Prima pagină » Eveniment-Social » Spectacolele organizate la Teatrul Luceafărul Iași, în perioada 15 – 17 aprilie 2025

Spectacolele organizate la Teatrul Luceafărul Iași, în perioada 15 – 17 aprilie 2025

11 apr. 2025, 10:47,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Teatrul Luceafărul din Iaşi a publicat spectacolele ce vor avea loc în perioada 15 – 17 aprilie 2025:

Marți, 15 aprilie 2025, de la ora 9.30 Alba ca Zăpada

Dramatizare: OLTIȚA CÎNTEC

Regia: ION CIUBOTARU

Scenografia: CONSTANTIN BUTOI

Muzica: DIANA ROMAN

Video design: ANDREI BOTNARU

Distribuția:

IOANA IORDACHE (Albă ca Zăpada); CARMEN MIHALACHE (Regina Albastră); DRAGOȘ MAFTEI (Prințul); SEBASTIAN MUNTEANU (Piticul UNU); CLAUDIU GĂLĂȚEANU (Piticul DOI); RALUCA PINTILIE (Piticul TREI); IULIA DELOIU TRIF (Piticul PATRU); ALEX IURAȘCU (Piticul CINCI); BEATRICE VOLBEA (Piticul ȘASE); GEORGE COCOȘ  (Piticul ȘAPTE).

Regizorul Ion Ciubotaru a imaginat o versiune scenică despre care spune că „grupul celor șapte pitici devine central, ei relatează și joacă povestea, cu întâmplările pe care le știe toată lumea. Am atenuat încă din dramatizare momentele cu mai multă cruzime din versiunile multiple ale basmului, fără a pierde din intensitatea conflictului, doar mutând puțin accentele.”

60 minute, 3+

Miercuri, 16 aprilie 2025, de la ora 10.00 Privighetoarea, iar de la 17.30 Degețica;

Privighetoarea, după Hans Christian Andersen

Dramatizarea şi regia: Constantin Brehnescu
Scenografia: Viorica Perju
Muzica: Radu Ştefan
Distribuţie: Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Gabriel Lazăr, Sebastian Munteanu,  (mînuire);
Liviu Smîntînică, Gabriela Andrei, Cristian Gheorghiu, Emanuel Florentin, Ionuț Gînju, Beatrice Volbea, Carmen Mihalache-Hăisan, Elena Zmuncilă, Toma Hogea (voci)

Degețica, după H. Cr. Andersen

Dramatizare Oltița Cîntec

Regia: Ion Ciubotaru

Scenografia: Constantin Butoi

Adaptarea pentru scenă a foarte cunoscutei povești scrise de H. Cr. Andersen, DEGEȚICA, este o versiune pentru sala mică, imaginată de regizorul Ion Ciubotaru. Acesta precizează că „am gândit un spectacol foarte fidel poveștii pe care o știe toată lumea, respectând în dramatizare întreaga narațiune. Lucrarea literară e atât de frumoasă încât nu era nevoie de adăugiri ori de actualizări. Firește, spectacolul nu este o ilustrare, este o creație teatrală în care fiecare personaj are caracteristici individualizatoare, care vin din felul în care este închipuit de actori.”

Scenografia este realizată de sculptorul Constantin Butoi, care a optat pentru un decor modular, reprezentând diversele spații de desfășurare a acțiunii. Păpușile sunt viu colorate, iar actorii recurg la felurite tehnici de animație.

THUMBELINA

The adaptation for stage of the well-known story by Hans Christian Andersen, Thumbelina, is a “room version” of the story, imagined by director Ion Ciubotaru. He says that “we thought of a performance that is faithful to the story known by everyone, while also respecting, in the process of dramatization, the entire narrative. The literary work is so beautiful that there was no need for additions or updates. Naturally, the show is not an illustration, but a theatrical creation in which each character has individual traits that come from the way he or she is imagined by the actors.”

The set design is the product of sculptor Constantin Butoi, who opted for a modular set, representing the various spaces where the action takes place. The puppets are brightly colored and the actors use a variety of animation techniques to bring them to life.

Distribuția: Dragoș Maftei (Rândunelul); Iulia Deloiu Trif (Mama); Ioana Iordache (Zâna); Liliana Mavriș Vârlan (Degețica); Raluca Pintilie (Broasca cea Urâtă); Claudiu Gălățeanu (Fiul broaștei, Oac cel Frumos); Ioana Iordache, Iulia Deloiu Trif, Alexia Botezatu (Doi peștișori și un rac); Ioana Iordache (Fluturașul); Cosmin Rotariu (Cărăbușul); Raluca Pintilie, Ioana Iordache, Alexia Botezatu (Trei cărăbușe); Iulia Deloiu Trif (Cenușica Șoarecele de câmp); Claudiu Gălățeanu (Cârtițoiul); Cosmin Rotariu (Prințul florilor).

50 minute, 3+

Joi, 17 aprilie 2025, de la ora 9.30 Ferma Animalelor, iar de la 17.30 Motanul Încălțat.

Motanul încălţat, după Charles Perrault: 60 minute, 4+

Dramatizarea şi regia: Constantin Brehnescu
Scenografia: Axenti Marfa
Muzica: Radu Sanduloviciu
Coregrafia: Ligia Delia Grozdan
Distribuţia: Beatrice Volbea (Motanul), Viorel Vârlan (Regele), Ioana Iordache (Prinţesa), Dragoș Maftei (Flăcăul ̸ Prinţul), Aurelian Diaconu (Oşteanul/ Calul), Doina Iarcuczewicz (Căpcăunul), Mariana Teleman, Ionela Arvinte (Sătence), Cătălin Cucu (Sfetnicul), Elena Zmuncilă, Carmen Mihalache (Însoţitoarele prinţesei)

Regizorul Constantin Brehnescu spune despre spectacolul său că transpune scenic „o poveste dragă tuturor, şi celor mici şi celor mari, în care se pomeneşte despre împărţirea unei averi. Aparent, unul dintre moştenitori capătă cea mai mică, cea mai nesemnificativă parte. Supărat, acesta descoperă pe parcurs că darul de suflet devine în timp cel mai de preţ. Am îmbrăcat această idee într-o haină scenică barocă, în care elementele fantastice se îmbină cu cele reale şi le tratăm ca atare. Sperăm ca finalul fericit pe care l-am gândit să fie acceptat de public şi să se bucure de abordarea pozitivă pe care o propunem.”
Versiunea scenică nu este o simplă ilustrare a cunoscutei poveşti, echipa de realizatori oferind o mizanscenă à la française. Costumele, muzica şi coregrafia urmăresc firul narativ al poveştii creând un univers baroc, care aminteşte de atmosfera de epocă din strălucitoarea Franţă. Celebrul Motan încălţat este interpretat de actriţa Beatrice Volbea, care îl portretizează ca un personaj curajos, inteligent, care ştie ce înseamnă fidelitatea faţă de stăpân.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`