În unele zone, anumite persoane beau aproape zilnic alcool sanitar. Popular spus, vorbim de spirt. Cu acesta dezinfectăm rănile, dar şi clanțele uşilor, mesele, scaunele. Știi ce se întâmplă dacă bei spirt?
Din păcate, mulţi oameni nu folosesc alcoolul sanitar aşa cum scrie pe etichetă, adică strict pentru dezinfectare. Conform afirmaţiilor medicului Tudor Ciuhodaru, spirtul e băut în loc de alcool. Acest fenomen este extraordinar de periculos şi din ce în ce mai întâlnit la noi în ţară.
Ce se întâmplă dacă bei spirt?
Medicii trag un semnal de alarmă şi spun clar: nu e bine să bei spirt. Indiferent cât de mică ar fi cantitatea de alcool sanitar, îţi face rău şi chiar poate provoca decesul.
Alcoolul metilic este foarte toxic pentru organismul uman. Doză letală pentru un om este de numai 30 mililitri. Este extrem de uşor de confundat cu alcoolul etilic şi nu are culoare (este incolor). Acestea sunt motivele pentru care e bine să evităm alcoolul de provenienţă necunoscută.
Ce simţi după ce bei spirt?
Spirtul, adică alcoolul sanitar, este foarte otrăvitor pentru om. Nu trebuie consumat sub nici o formă, în afară utilizării sanitare. Alcoolul din el este inflamabil, incolor şi volatil. După ce bei un păhărel de alcool sanitar, apar tulburările de vedere, probleme digestive, dureri de cap, iar starea de sănătate generală se alterează rapid.
Alcoolul sanitar, bun sau nu în lupta anti covid?
Medicul Adrian Streinu-Cercel spune că alcoolul sanitar nu este eficient când e vorba de covid. De ce? Pentru că nu e biocid. Chiar dacă el conţine alcool, nu e făcut special să lupte cu covidul.
Din ce e făcut spirtul medicinal?
Alcoolul sanitar, pe care îl cumpărăm de la farmacie sau din magazin, este pe bază de alcool etilic în proporţie de 70%. Conform informaţiilor de pe Wikipedia, funcţionează ca antiseptic împotriva bacteriilor, dar numai dacă intră în contact de cel puţin 2 minute cu zona afectată.
Spirtul are la baza alcoolul etilic de uz farmaceutic. Acesta se obţine din porumb şi grâu, dar şi din seminţe de strugure, prin procedee de fermentaţie speciale. El trebuie să fie foarte pur. adică să nu conţină nici un fel de compuşi din planta de provenienţa.
Spre deosebire de el, alcoolul etilic alimentar e obţinut în urma fermentării fructelor, dar şi a cerealelor (grâu şi porumb).