Spitalele suport mai au doar 20 de locuri libere pentru pacienții cu COVID-19. În numai 24 de ore, la Iași au fost confirmate 91 de cazuri noi și un deces. Numărul de morți, după ce au fost diagnosticați cu coronavirus, a ajuns la 131. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că aglomerația din oraș este motivul creșterii numărului de cazuri
Situație dificilă în Spitalele suport COVID-19. De câteva zile, Iașul stă sub doliu. În fiecare zi, la secțiile de terapie intensivă moare cel puțin un pacient. Numărul de decese a ajuns la 131, iar medicii susțin că începerea școlii reprezintă principalul motiv pentru care a crescut numărul de cazuri de infectări cu COVID-19. Unul dintre Spitalele suport COVID-19 nu mai reprezintă o șansă de internare pentru pacienții cu coronavirus și asta pentru că cinci cadre medicale au fost infectate cu noul virus. Astfel, pacienții nu vor putea fi tratați de către medici. Este vorba despre Spitalul Militar din Iași care, în urmă cu câteva zile, a anunțat că nu mai poate face internări pentru pacienții cu coronavirus pentru că, momentan, nu mai au personal disponibil.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Ne așteptăm la o creștere și mai mare a numărului de cazuri”
„Socializarea venită la pachet cu începerea anului școlar este motivul creșterii numărului de infectări cu COVID-19”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Chiar dacă în acest moment nu este niciun elev internat în vreun spital suport COVID-19 din Iași, medicii consideră faptul că aglomerația cauzată de începerea anului școlar se face responsabilă de creșterea numărului de cazuri.
„Mai avem doar 20 de locuri libere în toate spitalele suport COVID-19 din Iași. Asistăm la o creștere a numărului de cazuri raportate zilnic și asta pentru că a început școala și, implicit, socializarea. În secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai aveam niciun loc liber, iar la Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie mai erau cinci locuri libere. Ne așteptăm la o creștere și mai mare a numărului de cazuri. Recomandăm populației să minimalizeze socializarea și să păstreze în continuare măsurile de protecție și distanțare”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Record al infectărilor cu COVID-19! Medicii susțin că noul tip de virus nu iartă pe nimeni
Până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 4.128 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.638 au fost externate, iar numărul total de decese este acum de 131. În ziua de joi, Iașul s-a clasat din nou pe locul 1 pe țară ca număr de infectări cu COVID-19, după municipiul București. În numai 24 de ore au fost raportate 110 îmbolnăviri, aproape dublu față de ziua precedentă când au fost înregistrate 71 de cazuri. Totodată, la retestarea persoanelor din focarele din instituții și spitale a reieșit faptul că acestea s-au extins. Medicii infecționiști prevăd dezechilibrarea situației și faptul că vom asista la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 nu numai la nivelul Iașului, ci și la nivel național.
Aceștia conchid asupra faptului că a început școala, iar aglomerația din oraș va contribui la răspândirea, cu rapiditate, a virusului. Totodată, medicii spun că deși au avertizat bunicii să nu-și ia nepoții de la școală pentru că fac parte din grupul vurnerabil, aceștia își continuă obiceiurile, neavând o variantă alternativă, părinții fiind plecați la serviciu.
Medicii reconfirmă faptul că virusul COVID-19 nu este ca o simplă răceală: „Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic”
Ceea ce îi îngrijorează și mai tare pe medicii infecționiști este faptul că au observat că virusul COVID-19 lasă sechele grave asupra pacienților vindecați. Zeci de pacienți declarați vindecați de COVID-19, în lunile martie și aprilie, au revenit la spital cu starea de sănătate extrem de alterată. Mulți pacienți au avut nevoie de recuperare medicală de specialitate. Cadrele medicale spun că vigilența acestor pacienți i-a salvat de la complicații. Dacă nu s-ar fi prezentat la timp la spital, ar fi putut suporta complicații la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic.
„Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic. La mulți pacienți am observat o afectare gravă persistentă. Mulți s-au prezentat la spital cu dureri de cap, stări de oboseală, dificultăți de respirație și de mers. Acestea sunt urmări ale afectării sistemului respirator, dar și urmări neurologice”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.