Un nou studiu făcut la nivel mondial poate aduce îngrijorări despre ecosistemul din Antartica. Așadar, specialiştii au constatat faptul că navele pot transporta, fără să știe, specii din întreaga lume. Odată ajunse în Antartica, speciile diverse ar putea pune în pericol ecosistemul care este în acest moment protejat.
Sunt peste 1.500 de porturi de pe tot globul care organizează călătorii spre Antartica, un teritoriu protejat dar și cu un ecosistem unic și izolat.
Speciile invazive care se află pe navele care călătoresc în Antartica, un real pericol pentru ecosistem
Specii din întreaga lume care se află pe nave amenință ecosistemul marin curat al Antarcticii. Aceasta este concluzia unui studiu care urmărește navele de cercetare, de pescuit și turistice care vizitează în mod obișnuit regiunea protejată, altfel izolată. Acesta a dezvăluit că navele din 1.500 de porturi de pe tot globul vizitează Antarctica.
„Aceste nave călătoresc în toată lumea”, a explicat cercetătorul principal Arlie McCarthy de la Universitatea din Cambridge.
„Înseamnă că aproape oriunde ar putea fi o sursă potențială pentru specii invazive”. Acele specii non-native, a explicat ea, „pot schimba complet un ecosistem”.
„Ei pot crea habitate complet noi, care ar face mai greu pentru acele animale uimitoare din Antarctica să-și găsească propriul loc de viață.”
Oamenii de știință spun că sunt necesare măsuri mai stricte pentru a se asigura că navele nu aduc specii care ar putea perturba habitatele fragile ale Antarcticii. Echipa de cercetare, de la British Antarctic Survey și de la Universitatea din Cambridge, a folosit date din satelit și baze de date internaționale de transport maritim pentru a determina greutatea traficului în Antarctica – și originea acelor nave.
„Ceea ce a fost cu adevărat surprinzător a fost că ei nu au doar un port de origine în care merg dus-întors”, a spus doamna McCarthy. În schimb, mișcarea globală a navelor leagă părți izolate ale Antarcticii de peste 1.500 de porturi din întreaga lume.
Cum pot călătorii, spre Antartica, speciile invazive care pun în pericol ecosistemul
Orice specie marină care se poate agăța de corpul navei și poate supraviețui călătoriei către Antarctica ar putea reprezenta o amenințare invazivă. Creaturile, inclusiv midiile, lipilele, crabii și algele, sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece se atașează de coji, într-un proces numit „biofouling”. Midiile, de exemplu, pot supraviețui în apele polare și se pot răspândi cu ușurință, amenințând viața marină de pe fundul mării. Filtrarea apei lor modifică lanțul trofic marin și, de asemenea, chimia apei din jurul lor.
Profesorul David Aldridge de la Universitatea din Cambridge a explicat: „Speciile native din Antarctica au fost izolate în ultimii 15-30 de milioane de ani”.
Acest lucru face ca speciile invazive să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa biodiversității sale. Și, după cum a adăugat profesorul Lloyd Peck de la British Antarctic Survey, „șansa ta de a pierde o specie care este complet unică este mult mai mare în Antarctica”.
În ultimii ani cercetătorii au descoperit diverse ecosisteme în Antartica, ecosisteme care sunt vechi de milioane de ani. Sunt multe lucruri mai puțin cunoscute despre Antartica. În trecut, BZI.RO a publicat o listă cu lucruri inedite despre Antartica. O găsiți dând click aici.