Prima pagină » Eveniment-Social » Spectaculos! Un imens șantier arheologic, cu vestigii urbane unice, deschis în zona de centru a orașului Iași – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Spectaculos! Un imens șantier arheologic, cu vestigii urbane unice, deschis în zona de centru a orașului Iași – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

14 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Cel mai probabil, anul acesta, un imens șantier arheologic cu vestigii urbane unice urmează a fi deschis în zona de centru a orașului Iași! Totul este legat de proiectul de modernizare (al Primăriei Municipiului Iași) a Esplanadei de la Teatrul Național din Iași. Acesta a fost avizat (cu respectarea unor condiții speciale) de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași. Concret, specialiștii au precizat că vestigiile istorice din acest areal trebuie cercetate, protejate, valorificate și puse în valoare

Aviz pozitiv pentru deschiderea, anul acesta, a unui imens șantier arheologic, cu vestigii urbane, în zona de centru a orașului Iași! Deja, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a validat proiectul de modernizare (al Primăriei Municipiului) a Esplanadei de la Teatrul Național (TNI) ”Vasile Alecsandri”.
Specialiștii au precizat că vestigiile istorice din acest areal trebuie cercetate, protejate și valorificate. Proiectul va fi derulat de SC Conest SA și este în valoare de 3,1 milioane de euro. Conform acestuia, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral. De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente florale, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax.

”Proiectul acesta de reamenajare a Esplanadei datează încă de pe vremea marelui istoric Nicolae Iorga. E clar că trebuie găsită o soluție de amenajare a acestui areal cu mobilier, vegetație și pentru a se face trecerea de la Teatru la Catedrala Mitropolitană. CZMI a avizat totul, dar au fost puse condiții. În esență, vestigiile istorice din acest areal trebuie cercetate, protejate, valorificate și puse în valoare” arată istoricul și arheologul Bobi Apăvaloaie, manager al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Imens șantier arheologic, cu vestigii urbane unice, deschis în zona de centru a orașului Iași

Pe de altă parte, acesta speră ca până în vara acestui an să se finalizeze cercetarea arheologică.

”Ultimul studiu arheologic, pe zona mare a Esplanadei, a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea. Aici, din ceea ce am văzut la doamna Stela Cheptea și am cercetat pe planurile orașului Iași, era un conac boieresc, un palat. Foarte probabil fundațiile acestuia se vor găsi aici. Palatul a fost distrus la marele incendiu de la Iași, din anul 1827. Au apărut alte construcții cu roluri negustorești. Așadar, avem o resursă documentară scrisă. Sunt și în circuitul științific datele despre acest loc”, a completat Bobi Apăvaloaie, director DJC Iași.

De menționat că în zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax și un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale care înconjoară bazinul va asigura vizibilitate atât spre Catedrala Mitropolitană, cât și spre Teatrul Național.

Parcul de la Teatrul Național a fost amenajat la mijlocul secolului al XX-lea

Parcul a fost amenajat la mijlocul secolului al XX-lea, după planurile arhitectului Vsevlad Carmazinu-Cacovschi. Flora din parc cuprinde 197 de exemplare de rășinoase(77 la sută), restul fiind foioase. Există în scuar și 14 molizi argintii tineri(Picea pungens), arbori cu temperament de lumină plantați însă la umbră. Parcul mai adăpostește circa 20 de platani englezești(Platanus acerifolia).

Dintre aceștia, cele 13 exemplare din aliniamentul de pe Strada I. C. Brătianu și două exemplare din interiorul parcului, lângă Strada Agatha Bârsescu, sunt protejate prin lege, fiind declarate monumente ale naturii. Zona mai cuprinde câteva exemplare monumentale. De exemplu, în același aliniament de lângă Strada Agatha Bârsescu, arbori care încă nu au fost incluși în lista plantelor protejate. Notabilă este și prezența în aria centrală a parcului a unei catalpe (Catalpa bignonioides) care impresionează prin înălțimea de 14 metri și diamterul trunchiului de 65 de cm.

Case istorice din zona parcului de la Teatrul Național din Iași

Pe de altă parte, cu sursă din volumul ”Strada Ştefan cel Mare Iaşi. Memoria monumentelor”, semnat de regretatul Sorin Iftimi, alături de Aurica Ichim, apărut la Editura Palatul Culturii, Iaşi, 2016, o serie de case istorice sunt menționate în arealul parcului de la Teatrul Național din Iași.

”Strada Ştefan cel Mare, nr. 35-43. Pe acest aliniament se aflau clădirile demolate pentru a deschide perspectiva dintre Teatrul Naţional şi Mitropolie, care se întindeau din colţul străzii Mârzescu până la Palatul Rosetti-Roznovanu (Primăria). Administrativ, acestea făceau parte din Despărţitura III a oraşului. Este voorba de Casa Rocafux, Casa Lehrer/ Ionescu/ Creditul Urban. Clădirea lui Haim Lehrer de la nr. 37 se afla în proprietatea Creditului Urban la 1898. La numărul 39 era Casa Ştefănescu /Moscovici. În această clădire veche, aflată peste drum de Mitropolie a funcţionat cândva Tipografia lui Th. Codrescu. La nr. 41 era Casa Erbiceanu/Karz/Weinstein/Schwartz. Imobilul a aparţinut lui Constantin Erbiceanu şi fiilor săi până în anul 1919. La nr. 43 era Casa Grünberg. Clădirea aflată cândva în vecinătatea Palatului Roznovanu era, la 1899, proprietatea lui Elias David Grün-berg. La 1904, Solomon D. Grünberg cerea autorizaţie pentru a face reparaţii la faţadă. Din 1911 imobilul de-venise proprietatea lui Moise Grünberg. Lângă palat exista buticul lui Aron Khunfeld”, se arată în acestă lucrare documentară.

În acest context, un imens șantier arheologic, cu vestigii urbane unice, urmează a fi deschis în zona de centru a orașului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`