Prima pagină » Eveniment-Social » Spectaculos! Un istoric și universitar din Iași a ajuns în paginile unei publicații faimoase din Franța. Acesta are o poveste impresionantă – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

Spectaculos! Un istoric și universitar din Iași a ajuns în paginile unei publicații faimoase din Franța. Acesta are o poveste impresionantă – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

23 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Exemplu, demn de urmat, de toți românii! Un istoric și universitar din Iași a ajuns în paginile unei publicații faimoase din Franța. Este vorba despre prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Cuza”. Arheolog pasionat, acesta are o poveste de viață impresionantă. Recent, importanta și exclusivista revistă din Franța „Dossiers d’Archeologie” i-a publicat două articole. Unul este despre crearea Provinciei Moesia, iar altul despre Ibida, sit arheologic aflat pe teritoriul satului Slava Rusă, comuna Slava Cercheză, județul Tulcea. În felul acesta, în Hexagon a fost popularizată arheologia Daciei și a Dobrogei romane, respectiv cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României, „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a ajuns în paginile unei publicații faimoase din Franța. Astfel, importanta și exclusivista revistă din Franța „Dossiers d’Archeologie” i-a publicat două articole. Primul este despre crearea Provinciei Moesia, iar al doilea este despre Ibida, sit arheologic aflat pe teritoriul satului Slava Rusă, comuna Slava Cercheză, județul Tulcea. În felul acesta, în Hexagon a fost popularizată arheologia Daciei și a Dobrogei romane, respectiv cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României, „Cuza” din Iași.

Arheolog pasionat, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba mărturisește că, în acest mod, Iașul academic este promovat pe plan internațional

Arheolog pasionat, prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba mărturisește că, în acest mod, Iașul academic este promovat pe plan internațional. Asta și prin cercetările sale proprii (la Ibida), în Dobrogea și în zona limes-ului dunărean (Limesul, în original în latină „limes romanus”, este numele frontierei fortificate a Imperiului Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru și Marea Neagră și până la limesul lui Hadrian „valul lui Hadrian” din Scoția de azi, având deci o lungime totală de mii de kilometri).

„A apărut o revistă de popularizare a arheologiei din Franța, «Dossiers d’Archeologie», un fel de «Magazin Istoric» sau «Historia» pe arheologie, acolo. Aici am semnat (în colaborare) două articole, unul despre crearea Provinciei Moesia și altul despre Ibida. În felul acesta, în Franța a fost popularizată arheologia Daciei și a Dobrogei romane. E parte a unei inițiative mai ample prin care se propune intrarea în patrimoniul UNESCO a limes-ului dunărean din Serbia, Bulgaria și România, cele mai multe situri arheologice provenind din România. Sunt literalmente mândru că am putut reprezenta Universitatea din Iași într-o astfel de inițiativă, fie ea și de popularizare. Asta prin cercetări proprii și valoroase la Ibida. Vorbim despre promovarea arheologiei românești”, a declarat prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din Iași.

Două interviuri, complete și detaliate, despre acest subiect, dar și despre activitatea și cariera istoricului, oferite în exclusivitate în Studioul BZI LIVE, pot fi urmărite AICI și AICI .

Proiectul „Danube Limes Brand”, program finanțat prin Programul Operațional Regional, Sud Estul Europei

Totul face parte din proiectul „Danube Limes Brand”, finanțat prin Programul Operațional Regional, Sud Estul Europei. Principalul obiectiv al acestuia este „Extinderea Limesului Dunărean”, ca parte a sitului transnațional al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Principala axă a rutei este curbată de-a lungul cursului inferior al fluviului Dunărea, care în zilele de azi reprezintă o barieră naturală între România și Bulgaria. Fluviul, denumit Danubius, este frontiera de Nord și a Imperiului Roman – o barieră naturală puternică de protecție și o cale comercială comodă pentru aprovizionarea legiunilor. În această perioadă, Roma este centrul politic, economic, cultural, religios și militar al lumii, iar datorită construirii infrastructurii consolidate este unul dintre cele mai mari imperii din istoria lumii, care a existat peste 2.000 de ani.

Prestigioasa editură științifică germană „Harrassowitz” a publicat, în 2018, volumul „Rure vivere in Moesia inferiore. La population dans le milieu rural d’une province péripherique de l’Empire romain”, semnat de prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba

De reamintit că, în 2018, prestigioasa editură științifică germană „Harrassowitz” a publicat volumul semnat de prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, intitulat sugestiv „Rure vivere in Moesia inferiore. La population dans le milieu rural d’une province péripherique de l’Empire romain”.

„Această lucrare, de peste 400 de pagini, reprezintă rezultatul câtorva ani de cercetări pe care profesorul Bîrliba le-a efectuat asupra populației rurale din Moesia Inferior, după studierea fenomenelor de colonizare și aculturație din această provincie. Moesia, fostă provincie romană antică, este situată astăzi pe teritoriul statelor Serbia, Macedonia, Bulgaria și România, fiind împărțită administrativ în Moesia Superior și Moesia Inferior. Volumul prezintă informații despre modul în care Provincia romană Moesia Inferior (Nordul Bulgariei de astăzi și Sud-Estul României) a fost integrată gradual în Imperiul Roman, ocuparea teritoriului realizându-se în diferite moduri, atât cronologic, cât și spațial. Este evidențiat, în această lucrare, rolul decisiv pe care l-au avut soldații și veteranii în interacțiunea dintre coloniștii romani și populația locală”, au transmis oficialii UAIC.

Lucrețiu-Ion Bîrliba este profesor de Epigrafie greco-latină și Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC din Iași

Lucrețiu-Ion Bîrliba (născut la 27 ianuarie 1971, la Piatra Neamț) este profesor de Epigrafie greco-latină și Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC din Iași. Acesta desfășoară de ani buni cercetări arheologice într-o veche cetate antică, de pe actualul teritoriu al țării, din perioada Imperiului Roman (Slava Rusă, Ibida din Dobrogea, ce datează de peste două mii de ani și desfășurată pe o suprafață de 24 de hectare) alături de tinerii săi colegi. Aici a făcut descoperiri de senzație în toată lumea arheologilor. Pe de altă parte, acesta a derulat colaborări academice ale UAIC la Atena – Grecia sau Roma – Italia.

S-a specializat în Franța, acolo unde și-a susținut masteratul și doctoratul, apoi, revenit în țară, pe lângă activitatea didactică, a participat la șantierele arheologice de la Histria, Jurilovca și Ibida (Slava Rusă). În 2005 a fost distins de Ministerul Culturii cu Premiul „Adrian Rădulescu”, în calitate de membru al echipei arheologice de la Ibida. Tot în 2005 a primit și Premiul Universității „Alexandru Ioan Cuza” pentru cea mai bună teză de doctorat în Istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *