Save the Children avertizează că intervenţia umanitară în Beirut trebuie să fie promptă şi solidară, astfel încât copiii să fie puşi la adăpost şi să primească îngrijire medicală şi suport psihologic, potrivit unui comunicat transmis News.ro.
Spitalele din Beirut nu mai pot trata victime
Potrivit Salvaţi Copiii, spitalele din Beirut raportează că nu mai pot trata victime, deoarece sute de paturi s-au umplut imediat în urma exploziei, iar unele spitale au fost în întregime decimate în deflagraţie.
Echipele Salvaţi Copiii de pe teren raportează că străzi întregi au fost şterse de pe hartă, iar mulţi copii sunt daţi dispăruţi, deşi eforturi colosale sunt făcute de echipele de salvare pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. Este o situaţie cu adevărat disperată.
„Incidentul nu se putea întâmpla într-un moment mai prost, a lovit comunităţile care sufereau deja de impactul crizei Covid-19 şi de deteriorarea economică. Portul principal al Beirutului, acum complet deteriorat, este vital pentru o mare parte din importul de alimente, cereale sau combustibil. Toţi locuitorii vor simţi imediat deficitul de nevoi de bază ca urmare a acestei tragedii”, a declarat Jad Sakr, directorul Salvaţi Copiii Liban.
„Când o astfel de calamitate se întâmplă, intervenţia imediată este vitală. E nevoie de un efort umanitar solidar, pentru a putea ajunge la copiii afectaţi de o dramă de proporţii, într-un context care îi expune şi mai mult bolilor, violenţelor şi insecurităţii sociale şi emoţionale. Lumea întreagă trebuie să aibă astăzi grijă de copiii din Beirut”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Echipa Save the Children este pregătită să sprijine guvernul local în zilele următoare. Numărul final al morţilor nu este încă estimat, dar într-un astfel de dezastru, copiii pot fi răniţi, şocaţi şi separaţi de părinţii lor.
Salvaţi Copiii România se alătură apelului global de urgenţă şi sprijină echipa locală din Beirut cu fonduri pentru ca toţi copiii afectaţi de explozie să aibă asistenţă medicală de urgenţă, suport emoţional şi protecţie, acum când au cea mai mare nevoie.
Persoanele fizice sau companiile pot dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecţie/situaţii-de-urgenţă/explozia-de-la-beirut sau în contul Organizaţiei Salvaţi Copiii: RO 15 RNCB 0071011434790005.
Libanul îşi plânge morţii. Zeci de persoane au murit, mii rănite. S-a decretat doliu naţional
Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC. Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.
Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.
Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.
Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocată de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.
Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri. Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.
Mai multe despre acest subiect puteți citi aici!