Prima pagină » Eveniment-Social » Specialiştii olandezi se vor implica în redactarea strategiei de mobilitate urbană din Iași
Specialiştii olandezi se vor implica în redactarea strategiei de mobilitate urbană din Iași

Specialiştii olandezi se vor implica în redactarea strategiei de mobilitate urbană din Iași

24 nov. 2020, 17:58,
în Eveniment-Social

Primăria Municipiului Iaşi va lansa în dezbatere publică un amplu proiect de implementare a unui sistem alternativ de transport public şi promovarea mersului cu bicicleta. Decizia a fost luată de primarul Mihai Chirica în urma discuţiilor din cadrul unui prim webinar organizat în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos. Intitulat ThinkBike in the City of Iasi, webinarul şi-a propus iniţierea unui grup de lucru local, cu expertiză olandeză, pentru dezvoltarea unei strategii de mobilitate urbană, în care un rol esenţial îl va avea transportul cu bicicleta.

“Vreau să-i mulţumesc Excelenţei Sale pentru faptul că a ales Iaşul în derularea acestui proiect pilot în care specialiştii olandezi vor contribui şi ne vor împărtăşi din experienţa lor în implementarea unei strategii coerente şi durabile privind mobilitatea urbană, în special în transportul cu bicicleta. Sunt sigur că expertiza specialiştilor din Olanda, care vor lucra îndeaproape cu ONG-urile şi specialiştii ieşeni, va duce la implementarea acestei strategii care să îmbunătăţească mobilitatea în oraşul nostru”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Roelef van Ees, despre mobilitatea urbană

În cadrul webinarului, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, domnul Roelef van Ees, a arătat disponibilitatea specialiştilor olandezi în mobilitate urbană de a prezenta o strategie care să crească calitatea vienţii în Iaşi.

“Îmi face plăcere să subliniez interesul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos pentru a susține ambiția orașului Iași de a îmbunătăți mobilitatea în oraș și în zonele înconjurătoare, cu accent pe ciclism, ca formă de mobilitate inteligentă. Credem că Iașul are un potențial considerabil în domeniul ciclismului, fiind cel de-al doilea oraș ca   mărime al României, cu o populație considerabilă de studenți și o comunitate locală, care ar putea fi, de asemenea, interesată  de ciclism, dacă este facilitat în mod corespunzător. Nu este un secret faptul că reducerea utilizării masive a mașinilor în România, prin introducerea unei infrastructuri inteligente de ciclism într-un mod profesional, ar contribui substanțial la calitatea vieții, în special în numeroasele zone urbane, în prezent aglomerate”, a declarat Excelenţa Sa dl. Roelef van Ees.

În cadrul dezbaterilor desfăşurate online, edilul-şef a subliniat nevoia elaborării şi scrierii într-un timp cât mai scurt a strategiei de mobilitate urbană, urmând ca aceasta să fie concretizată în urma unei ample dezbateri publice.

“Îmi doresc ca, în urma dezbaterilor publice, să finalizăm un regulament clar care să cuprindă reguli şi norme care să fie acceptate şi respectate atât de utilizatorii bicicletelor, cât şi de ceilalţi participanţi la trafic, fie că vorbim de autovehicule, fie că vorbim de simpli pietoni”, a subliniat primarul Iaşului.

Ideile din cadrul webinarului

Dintre ideile avansate în cadrul webinarului, cea mai intens discutată a fost cea cu privire la realizarea unei reţele conectate de benzi pentru biciclete, atât în zonele pietonale, cât şi în zonele cu trafic de maşini.

“Discuţiile s-au axat şi pe elemente concrete de analiză a traficului, cum ar fi faptul că bicicleta poate convienţui cel mai bine în trafic cu un autoturism sau un autovehicul, doar dacă acestea din urmă nu se vor deplasa cu o viteză mai mare 30 km/h. Sau despre faptul că, într-o intersecţie, priorităţile ar trebui să se acorde începând cu bicicletele şi apoi cu restul participanţilor la trafic. Iată câteva elemente care ar trebui analizate de specialişti şi dezbătute intens pentru ca viitoarea strategie, o dată implementată, să aibă rezultate concrete, cele mai importante fiind creşterea mobilităţii şi a calităţii vieţii în oraşul nostru”, a conchis edilul-şef.

Alături de primarul Iaşului şi ambasadorul Olandei, la acest prim webinar au mai participat Prefectul Marian Grigoraş, Preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe, Inspectorul Şcolar General Genoveva Farcaş, Subcomisar Şef Mihai Şoric – Poliţia Rutieră Iaşi, Costi Andriescu – Institutul Cultural Independent, Johan Diepens – CEO Mobycon & board member Dutch Cycling Embassy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`