fonduri pentru spital.

„Spitalul de Pneumoftiziologie nu a avut suficientă «reclamă». Marea majoritate nu cunoaște situația Spitalului de Pneumoftiziologie pentru că nu s-a vorbit, nu s-a știut despre el. S-a discutat doar atunci când am avut nevoie să internăm o cunoștință, o rudă, un prieten. Este un spital compus din 4 clădiri aflate la 10 km una de cealaltă. Managementul administrativ al acestui spital este un calvar, cel puțin din acest punct de vedere. Cea mai nouă clădire a spitalului a fost dată în folosință în 1974, cu minime renovări, având risc seismic 2. Nu putem face nimic acolo, deoarece trebuie reabilitat din punct de vedere seismic.” a declarat dr. Radu Crișan Dabija.

Acesta a atras atenția asupra stării accentuate de degradare a secției Pașcanu care nu a fost renovată niciodată. În schimb, este singurul spital ce are o capelă în interior, considerată monument istoric, motiv pentru care este și mai dificil demersul spre renovare. De asemenea, clădirea secției 3 Campus Tudor Vladimirescu este într-un litigiu, deoarece terenul este intabulat de Universitatea Tehnică, clădirea fiind a altei entități, motive pentru care nu se poate reabilita. Imobilul din Clunet este dat în folosință din 1914 și nu a fost reabilitat niciodată, cu toate că este folosit în prezent.

Ce se poate face până la vizita ANMCS

În speranța că se poate atinge pragul minim de 51 la sută standard de calitate și 100 la sută standard de siguranță a pacientului, s-au înaintat mai multe proiecte în urma cărora să se facă reparații capitale asupra celor 4 clădiri ale spitalului.

„Lucrările curente sunt pentru reparații zugrăveală, vopsitorie la pereţi şi tavane, înlocuirea pardoselii puternic degradate cu covor PVC eterogen tip tarket, înlocuirea corpurilor de iluminat şi a lavoarelor pentru 3 saloane situate la parterul clădirii Secţiei a II-a Paşcanu şi 3 saloane din cadrul Secţiei a IV-a Dr. Clunet, totalizând o suprafaţă utilă de cca. 210 mp, inclusiv înlocuirea tâmplăriei existente din aluminiu, ce este degradată la cele 3 saloane ale Secţiei a IV-a Dr. Clunet. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi intenționează să contracteze, în cursul anului curent, lucrări de reparaţii în valoare totală de 202 mii de lei şi, de asemenea, să recepţioneze lucrările de reparaţii curente care se pot executa în anul 2022, în valoare de 75 de mii de lei din totalul de 202 mii de lei”, se arată în Hotărârea Consiliului Județean Iași din 26 septembrie 2022.

Managerul a atras atenția asupra celor 10 kilometri dintre fiecare clădire a spitalului, a stadiului de degradare accentuat și a imposibilității renovărilor ce ar putea aduce un circuit epidemiologic în cadrul fiecărei clădiri. Cu toate că multe aspecte împiedică o reabilitare generală, se dorește reabilitarea corpurilor spitalului, astfel încât să fie posibilă obținerea avizelor ANMCS. În stadiul actual, Spitalul de Pneumoftiziologie este în pericol să nu primească acreditare.

Comentarii
  • bine ca a dat popica bani (cu duiumul) pentru spitalul mobil din Letcani – eficienta ZERO raportat la sumele cheltuite.
    de sectia Pascanu nu s-a auzit pe la CJEU, CA NU A DAT TUBERCULOZA IN VREUNUL DIN EI SAU RUBEDENIILE LOR.
    VAI DE EI, ANGAJATII SI PACIENTII DIN ACEASTA SECTIE. CONDITII IOC, APARATE IOC, NIKA !
    CLADIREA STA SA CADA LA UN CUTREMUR MAI SERIOS!

  • doctorul gogu

    bine ca a dat popica bani (cu duiumul) pentru spitalul mobil din Letcani – eficienta ZERO raportat la sumele cheltuite.
    de sectia Pascanu nu s-a auzit pe la CJEU, CA NU A DAT TUBERCULOZA IN VREUNUL DIN EI SAU RUBEDENIILE LOR.
    VAI DE EI, ANGAJATII SI PACIENTII DIN ACEASTA SECTIE. CONDITII IOC, APARATE IOC, NIKA !
    CLADIREA STA SA CADA LA UN CUTREMUR MAI SERIOS!

  • Personalul care îngrijește pacienti de tuberculoza este tratat de conducerile spitalelor, de primarii, de consilii județene și de cei care au în mana lor puterea și banii, la fel ca și pacienții cu tuberculoza…adică sint marginalizați, stigmatizati, subfinantati…și umiliți la fel ca și pacientii cu tuberculoza Asa ca domnule Manager…medic de excepție pneumolog…nu sperați ca veți fi auzit și ajutat de decidenți.

  • ANMCS verifica si spagile pe care le iau medicii la Pneumo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *