Prima pagină » Actualitate » Spitalele din România vor trata copii din Fâșia Gaza. Precizările ministrului de Externe
Spitalele din România vor trata copii din Fâșia Gaza. Precizările ministrului de Externe

Spitalele din România vor trata copii din Fâșia Gaza. Precizările ministrului de Externe

29 aug. 2024, 22:20,
în Actualitate

Autoritățile române intenționează să aducă în România copii din Gaza, care se află în prezent sub tratament medical în Egipt, a declarat joi pentru Agerpres ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Ea a participat la Bruxelles la o întâlnire informală a Consiliului Afaceri Externe, unde șefii diplomațiilor din Uniunea Europeană au discutat, printre altele, despre conflictul din Orientul Mijlociu.

„Toată lumea este conştientă că este nevoie să ajutăm în continuare civilii din Fâşia Gaza care se află într-o situaţie umanitară dramatică. Eforturile României sunt constante în această direcţie. Am trimis mai multe ajutoare umanitare, inclusiv spitalului iordanian. Intenţia noastră este ca în perioada următoare să preluăm copii din Gaza. Lucrăm în această direcţie”, a afirmat ministrul român de externe, precizând că minorii sunt tratați în Egipt și că procesul de transfer este în desfășurare.

Spitalele din România vor trata copii din Gaza

Odobescu a subliniat că situația de securitate din regiune este „extrem de volatilă” și că există riscul unei escaladări a conflictului.

„România sprijină demersurile actuale, eforturile consistente ale Statelor Unite ale Americii, împreună cu Qatar şi Egipt, pentru a obţine o încetare permanentă a focului, pentru eliberarea ostaticilor şi pentru a permite accesul umanitar neîngrădit pentru civili în Gaza” a adăugat ea.

Intenția autorităților române de a oferi tratament copiilor palestinieni din Gaza a fost anunțată pentru prima dată în luna mai de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a menționat că, deși nu a specificat un număr exact, copiii vor fi aduși în România prin intermediul Mecanismului de Protecție European.

„Cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (…) se ocupă de transport. Noi ne pregătim pentru tratarea în funcţie de patologie. Avem deja o astfel de listă. Spitalele de pediatrie din Bucureşti, pentru cei cu multitraumă, Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, şi, eventual, ‘Marie Curie’. Cei oncologici probabil că vor fi duşi la Institutul Clinic Fundeni”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *