Ideea aromatizării ciocolatei cu plante medicinale și aromatice aparține primului laborator din România care produce dulciuri exclusiv pe baza de îndulcitori naturali, Sweeteria, care a apelat la specialiștii USV Iași pentru crearea noii linii de ciocolată.
Concret, în cazul de față este vorba despre crearea unor colecții de ciocolată pentru care s-au folosit cimbrișor, busuioc, rozmarin, mentă, soc și lămâiță.
„Semnalăm și scriem cu bucurie despre colaborările cadrelor noastre didactice, mai ales când acestea se concretizează în produse foarte apreciate pe piața națională și nu numai”, au transmis reprezentanții USV Iași.
Împreună cu șef lucrări dr. Alina Marta, de la Facultatea de Agricultură USV Iași, care are doctoratul obținut în domeniul plantelor medicinale și aromatice, au mizat pe efectul antioxidant al ciocolatei și mai ales pe efectele fitoterapeutice ale plantelor și au creat astfel, noua gamă Sweeteria Herbs.
Colaborare s-a dovedit a fi una creativă și benefică, expertiza cadrului didactic în selectarea și utilizarea plantelor pentru a îmbogăți aroma și proprietățile ciocolatei fiind valorificată pentru a crea produse inovatoare, cu beneficii pentru sănătate.
„Ciocolata cu cimbrisor, de exemplu, preia proprietățile antiseptice și calmante ale uleiurilor volatile din planta de cimbrișor (Thymus serpyllum), cu efecte benefice în stări de gripă sau răceală, în ameliorarea durerilor de cap și în detensionarea stărilor nervoase.
Despre ciocolata cu rozmarin putem spune că este o sursă bogată de antioxidanti și compuși antiinflamatorii are efecte benefice asupra concentrării și memoriei, ajutând la prevenirea îmbătrânirii creierului.
Ciocolata cu busuioc datorită uleiurilor volatile ale plantei preia proprietățile antibacteriene și puternic antioxidante, ajută la reducerea anxietății și conferă o mai bună capacitate de concentrare și memorare.
Ciocolata cu lămâiță (verbena sau Aloisia citriodora) cu o aroma revigorantă și relaxantă, va beneficia și de efectele antiinflamatorii, antioxidante și sedative ale plantei.
Ciocolata cu mentă preia prin uleiurile volatile proprietățile antioxidante, antivirale, antimicrobiene, și contribuie la îmbunătățirea memoriei, luptă împotriva stresului, depresiei, oboselii, durerilor de cap.
Ciocolata cu flori de soc, datorită conținutului de bioflavonoide, preia proprietățile antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene, îmbunătățește sistemul imunitar, ameliorează simptomele răcelilor”, a transmis șef. lucr. dr. Alina Marta.
Nu ajungea ca iti dadeau mugurii de la atatea plante ingerate. Acum te si ingrasi de la ciocolata.
„Specialistii”astia sunt platiti din bani publici, nu?