Prima pagină » Eveniment-Social » Specialiștii Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” testează probe de sol, din orașul Iași, la solicitarea Primăriei!
Specialiștii Universității de Științele Vieții

Specialiștii Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” testează probe de sol, din orașul Iași, la solicitarea Primăriei!

10 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” se testează probe de sol, la solicitarea Primăriei Municipiului Iași. Asta, în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu. Probele care au fost evaluate au fost preluate din apropierea căii de rulare a tramvaiului, din zona Calea Chișinăului, ca urmare a intenției municipalității ieșene de a purifica atmosfera de praf și de substanțe toxice. Universitatea vine în sprijinul comunității locale prin experiența și expertiza în domeniul solului, plantelor și aerului, prin creșterea și îmbunătățirea calității mediului, prin studii pedologice

La Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), din cadrul Universității de Științele Vieții (USVIași) „Ion Ionescu de la Brad” (fosta USAMV Iași), sunt testate și evaluate probe de sol, la solicitarea Primăriei Municipiului Iași. Aceasta intenționează sa planteze arbori în zona Calea Chișinăului. Analiza solului aflat în apropierea căii de rulare a tramvaiului din zona menționată mai sus vine ca urmare a intenției municipalității ieșene de a purifica atmosfera de praf și de substanțe toxice.

USVIași, prin intermediul ICAM, vine în sprijinul comunității locale prin experiența și expertiza în domeniul solului, plantelor și aerului, prin creșterea și îmbunătățirea calității mediului, prin studii pedologice și de bonitare (calitate) ale solului. Totul este necesar pentru fundamentarea proiectelor de sistematizare, studii privind stabilizarea solurilor pentru realizarea unor împăduriri și perdele de protecție în municipiul Iași, strategii pe termen lung de îmbunătățire a calității solului.

Primăria Iași a încheiat un acord cu USVIași

Primăria Municipiului Iași a încheiat un important acord cu USVIași, în care obiectivul principal îl reprezintă creșterea calității mediului din municipiul Iași. Convenția a făcut obiectul unei hotărâri votate într-o ședință a Consiliului Local (CL) din iulie 2020 și care are o valabilitate de 2 ani. Datorită acordului menționat, municipalitatea va amenaja spații din Campusul Universitar al USVIași, din Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 2 – 12, prin lucrări specifice amenajărilor exterioare, inclusiv punerea în valoare a obiectivelor printr-un sistem de iluminat arhitectural.

Amintim că infrastructura de cercetare a USVIași, unică la nivel național, se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu – rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane de euro – care este dotat cu echipamente de cercetăre ultramoderne pentru analize fizice și chimice ale solului, plantelor, apei și aerului. În cadrul ICAM lucrează cercetători, cadre didactice, studenți, doctoranzi și acesta este pus la dispoziția fermierilor pentru diverse cercetări.

Colaborare la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu cu specialistul american Jim Barlow

Amintim că, la finele anului 2020, un apreciat specialist american în Știința solului, cu peste 35 de ani de experiență internațională, a colaborat cu ICAM din cadrul USVIași. Este vorba despre Jim Barlow, care a afirmat că ICAM s-ar putea transforma într-un „hub, datorită tehnologiilor, a echipamentelor existente aici, dar și datorită experienței și expertizei în domeniul Științei solului și plantelor.

„Sunt realmente impresionat de toate echipamentele de cercetare pentru analiza fizică a solului întâlnite aici, la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu, laboratorul fiind dotat la nivelul marilor universități din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii. Consider că ICAM poate reprezenta atât pentru România, cât și pentru sud-estul Europei un centru important de soluții la problemele aduse de schimbările climatice”, a punctat Jim Barlow.

Specialistul american a mai apreciat și cercetările desfășurate în privința conservării solului, menționând că tehnologiile încurajate de cercetătorii și profesorii ieșeni ar putea să prevină deșertificarea sau chiar apariția fenomenului „dust bowl” – furtunile de nisip – din anii ’30, din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`