Prima pagină » Eveniment-Social » Spectaculos! Universitatea „Cuza” din Iași are un proiect și o investiție unicat, în valoare de 157.146.578,28 lei
Spectaculos! Universitatea „Cuza” din Iași are un proiect și o investiție unicat, în valoare de 157.146.578,28 lei

Spectaculos! Universitatea „Cuza” din Iași are un proiect și o investiție unicat, în valoare de 157.146.578,28 lei

15 apr. 2024, 02:00,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

Plan spectaculos pentru Universitatea „Cuza” din Iași, ce implică un proiect și o investiție de 157.146.578,28 lei! Instituția a semnat, luni, 8 aprilie 2024, la Ministerul Educației, contractul de finanțare pentru proiectul „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea”, finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași are un plan special ce implică un proiect și o investiție de 157.146.578,28 lei. Instituția a semnat, luni, 8 aprilie 2024, la Ministerul Educației, contractul de finanțare pentru proiectul „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea”, finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acesta va fi gestionat de un consorțiu format din Consiliul Județean Vrancea, în calitate de lider, UAIC Iași și Universitatea București, trei colegii tehnice din Focșani (Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”) și Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și trei companii locale, reprezentative în domeniul economic, în calitate de parteneri.

Universitatea „Cuza” din Iași are un proiect și o investiție unicat, în valoare de 157.146.578,28 lei

Printre obiectivele asumate de UAIC în cadrul acestui proiect se numără: asigurarea de servicii de informare, promovare, consiliere a ofertei de formare profesională axate pe dobândirea de competențe transversale, corelate cu necesitățile pieței muncii, instituirea și utilizarea unor pachete integrate de măsuri de asistență educațională și sprijin financiar, asigurarea de burse pentru studenți, organizarea competițiilor profesionale, concursurilor pe meserii, servicii de consiliere si orientare profesională pentru elevi si studenți.

De asemenea, se urmărește organizarea de programe de studii inovatoare, care să conducă la formarea de competențe relevante pentru piața muncii, verzi, digitale, dar și sprijinirea demersurilor de informare și promovare a ofertei de formare și măsuri de sprijinire a instituțiilor de învățământ implicate în consorțiu. Campusul școlar și universitar urmează să fie construit în Focșani, pe o suprafață de peste două hectare și va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă. De asemenea, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie.

Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578,28 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR 104.465.657,39 lei. Campusul va dispune de resurse educaționale, mobilier, ateliere de practică pentru elevi și studenți, precum și de ateliere digitale, pe baza unui concept de digitalizare adaptat profilului liceelor și  universităților tehnologice, asigurând infrastructura necesară pentru pregătirea profesională optimă a elevilor și a studenților și va asigura infrastructura socială pentru elevi și studenți. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Plecând de la toate acestea, Universitatea „Cuza” din Iași are un proiect și o nouă investiție de anvergură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *