Prima pagină » Local » Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon” este bun de plată, după ce Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis recursul formulat de CAS Iași!
Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon” este bun de plată, după ce Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis recursul formulat de CAS Iași!

Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon” este bun de plată, după ce Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis recursul formulat de CAS Iași!

15 dec. 2022, 02:00,
în Local

Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon” Iași este bun de plată, deoarece personalul medical nu a fost capabil să întocmească corespunzător și complet foile de observație clinică generală și fișele de spitalizare de zi pentru lunile octombrie 2016, noiembrie 2017 și iunie 2018. Deoarece serviciile medicale nu au putut fi decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași, spitalului i-au fost aplicate sancțiuni între 0,5 și 1 la sută din valoarea contractului existent cu CAS Iași

Conform dosarului 2991/99/2020, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași a solicitat instanței recuperarea sumei de 264.290,73 lei, urmând a fi achitată de către pârât – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași. Instanța a admis în parte acțiunea reclamantului, obligând unitatea medicală la plata sumei de 100.059 de lei pentru luna octombrie 2016 și a sumei de 52.773,88 lei pentru luna iunie.

Pentru anul 2017, instanța a înlocuit imputarea de 1 la sută, aferentă lunii noiembrie, cu contravaloarea fișelor de spitalizare, deoarece Tribunalul Iași a considerat că nu s-a depus contractul de furnizare de servicii medicale. CAS Iași a făcut apel și a subliniat că pentru anul 2017 era valabil contractul din 2016, ce a fost prelungit prin acte adiționale. Cererea de apel a fost admisă în data de 13.12.2022, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare.

Din cauza incompetenței angajaților, Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon” Iași este bun de plată!

Direcția de Control și Integritate din cadrul Ministerului Sănătății a efectuat, în mai 2019, un control la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași. Au fost analizate, prin sondaj, foile de observație clinică și fișele de spitalizare de zi, aferente lunii octombrie 2016, noiembrie 2017 și iunie 2018.  În urma acestui control s-a constatat că nu se respectă legislația în vigoare, iar personalul medical nu a întocmit și complet corespunzător foile de observație clinică generală și fișele de spitalizare de zi.

„În urma acțiunii de control, după analizarea foilor de observație clinică și generală și a fișelor de spitalizare de zi, aferente anilor 2016 (luna octombrie), 2017 (luna noiembrie) și 2018 (luna iunie), echipa de control a concluzionat că nu se respectă prevederile instituite de Hotărârea de Guvern nr. 161/2016 – art. 92, alin. (1), lit. g, w, aa, respectiv de Hotărârea de Guvern nr. 140/2018 – art. 92, alin. (1),  lit. g și af.

În mod concret, conform acestor prevederi legislative, unitatea spitalicească avea obligația de a completa corect, la zi, formularele utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, respectiv pe cele privind evidențele obligatorii, pe cele cu regim special și tipizate, dar și obligația de a completa prescripția medicală electronică, în ziua externării, pentru medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, respectiv să finalizeze actul medical efectuat, inclusiv prin eliberarea, în ziua externării, a prescripției medicale pentru medicamente cu și fără contribuție personală.

În urma constatării abaterilor, echipa de control a făcut aplicarea art. 102, alin. (1), lit. a din cadrul HG nr. 161/2016, respectiv HG nr. 140/2018” au transmis reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.

Decizia magistraților, atacată de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași au precizat că instanța a înlocuit imputarea de 1 la sută, aferentă lunii noiembrie 2017, cu contravaloarea fișelor de spitalizare, deoarece Tribunalul Iași a considerat că nu s-a depus contractul de furnizare de serviciile medicale.

„S-a admis obligarea pârâtului-intimat Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sfântul Spiridon» Iași la plata sumei de 100.059,45 lei, reprezentând diminuarea cu 1 la sută a valorii de contract pentru luna octombrie 2016, precum și la plata sumei de 52.773,88 lei, reprezentând diminuarea cu 0,5 la sută a valorii de contract pentru luna iunie 2018, dar și a sumei de 6.400 de lei, reprezentând contravaloarea fișelor de spitalizare de zi, întocmite cu încălcarea obligației instituite de art. 92, alin. (1), lit. af din HG 140/2018”, se arată în dosar.

În apel, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași au subliniat că pentru anul 2017 era valabil contractul din 2016, ce a fost prelungit prin acte adiționale. Din cauza unei erori materiale, Curtea de Apel Iași a omis a observa că s-a depus cererea de apel, semnată, scanată, în original și în format pdf.

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat cele susținute de CAS Iași, a constat că cererea de apel îndeplinea condițiile de legalitate, din punct de vedere formal și procedural, astfel că a admis recursul CAS Iași pe data de 13.12.2022 și a trimis cauza spre rejudecare.

„Admite recursul declarat de reclamanta Casa de Asigurări Iași împotriva deciziei nr. 8 din 17 ianuarie 2022 a Curții de Apel Iași – Secția Civilă. Casează decizia recurată și trimite cauza la aceeași Curte de Apel, spre rejudecare. Definitivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *