Amplul proiect „Alecsandri 200”, demarat în acest an de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași, continuă cu seria spectacolelor din opera lui Alecsandri, montate pe scena acestei instituții de teatru. Seria este deschisă cu cea mai nouă producție aniversară, spectacolul „Alecsandri’s Garden”, pe un scenariu teatral scris de Ovidiu Lazăr după cânticele de Vasile Alecsandri. Spectacolul creat de Ovidiu Lazăr va avea premiera astăzi, 21 iulie, de la ora 20:30, pe scena în aer liber din parcul Teatrului la Cub. A doua reprezentație poate fi vizionată mâine, 22 iulie. TNI aniversează 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, creator al teatrului românesc, poet, folclorist, om politic, director al Naționalul ieșean în perioada 1840-1842
Proiectul „Alecsandri 200”, demarat în acest an de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași, continuă cu seria spectacolelor din opera lui Alecsandri, montate pe scena acestei instituții de teatru. Seria este deschisă cu cea mai nouă producție aniversară, spectacolul „Alecsandri’s Garden”, pe un scenariu teatral scris de Ovidiu Lazăr după cânticele de Vasile Alecsandri. Spectacolul creat de Ovidiu Lazăr va avea premiera astăzi, 21 iulie, de la ora 20:30, pe scena în aer liber din parcul Teatrului la Cub.
115 ani de la inaugurarea statuii poetului, monument amplasat în fața Naționalului ieșean
Pe de altă parte, sunt aniversați și 65 de ani de când Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași poartă numele creatorului teatrului românesc și 115 ani de la inaugurarea statuii poetului, monument amplasat în fața instituției. Pe acest plan, în spectacolul „Alecsandri’s Garden”, alături de regizor, în acest proiect sunt actorii: Tatiana Ionesi, Georgeta Burdujan, Mălina Lazăr, Oana Sandu, Horia Veriveș, Ionuț Cornilă, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Diana Roman, Alexandru Horga. Aranjament muzical: Diana Roman. Mișcare scenică: Oana Sandu.
„Alecsandri este contemporanul nostru … măcar pentru că a fost primul dramaturg român care a scris monologuri «așa-numitele cânticele comice» care, structurate pe o idee de spectacol viabilă, pot naște un teatru modular (cum bine îl definea Matei Vișniec); … pentru că a creat tipologii umane perfect valabile și astăzi, înscriindu-le într-un românism a cărui expansiune va duce la Caragiale, la Eugen Ionescu, la Teodor Mazilu … pentru că a transformat vodevilul în satiră și satira în fapt de viață «fotografiat» la nivelul unei clipe cu mare putere de semnificație. Alecsandri e realist și absurd, viu și magic”, arată regizorul Ovidiu Lazăr.
„Alecsandri’s Garden” este un spectacol cu „noduri și semne”, percutant și intens, capabil să transforme reprezentația într-o întâmplare de neuitat
„Alecsandri’s Garden” este un spectacol cu „noduri și semne”, percutant și intens, capabil să transforme reprezentația într-o întâmplare de neuitat. „«Alecsandri’s Garden», un barbarism necesar, pios și protocronic, ca titlu de spectacol care nu se referă la locul tehnic de desfășurare a reprezentației, ci la o grădină imaginară, ca o arcă bântuind prin timp și prin timpuri, unde nu sunt nici plante, nici animale, ci doar vietăți care seamănă cu oamenii … oameni care, într-un mod bizar, ne par teribil de cunoscuți.
Construit la două sute de ani de la nașterea lui Alecsandri, acest spectacol nu este nici omagiu, nici serbare, nici restituire, nici demonstrație… E doar un spectacol născut din harul și din energiile unei echipe care crede în Teatru ca formă de viață și de viețuire. O echipă care m-a ajutat să fiu eu însumi ca om de Teatru și să exprim scenic ce cred despre Alecsandri și despre o parte a lumii în care trăim. O echipă căreia îi mulțumesc cu tot ce sunt acum – aici – astăzi”, a conchis Ovidiu Lazăr.
Seria spectacolelor din opera lui Alecsandri continuă cu: „Chirița în provinție”, pe 23 iulie, și „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, pe 24 iulie, ambele jucându-se pe scena Sălii Mari, de la ora 19:00. Din toamnă, în noua stagiune, în cadrul proiectului „Alecsandri 200”, vor avea loc noi evenimente (producții teatrale și manifestări conexe).