Prima pagină » Local » Spitalul de Boli Infecțioase Iași a început reinternarea pacienților non-Covid-19! Dr. Florin Roșu: „Toți sunt pacienți care suferă și, indiferent de patologie, nu trebuie discriminați”
Spitalul de Boli Infecțioase Iași a început reinternarea pacienților non-Covid-19! Dr. Florin Roșu:

Spitalul de Boli Infecțioase Iași a început reinternarea pacienților non-Covid-19! Dr. Florin Roșu: „Toți sunt pacienți care suferă și, indiferent de patologie, nu trebuie discriminați”

13 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Odată cu diminuarea numărului de cazuri Covid-19 din spitalele ieșene, a început reinternarea pacienților și cu alte patologii. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a început îngrijirea pacienților cu patologiile din sfera infecto-contagioasă, atât din Iași, cât și din regiunea Moldovei

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva„, medicii au început reinternarea pacienților cu patologii din sfera infecto-contagioasă, după ce numărul cazurilor de Covid-19 a scăzut vizibil de aproape două luni. Cele mai grave cazuri care ajung în unitatea de primiri urgențe a spitalului sunt: septicemie, meningite, botulism, hepatită acută virală, boala SIDA.

„Odată cu «deschiderea porților spitalului» și pentru celelalte patologii non-COVID, pe lângă patologia respiratorie specifică sezonului, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași am reînceput îngrijirea pacienților cu patologiile din sfera infecto-contagioasă, atât din Iași, cât și cele mai grave cazuri din regiunea Moldovei: sepsis, cunoscut în populația generală ca și septicemie, meningite, de diferite etiologii, botulism, angină streptococică, aspondilodiscită, alergodermie, gastroenterocolită acută, hepatită acută virală, boala SIDA.

Totodată, pacienții cu patologii cronice aflați în evidența spitalului nostru au fost chemați pentru reevaluări, în vederea stabilirii stării actuale de sănătate. Circuitele spitalului respectă cu strictețe normele epidemiologice, toți sunt pacienți care suferă și indiferent de patologie nu trebuie discriminați sau ostracizați, de aceea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este spitalul care pune pe primul plan pacienții și aparținătorii”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Dr. Florin Roșu: „Prezența la medic poate face diferența între o patologie tratată acasă la una care necesită internare”

În ultima perioadă, medicii ieșeni s-au confruntat cu o situație dificilă, deoarece foarte mulți pacienți ajung cu septicemie la spital. Aceștia ajung în această situație deoarece pacienții nu se prezintă la medic și preferă să își autoadministreze tratament acasă, în special antibiotice. Medicii avertizează că acest fapt este foarte grav și poate avea urmări tragice.

„De cele mai multe ori, agentul etiologic, cauza sepsisului, nu poate fi identificat. Acest fapt se datorează faptului că pacienții temporizează prezența la medic, se autotratează de cele mai multe ori administrându-și antibiotice care nu au penetrabilitate la nivelul infecției sau nu au acțiune asupra agentului etiologic. De aceea, eliberarea antibioticelor, antiviralelor sau antifungicilor din farmaciile cu circuit deschis trebuie realizat doar pe baza de rețetă.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva», fiind centru de excelență în tratarea pacienților cu patologia infecto-contagiosă, prin corpul medical înalt calificat care activează la patul bolnavului, cât și în cadrul laboratoarelor, are soluții medicale, științifice pentru a îngriji pacienții aflați în aceste situații, prin administrarea imediată de antibiotice cu spectru larg și recoltarea de analize specifice. Farmacia spitalului deține cele mai noi antibiotice și medicamente folosite în spitalele universitare de la nivel european. Prezența la medic la cea mai mică modificare în homeostazia organismului, starea de bine, cu efectuarea unui set de analize și consult de specialitate, previne transformarea unei patologii care ar putea fi tratată la domiciliu, într-o formă severă care necesită internare”, a adăugat medicul.

Noua tulpină Omicron

Noua tulpină de COVID-19, mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri. Doar zece cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin. Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost găsite șase cazuri în Africa de Sud.

Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte. Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, care poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de îmbolnăviri. Virusul COVID-19, care a luat naștere în Wuhan, China, și s-a extins într-un timp record la nivel mondial, a cunoscut mai multe vârfuri ale infectărilor. De la începutul pandemiei au apărut mai multe variante, mutații ale COVID-19. Vorbim despre faptul că au fost, rând pe rând, variantele braziliană, britanică sau indiană ale virusului. Din cauza numărului mare de infectări din India, unde oamenii mureau pentru că nu mai aveau oxigen sau locuri în spitale, a apărut extrem de rapid varianta indiană a virusului. La ora actuală, majoritatea cazurilor noi de COVID-19 sunt atribuite acestei tulpini, numită și Delta. Amintim că primele cazuri de infectare cu tulpina Delta la Iași au fost la începutul lunii iulie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`