Prima pagină » International » Spionaj în Parlamentul Republicii Moldova. Șeful Direcției juridice și un polițist de frontieră au fost reținuți
Spionaj în Parlamentul Republicii Moldova. Șeful Direcției juridice și un polițist de frontieră au fost reținuți

Spionaj în Parlamentul Republicii Moldova. Șeful Direcției juridice și un polițist de frontieră au fost reținuți

31 iul. 2024, 19:21,
BZI.ro, în International

Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți de oamenii legii. Cei doi sunt suspectați de spionaj în favoarea Rusiei, informează publicația Deschide.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că cei doi sunt suspectați de trădare și complet împotriva Republicii Moldova, deoarece aveau contacte cu angajatul unei ambasade străine.

Faptele pentru care sunt acuzați ar fi fost comise începând cu anul 2023

Surse citate de publicația din Moldova susține că ambasada la care se referă PCCOCS este cea a Rusiei, angajatul respectiv fiind un ofițer al serviciilor speciale.

Reținerea celor doi pentru 72 de ore a fost decisă în urma perchezițiilor pe care procurorii moldoveni le-au făcut în Parlamentul de la Chișinău. Faptele pentru care sunt acuzați ar fi fost comise începând cu anul 2023.

Șeful Direcției juridice a Parlamentului este suspect de trădate. Acesta ar fi oferit angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva Republicii Moldova, iar polițistul de frontieră este suspect de complot.

Într-un interviu pentru publicația NewsMaker, premierul Dorin Recean a comentat că aceste cazuri dovedesc faptul că Moldova este ținta unui atac hibrid.

„Observăm o creștere a intensității lucrului anume în acest domeniu. De fapt, este o reflecție a faptului că astăzi suntem sub acest atac hibrid. Trebuie să ne asigurăm că noi ne protejăm de eventualele riscuri care să afecteze securitatea țării”, a comentat Recean.

Spionaj în sfere înalte ale instituțiilor de la Chișinău

La începutul lunii iunie, a fost reținut fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a raportat omului său de legătură din serviciul rus GRU, colonelul Aleksei Makarov informații despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor veniți să cumpere armament.

„Legătura moldovenească” a lucrat în cadrul Statului Major General până la sfârșitul anului 2021, până când noul președinte Maia Sandu l-a pus să demisioneze. Iar înainte de expulzarea în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a obținut un post la ONU.

Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important al GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia), potrivit The Insider.

Printre altele, agentul Gorgan era neliniștit în privința livrărilor de arme către Ucraina din România și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina. Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *