Prima pagină » Eveniment-Social » Spectacolul „Orașul cu fete sărace”, montat la Teatrul Național din Iași, marchează Ziua Culturii Naționale

Spectacolul „Orașul cu fete sărace”, montat la Teatrul Național din Iași, marchează Ziua Culturii Naționale

11 ian. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, în turneu! Spectacolul „Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim, marchează Ziua Culturii Naționale și 130 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Nord din Satu Mare. Reprezentația va avea loc pe 15 ianuarie, de la ora 19:30. De remarcat este faptul că premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, oferit la Gala Uniunii Teatrale din România 2021, a fost câștigat de Diana Vieru, pentru rolul Marusia, din spectacolul „Orașul cu fete sărace”

La început de an, o nouă invitație pentru Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași la un important eveniment național: aniversarea celor 130 de ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Nord din Satu Mare. Cu această ocazie, pe 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, se va juca spectacolul „Orașul cu fete sărace”, după Radu Tudoran, în regia lui Radu Afrim.
Reprezentația va începe la ora 19:30, pe scena Sălii Mari a Teatrului de Nord. Amintim că piesa a fost invitată în august 2021 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în septembrie – la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, iar, în noiembrie, a participat la Festivalul Național de Teatru de la București.

La ultima ediție a Galei Uniunii Teatrale din România (UNITER), actrița Diana Vieru, prezentă în distribuția spectacolului, a primit „Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar”, pentru interpretarea Marusiei.

Piesa a avut premiera în luna februarie 2020, în Sala Teatru la Cub din Iași

Piesa a avut premiera în luna februarie 2020, în Sala Teatru la Cub din Iași. Amintim că, în ultimii ani, regizorul Afrim a mai montat piese la Naționalul ieșean. Scenografia: Cosmin Florea, iar din distribuție fac parte: Cosmin Maxim, Pușa Darie, Ada Lupu, Dumitru Năstrușnicu, Ionuț Cornilă, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Ioana Buta, Ioana Aciobăniței, Diana Amitroaie, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Emil Coșeru.

Diana Vieru este studentă a Universității Naționale de Arte (UNAGE) „George Enescu” Iași, Facultatea de Teatru, clasa prof. Doru Aftanasiu. Alături de aceasta a fost nominalizat și actorul Emil Coșeru, societar al Teatrului Național Iași, la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul Ion, din „Năpasta (… și era pădurea singură…)”, de I.L. Caragiale, un spectacol de Adi Carauleanu.

Spectacolul „Orașul cu fete sărace” este despre restituirea unei lucrări clasice aproape uitate

Spectacolul „Orașul cu fete sărace” este despre restituirea unei lucrări clasice aproape uitate din literatura română.

„E despre restituirea unei lucrări clasice aproape uitate din literatura română. E despre reconstituirea unei atmosfere familiare și, totuși, stranii. E despre rescriere. Ea vine în continuarea încercărilor mele cu „Inimi cicatrizate”, după Max Blecher, „Năpasta”, după Caragiale, și „Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu. E despre regretul că timpul trece peste atâtea pagini sublime de literatură veche pe care aproape nimeni nu le mai deschide. Apoi e despre orașul ăsta cu fete sărace dintr-o țară cu fete sărace, plină de poezie tristă. O tristețe fără sfârșit, ca sărăcia însăși”, arată regizorul Radu Afrim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *