Prima pagină » Local » Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași are un bloc operator la cele mai înalte standarde! Alina Belu: „Mi-aș dori ca toate spitalele de pediatrie din țară să arate așa” – FOTO/VIDEO

Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași are un bloc operator la cele mai înalte standarde! Alina Belu: „Mi-aș dori ca toate spitalele de pediatrie din țară să arate așa” – FOTO/VIDEO

08 feb. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Luni, 6 februarie 2023, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași a avut loc o conferință de presă, ocazie cu bioing. med. pr. drd. Alina Belu a prezentat noul bloc operator care va fi dat în folosință în curând

Noul bloc operator de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași este dotat la cele mai înalte standarde, iar intervențiile chirurgicale de amploare vor fi efectuate în condiții optime, cu aparatură de ultimă generație. Sălile de operație sunt dotate cu lămpi scialitice intraoperatorii, care fac ca timpul operator să fie mai scăzut.

Noul bloc operator de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, dotat la cele mai înalte standarde

Sălile de operații din noul bloc operator al Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași sunt dotate cu sisteme de ventilație, climatizare de ultimă generație și lămpi scialitice intraoperatorii.

„În acest moment, sălile de operație sunt dotate cu ventilație, climatizare, tot ce înseamnă aer steril circulă printr-un sistem de climatizare. Sunt total separate de mediul exterior, asta este cerința europeană. Probabil că este unul dintre cele mai performante blocuri operatorii dintr-un spital de pediatrie din țară.

Pe zona de intrare – ieșire există presiune pozitivă pentru a nu contamina sala în momentul în care intră ori iese o persoană din echipa medicală. Genul acesta de lămpi scialitice intraoperatorii au o opțiune specială, adică lumina ocolește capul chirurgului și se focalizează direct în plagă. Avem nevoie de această opțiune, deoarece pacientul are dimensiuni foarte mici, iar în momentul în care te apleci intraoperator poți acoperi și crea umbră pe tot corpul copilului sau zona operatorie.

Genul acesta de lămpi inteligente ocolesc tot ce înseamnă medicul chirurg și se focalizează direct în plagă. Mi-aș dori ca toate spitalele de pediatrie din țară să arate așa”, a declarat bioing. med. pr. drd. Alina Belu.

Datorită lămpilor scialitice intraoperatorii, timpul operator va fi mai scăzut

Noul bloc operator va fi dat în folosință după ce vor fi gata toate verificările și sterilizările. Pentru siguranța pacienților, mai întâi trebuie simulată o intervenție. Sălile de operație sunt dotate și cu lămpi scialitice intraoperatorii. Aceste lămpi vor scădea timpul operator, fapt extrem de important, ținând cont că la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași se prezintă copii din toată zona Moldovei. Trebuie precizat că lista de așteptare cuprinde între 80 și 100 de pacienți pentru fiecare specialitate, astfel că se așteaptă între 3 și 9 luni.

„Se va reduce timpul operator. Chirurgul își alege poziția față de plagă și își poate alege poziția din care are cea mai mare vizibilitate. Numai lucru acesta scurtează timpul operator, deoarece chirurgul nu se mai gândește cum să stea față de lampă ca să poată să vadă.

Asta însemnă mai puțină anestezie asupra copilului, mai puțini timpi de sângerare. Nu-l vedem ca pe un beneficiu în bani, ci ca un beneficiu asupra copilului. Cu cât copilul stă mai puțin în sală, cu atât intervenția se face mai repede, iar recuperarea va fi mai rapidă. Timpul operator va fi scurtat cu 15 până la 30 de minute, depinde de patologie. Dacă ai o patologie foarte complexă din punct de vedere chirurgical, sunt importante aceste minute, la pacienții critici este o luptă contracronometru, fiecare secundă contează.

În viitor, aceste săli vor fi operaționale și după-amiază. Legea spune că medicii operează doar dimineața, dar, la solicitarea chirurgilor, le-am oferit posibilitatea să opereze pacienții cronici și după-amiază. Astfel, sălile nu vor mai sta nefolosite în această perioadă a zilei”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`