Prima pagină » Eveniment-Social » Spectacol de la Iași, „Plugarul și Moartea”, la un festival internațional valoros
Spectacol de la Iași, „Plugarul și Moartea”, la un festival internațional valoros

Spectacol de la Iași, „Plugarul și Moartea”, la un festival internațional valoros

06 sept. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Spectacolul Naționalului ieșean, „Plugarul și Moartea”, distins cu premiul UNITER 2022 „Cel mai bun spectacol”, invitat la Festivalul Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia. Festivalul dedicat teatrului din spațiul cultural balcanic se află la a treia ediție și se desfășoară, în perioada 5-12 septembrie 2022, la Niš, unul dintre cele mai vechi orașe din Balcani

„Plugarul și Moartea”, singurul spectacol din România invitat la Festivalul Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia. Piesa Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, distinsă cu premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER 2022) „Cel mai bun spectacol”, este una dintre cele mai de succes producții din ultimii ani. Așadar, săptămâna aceasta, Teatrul Național Iași va fi prezent în Serbia, la Niš, la Festivalul Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” („Teatru la răscruce”), organizat de Teatrul Național din Niš, instituția ieșeană fiind singura participantă din România la acest eveniment.

Spectacol de la Iași, „Plugarul și Moartea”, la un festival internațional valoros

Invitată pe scena festivalului este recenta producție „Plugarul și Moartea”, de Johannes von Tepl, în regia lui Silviu Purcărete, câștigătoare a premiului UNITER 2022 „Cel mai bun spectacol”. Reprezentația va avea loc, pe 9 septembrie, la Teatrul Național din Niš.

Festivalul dedicat teatrului din spațiul cultural balcanic se află la a treia ediție și se desfășoară, în perioada 5-12 septembrie 2022, la Niš, unul dintre cele mai vechi orașe din Balcani. Pentru competiția din acest an reputatul teatrolog Vlatko Ilić, selecționerul festivalului, a ales șase spectacole din Serbia și din țările învecinate, România, Croația și Macedonia.

Festivalul din Serbia își propune să promoveze asemănările și diferențele de identitate culturală a statelor și popoarelor care împart același spațiu cultural

Evenimentul își propune să promoveze asemănările și diferențele de identitate culturală a statelor și popoarelor care împart același spațiu cultural. Dramatizare și regie – Silviu Purcărete, scenografie – Dragoș Buhagiar, muzică originală – Vasile Șirli, video-design – Andrei Cozlac (Premiul UNITER 2022 pentru creativitatea video design-ului și mapping-ului), asistent regie – Radu Ghilaș, asistent scenografie – Vladimir Iuganu, filmări chroma – Alexandru Condurache, transmisie on-line, operator video, asistență filmări chroma – Constantin Dimitriu, distribuție – Călin Chirilă, Diana Chirilă, Petronela Grigorescu, Irina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Camelia Bogleș, Smaranda Hăisan, Robert Agape, Marian Alexandru Chiculiță, Flavius Grușcă, Alexandru Maxim, Valentin Mocanu. Cântă: Diana Chirilă, Diana Roman, Livia Iorga, Oana Sandu, Mălina Lazăr, Ioana Aciobăniței, Smaranda Hăisan, Camelia Bogleș. Foto: Iulian Ursachi.

„E un text frumos în care se regăseşte, la un moment dat, fiecare om. Aşa ne e scris, să plângem pe cei pierduţi, să blestemăm moartea sau contextul venirii ei. Mizele se regăsesc în fiecare dintre cei prezenți în sală. Fiecare spectator simte și înțelege ce și cum vrea. În general, abstractul nu se poate juca. El trebuie ajutat de semne scenice, citibile de către spectator. Modul de a crea acest spectacol și sămânța devenirii lui sunt în imaginația și sentimentele regizorului. Filtrul meu de gândire și simțire merge și trebuie să meargă în alte zone, mai telurice”, arată Călin Chirilă, actor al Teatrului Național Iași.

Așadar, un spectacol de la Iași este prezent la un festival internațional valoros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`