Prima pagină » Eveniment-Social » Spectaculos! Mega-clădire din Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro
Spectaculos! Mega-clădire din Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro

Spectaculos! Mega-clădire din Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro

02 dec. 2023, 02:00,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

O mega-clădire din selecta zonă Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro! Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a anunțat că una dintre cele mai mari clădiri ale universității va fi reabilitată. Astfel, Corpul B al instituției de învățământ superior va fi renovat

Mega-clădire din selecta zonă Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro. Anunțul a fost făcut, zilele acestea, de rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Acesta a precizat că una dintre cele mai mari clădiri ale universității va fi reabilitată. Corpul B al instituției de învățământ superior va fi renovat. Imobilul, al cărui titlu de proprietate a fost obținut în decembrie 2016, a fost intabulat cu suprafețele de teren aferente în anul 2019. Conform unor constatări efectuate de o comisie tehnică în 2007, a rezultat că structura clădirii ar putea avea degradări majore. Se impunea, așadar, o expertiză tehnică a clădirii Corpului B, însă lipsa resurselor financiare a amânat luarea unei decizii în acest sens.

Mega-clădire din Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro

Reducerea riscului seismic al imobilului a fost motivul pentru care s-a propus să se intervină asupra clădirii Corpului B.

„Decizia de efectuare a expertizei în vederea consolidării și reabilitării imobilului a fost luată în ședință Biroului Executiv al Consiliului de Administrație – BECA. În decembrie 2020, a fost organizată o licitație în vederea expertizării tehnice a clădirii Corpului B, pentru stabilirea riscului seismic și stabilirea măsurilor ce se impun. Firma Maxim Silver Construct S.R.L., din București, câștigătoarea licitației, a realizat expertiza și a propus soluțiile necesare reabilitării și consolidării imobilului. Totodată, a fost realizat un Studiu Geotehnic (Referat nr. 858/08.09.2021) de către S.C. Tarcan Proiect S.R.L., dar și o expertiză biologică a lemnului din structura șarpantei, executant fiind Mitropolia Moldovei și Bucovinei – Centrul Mitropolitan de Cercetări – T.A.B.O.R.”, a detaliat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector.

Universitatea „Cuza” a solicitat includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social

Prin adresa nr. 23202/16.11.2022, înregistrată la Compania Națională de Investiții cu nr. 65373/17.11.2022, universitatea a solicitat includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități și Instituții de Învățământ de Stat”, pentru finanțarea obiectivului de investiții „Consolidarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea Corpului B al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași”.

„Urmează a fi întocmit un proiect tehnic în acest sens, însă pentru realizarea lucrărilor se au în vedere și alte surse de finanțare, existând deja demersuri prin PNRR. Între timp au fost executate unele lucrări de reabilitare necesare pentru buna funcționare, constând în reparație acoperiș, amenajări de laboratoare, amfiteatre, dotări, înlocuire ferestre și uși. Clădirea, care acum are un aspect specific arhitecturii vremurilor în care a fost edificată, va căpăta un aspect arhitectural asemănător clădirii Corpului A. Propunerea mea, în acest sens, este să avem două clădiri în oglindă, într-o deplină coerență urbanistică și arhitecturală”, a conchis rectorul UAIC Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Corpul B, cea mai mare clădire cu scop didactic de la Universitatea „Cuza” din Iași

Corpul B este cea mai mare clădire cu scop didactic de la UAIC. Aici funcționează atât cea mai mare facultate de la „Cuza”, cea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), dar și cele de Biologie, respectiv Geografie și Geologie. De precizat că imobilul cunoscut astăzi drept Corpul B a fost construit până la mijlocul deceniului VI din secolul XX. Inițial, aici a funcționat fostul Institut Politehnic din Iași. Imobilul a fost construit în două etape, în 1959 și 1963. Parcul din fața clădirii prezintă, în mijloc, un bazin cu grupul statuar „Tinerețe” (1959), opera sculptorului Marcel Guguianu, reprezentând un cuplu de îndrăgostiți. În imaginația studenților, cei doi par a-și spune: „Dragul meu, mai rămâi cu mine!”, ”Nu pot, întârzii la curs!”.

Arhitectura clădirii este specifică perioadei sovietice târzii, cu pilaștri rectangulari și etaje înalte. Se observă colonete la nivelul primului etaj, sub ferestre, și un șir de medalioane deasupra lor, în oglindă cu cele de pe fațada Corpului A. Fațada și unele elemente interioare au fost placate cu travertin, la modă în acea vreme. La etajul II a fost inaugurat Muzeul Didactico-Științific „Grigore Cobălcescu”, care cuprinde mii de eșantioane de minerale și roci. La etajul III este expusă o machetă a planului de sistematizare a centrului istoric din anii ’80 și o Colecție a Instrumentelor Geografice.

Așadar, o mega-clădire din Copou, orașul Iași, va fi transformată și modernizată printr-un proiect de milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024