Prima pagină » Titlurile zilei » Spectaculos. Cercetătorii Universității „Cuza” au făcut un studiu unic. Rezultatele aduc informații năucitoare – FOTO

Spectaculos. Cercetătorii Universității „Cuza” au făcut un studiu unic. Rezultatele aduc informații năucitoare – FOTO

09 dec. 2019, 04:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Cercetătorii Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au realizat un studiu spectaculos. După două sute de zile, aceștia au încheiat primul sezon complet de studiu al migrației păsărilor sălbatice.

„Un studiu privind influențele schimbărilor climatice asupra păsărilor migratoare – acest subiect este unul de mare actualitate la nivel global, dar foarte puțin studiat pentru ruta de migrație EurAsiatică. Un studiu-pilot privind evaluarea mediului folosind păsările ca bioindicatori – determinarea concentrației de poluanți acumulați de păsări ne va permite o radiografiere a mediului înconjurător, pentru arealul lor de cuibărit și hrănire”, arată cercetătorii de la „Cuza”.

Specialiști de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au realizat un studiu inedit. Asta după un efort susținut, desfășurat pe parcursul a 206 zile. Astfel, s-a încheiat primul sezon complet de studiu al migrației păsărilor sălbatice din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea. Proiectul este unul al Universității „Cuza”, în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română și Centrala Ornitologică Română.

Cum s-a derulat studiul migrației

Studiul migrației s-a desfășurat în trei etape. Prima perioadă, reprezentată de migrația de primăvară, a cuprins 76 de zile și a înregistrat 5.498 de capturi. A doua perioadă, reprezentată de perioada de cuibărit, a cuprins opt zile și a înregistrat 232 de capturi. În această perioadă, pentru a nu deranja cuibăritul, s-au inelat păsări odată la fiecare zece zile. A treia perioadă, reprezentată de migrația de toamnă, a cuprins 122 de zile și a înregistrat 7.763 de capturi.

„La acest studiu au participat 12 inelatori autorizați din România și din Portugalia, precum și peste 40 de voluntari. O mare parte din ei sunt studenți ai Facultăților de Biologie din România. Au fost și cercetători care activează în acest domeniu, în cadrul universităților, institutelor de cercetare sau a ONG-urilor de mediu. În acest an, numărul de recapturi internaționale a fost semnificativ, astfel am capturat patru păsări inelate în Israel, Suedia și Finlanda. De asemenea, patru păsări inelate de noi au fost regăsite în Turcia, Cipru, Liban și Etiopia. Aceste date reprezintă piese foarte importante pentru înțelegerea puzzle-ului migrației din Europa de Est”, se arată în raportul cercetătorilor de la „Cuza”.

De remarcat că Stațiunea de la „Cuza” este prima, din istoria României, de inelare a păsărilor pentru studiul migrației acestora.

Ce înseamnă inelarea. Care este scopul studiului

Procesul de inelare este descris astfel: păsările sunt prinse cu ajutorul plaselor ornitologice. Apoi, sunt măsurate și evaluate în privința mai multor indicatori, după care li se prinde de picior un inel de aluminiu pe care e scris numele țării și o serie unică. Dacă pasărea inelată este recapturată în același fel de către altă stație din Turcia sau Africa, responsabilii de acolo trimit către Centrala Ornitologică din România seria de pe inel și evaluările făcute de ei. Românii oferă, la rândul lor, fișa exemplarului. Astfel, printr-un schimb de informații, sunt obținute date privind traseul păsării care poartă inel, dar și despre evoluția ei.

„Acțiunea de cercetare are la bază cinci studii ce se desfășoară în paralel. Astfel, pe baza metodologiei de inelare a pasărilor sălbatice desfășurăm: un studiu privind migrația păsărilor în Estul Europei – eventualele păsări inelate în cadrul stațiunii și recapturate vor fi raportate către România. Ele ne vor indica ruta pe care o urmează. Un studiu biometric/taxonomic pentru subspeciile de păsări din Estul Europei și Vestul Asiei, subspecii puțin studiate la nivel global și care prezintă un interes deosebit pentru conservare. Un studiu privind influențele schimbărilor climatice asupra păsărilor migratoare – acest subiect este unul de mare actualitate la nivel global, dar foarte puțin studiat pentru ruta de migrație EurAsiatică”, mai completează specialiștii.

O radiografiere a mediului înconjurător

Pe de altă parte, vorbim și de un studiu pilot privind evaluarea mediului folosind păsările ca bioindicatori. E vorba de determinarea concentrației de poluanți acumulați de păsări care ne va permite o radiografiere a mediului înconjurător, pentru arealul lor de cuibărit și hrănire. Se face și un studiu privind prezența virusurilor la speciile și exemplarele ce migrează prin Estul Europei, derulat împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

„Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migrației păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările, noi le capturăm. Apoi, efectuăm identificarea păsărilor, le măsurăm, cântărim și le aplicăm un inel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alți ornitologi, păsările trec din nou prin același procedeu și se poate afla din bazele de date de unde provin. Exemplare inelate de noi vor avea ca punct de reper Stațiunea Biologică Marină «Prof. Dr. Ioan Borcea de la Agigea»”, au conchis cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *