Prima pagină » Local » Spitalul CF Iași îngrijește peste 30 de pacienți cu coronavirus! Majoritatea au și alte afecțiuni medicale grave
Spitalul CF Iași îngrijește peste 30 de pacienți cu coronavirus! Majoritatea au și alte afecțiuni medicale grave

Spitalul CF Iași îngrijește peste 30 de pacienți cu coronavirus! Majoritatea au și alte afecțiuni medicale grave

02 mai 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Local

La Spitalul CF au fost transferați 31 de pacienți cu coronavirus. Aceștia au și alte afecțiuni asociate care le pun viața în pericol. Acest lucru nu sperie cadrele medicale angajate, care și-au unit forțele și au externat deja 18 pacienți.

Spitalul Clinic „Căi Ferate” (CF) este spital suport COVID-19. Ieri, la unitatea medicală erau internați 31 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, dar care au și alte afecțiuni medicale grave. Majoritatea sunt asimptomatici sau cu simptome nu foarte puternice. Totodată, mulți dintre aceștia au suferit în urmă cu scurt timp o intervenție chirurgicală la unul dintre spitalele de urgență din Iași. Medicii trebuie să le acorde o atenție sporită, întrucât starea lor de sănătate se poate agrava de la minut la minut, suferind și de alte afecțiuni. Reprezentanții spitalului susțin că 18 pacienți dintre cei internați până în prezent au fost externați după ce două teste au ieșit consecutiv negative.

Din 31 de pacienți, doi au fost în stare extrem de gravă

Cadrele medicale ale spitalului CF din Iași îngrijesc 31 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Conducerea spitalului a anunțat că și-a extins numărul de paturi, iar în acest moment mai sunt libere 19, din 50. Nu există o constantă în ceea ce privește numărul de pacienți care se internează zilnic, spun reprezentanții unității medicale.

„Avem zile în care primim zece, 12 pacienți și zile în care nu primim niciunul. Pacienții care sunt transferați la Spitalul CF sunt pacienți diagnosticați cu coronavirus, dar care suferă și de alte afecțiuni. Majoritatea prezintă o stare generală bună. Am avut doar doi pacienți aduși într-o stare critică, dar care acum sunt mai bine. Deocamdată, în Spitalul CF nu se efectuează intervenții chirurgicale. Operațiile au loc în spitalele de urgență din Iași. Pacienții sunt ulterior transferați la noi. Cei 31 de pacienți sunt internați în saloane de câte două, trei paturi, iar cadrele medicale petrec în medie 5, 6 ore cu bolnavii pe zi”, a specificat dr. Mihai Glod, manager al Spitalului Clinic „Căi Ferate” Iași.

Pacienții și cadrele medicale au nevoie de psiholog

Și pacienții cu coronavirus din Spitalul CF au nevoie de psiholog. Mulți dintre cei internați la unitatea medicală mai sus menționată stau în spital de mai bine de 20 de zile. Pentru a face față acestei perioade, conducerea spitalului le-a pus la dispoziție consilierea psihologică. De consiliere psihologică au nevoie și cadrele medicale, nu doar pacienții.

„Avem pacienți care sunt internați în spital de mai bine de 20 de zile. Desigur că aceștia au nevoie de suport psihologic. Nu este deloc ușor să te adaptezi acestor condiții. Psihologul discută cu acești pacienți o dată, de două ori pe săptămână. Totodată, să nu uităm de cadrele medicale, care au și ele nevoie de suport având în vedere faptul că lucrează cu pacienții cu coronavirus, o afecțiune extrem de contagioasă. În rândul cadrelor medicale însă, lucrurile sunt mai pozitive, întrucât există echipamente de protecție, iar infectarea este puțin probabilă”, adaugă dr. Mihai Glod.

Angajații nu au fost obligați să lucreze cu pacienții cu COVID-19

În mod constant, în lupta cu COVID-19 sunt prezente 90 de cadre medicale de la Spitalul CF din Iași. Acestea lucrează în două ture, iar fiecare tură este prezentă la locul de muncă timp de 14 zile. După aceste 14 zile, stau acasă 14 zile și revine următoarea tură. Așa cum susține conducerea unității medicale, personalul angajat este asumat și toată munca lor în suportul pacienților cu coronavirus este făcută din dăruire pentru profesie.

„Niciun cadru medical nu a fost obligat să lucreze cu pacienții cu coronavirus. Angajații lucrează cu acești pacienți din propria convingere, din dăruire, din atașament. Suntem optimiști și lucrăm ca o echipă unită”, mai spune dr. Mihai Glod.

Pacienții cu coronavirus sunt tratați de toți medicii spitalului

Managerul Spitalului CF povestește că mare i-a fost convingerea când a trimis solicitări secțiilor care nu sunt „înrolate” în lupta cu coronavirus, pentru a le solicita ajutorul. De menționat este faptul că în această perioadă, cadrele medicale care lucrează în unele specializări ca dermatologia, diabetul, alergologia, nu prea lucrează.

„Unele cadre medicale din ambulatoriu și-au luat concedii, altele stau mai mult acasă și așteaptă solicitarea spitalului. Lunar trimitem solicitări pentru înrolarea în voluntariat secțiilor care nu sunt implicate direct în lupta cu COVID-19. Am fost plăcut surprins să constat că un număr mare de solicitări ne-au fost trimise”, încheie dr. Mihai Glod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *