Prima pagină » Eveniment-Social » Spectaculos! A fost semnat documentul care conduce la începerea unei investiții, într-o clădire celebră ultra-centrală din orașul Iași. În joc sunt 11 milioane de euro – GALERIE FOTO

Spectaculos! A fost semnat documentul care conduce la începerea unei investiții, într-o clădire celebră ultra-centrală din orașul Iași. În joc sunt 11 milioane de euro – GALERIE FOTO

25 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Proiect spectaculos pentru o clădire celebră ultra-centrală din orașul Iași. A fost semnat documentul care conduce la începerea unei investiții de 11 milioane de euro. Este vorba despre Filarmonica de Stat „Moldova” Iași unde, de peste 10 ani, se încearcă demararea efectivă a lucrărilor de reabilitare și consolidare. Mai mult, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul instituției, a obținut cel mai important document legat de demararea reabilitării, anume avizul de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza”

O clădire celebră ultra-centrală din orașul Iași va fi transformată total! În aceste zile a fost semnat și documentul care conduce la începerea unei investiții de 11 milioane de euro ce vizează acest obiectiv. Surse din cadrul Consiliului Județean Iași au confirmat, în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI), că proiectul de reabilitare și restaurare, respectiv consolidare a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași va fi inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Suma vizată este de 11 milioane de euro.

Proiectul va fi depus pe o linie de finanțare gestionată prin cadrul acestui program. Mai mult, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul instituției, a obținut cel mai important document legat de demararea reabilitării anume. Este vorba despre avizul de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihail Grigore Sturdza” Iași. Contractul de reabilitare la Filarmonică îi implică și pe arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan, care vor face proiectarea lucrării de refacerea a construcției monumentului istoric. Acesta ar trebui finalizat în anul 2022.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497” situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova”, a fost semnat cu firma SC. Mihul SRL. Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizarea Filarmonicii ieșene sunt de aproximativ 11 milioane de euro.

Celebra instituție ar putea avea și unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, a început un proces de achiziționare a unui instrument muzical spectaculos. Este vorba despre o orgă electrică, special destinată concertelor.

„Da, după ce am achiziționat un pian profesional și extrem de util Filarmonicii, ne gândim să achiziționăm și o orgă electrică. Cele mai bune, spre exemplu din catalogul Yamaha, au prețuri ce trec de 800 de mii de lei. Îmi doresc, având în vedere că avem una dintre cele mai bune echipe de artiști din România, să avem și o infrastructură demnă de istoria și valoarea Filarmonicii ieșene. De reamintit că, în trecut, actuala Sală de Concerte era parte integrantă a Bisericii Congregației „Notre-Dame de Sion” și era dotată cu o orgă. Aceasta a fost dezafectată”, menționa prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Clădirea actualei Filarmonici din Iași a fost construită în anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani.

Datele istorice arată că această clădire a actualei filarmonici a fost construită în anul 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *