Prima pagină » Actualitate » Spital din Huşi, în prag de închidere din cauza facturii uriașe de la gaze
Spital din Huşi, în prag de închidere din cauza facturii uriașe de la gaze

Spital din Huşi, în prag de închidere din cauza facturii uriașe de la gaze

09 feb. 2022, 13:56,
BZI.ro, în Actualitate

Spitalul din Huși, ”Dimitrie Castroian” , județul Vaslui a primit pentru luna decembrie o factură uriaşă la consumul de gaze, care l-ar putea închide.

În cursul anului 2021, toate facturile la apă, gaze şi electricitate pe o lună însumau în medie o cheltuială de aproximativ 96.000 de lei. Acum însă, spitalul a fost nevoit să achite 80.000 de lei, un cost care a întrecut chiar şi cele mai pesimiste așteptări.

Spitalul din Huşi, Vaslui, gata să se închidă din cauza facturii uriaşe la gaze

Facturile uriașe nu dau frisoane doar oamenilor ce tremură în case doar la gândul primirii lor. Sunt însă și instituții publice care au de plătit sume exagerat de mari la curent și gaz.

Managerul spitalului, medicul Bogdan Popa s-a arătat surprins de suma uriaşă, având în vedere că de fapt consumul este unul mediu.

”Într-adevăr, factura are o valoare foarte mare, decât până acum, având, de fapt, acelaşi consum mediu. Evident că toate aceste creşteri semnificative ale facturilor la curentul electric, gaz, etc, mă fac să privesc destul de circumspect spre următoarea perioadă, dar tot ceea ce pot eu să vă spun cu certitudine este că spitalul Huşi rămâne o prioritate şi trebuie să îşi continue activitatea la parametri optimi, întrucât este o instituţie vitală pentru mii de oameni” a declarat dr. Bogdan Popa, managerul spitalului din Huși.

Conducerea unității medicale vasluiene spune că funcţionarea în condiţii bune a spitalului Huşi trebuie să rămână o prioritate.

„Gândiţi-vă că anual adresabilitatea la spitalul municipal Huşi este, în medie, de 10.000 de pacienţi, care vin din toată zona arondată. De aceea, funcţionarea în condiţii bune a spitalului Huşi trebuie să rămână o prioritate, atât pentru mine ca manager, dar şi pentru autorităţile locale. Eu sper că lucrurile să se reglementeze, totuşi, de la nivel central, întrucât nu este normal ceea ce se întâmplă acum”, a declarat medicul Bogdan Popa.

Factură uriașă la gaze și la Institutul Marius Nasta din Capitală

Şi în Bucureşti, spitalele se confruntă cu problema facturilor uriaşe. Institutul ”Marius Nasta” a primit o factură ridicol de mare pentru gazele consumate în luna ianuarie.

În ciuda faptului că deşi consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, luna ianuarie nefiind una cu temperaturi extreme, factura pe luna ianuarie este în valoare de 500.000 de lei, dublu față de cea primită de spital în luna decembrie.

Cei ce vor plăti aceasta factura uriaşă la gaze vor fi reprezentanții Casei de Sănătate București.

Să nu uităm că există și cazuri în care s-au emis facturi uriașe, deși nu a existat consum.

În acest tablou sumbru există însă și excepții

Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, Maramureș, a reușit să implementeze un program de optimizare, care a făcut economii importante la bugetul local. Acum, acest model de bune practici va fi preluat cu siguranță și de alte primării.

„O echipă de specialiști a venit la fața locului și a făcut niște măsurători, după care s-au adus niște robinete speciale și s-a echilibrat căldura din fiecare sală, în funcție de necesarul de căldură pe care noi îl dorim. Așa am ajuns că avem economie de peste 50%. În luna ianuarie, am avut 1600 lei pentru toată școala, în condițiile în care sunt oameni care pentru un apartament cu trei camere au plătit 1000 de lei. Nu a venit mai scump cu mult față de factura din decembrie.

Eficientizarea maximă se face atunci când afară-i cald și, de exemplu, la mine-n birou, pentru că bate soare, mi s-au răcit caloriferele de tot. Principiul este: cea mai ieftină energie este energia economisită. M-au sunat deja mai mulți primari să mă întrebe ce am făcut și tuturor le-am spus cum am făcut, pentru că și ei vor să implementeze acest demers.” a declarat primarul din Mireșu Mare.

Astfel de metode ar trebui aplicate și în cadrul Spitalului din Huși, județul Vaslui, unde s-a primit o factură uriașă pentru luna decembrie la consumul de gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *