Prima pagină » Local » Specialiștii ieșeni vin cu lămuriri, cu privire la ciclonul islandez care va lovi județul în acest weekend. „Cantitățile de precipitații vor fi și de 100 l/mp”
Specialiștii ieșeni vin cu lămuriri, cu privire la ciclonul islandez care va lovi județul în acest weekend. „Cantitățile de precipitații vor fi și de 100 l/mp”

Specialiștii ieșeni vin cu lămuriri, cu privire la ciclonul islandez care va lovi județul în acest weekend. „Cantitățile de precipitații vor fi și de 100 l/mp”

14 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Specialiștii ieșeni au transmis lămuriri cu privire la ciclonul islandez care ar urma să lovească județul Iași, în acest weekend. Potrivit acestora, ciclonul a făcut deja ravagii în mai multe țări din Europa centrală, iar acum, se pare că va ajunge și la noi.

Ce spun specialiștii ieșeni despre ciclonul islandez din weekend

Toamna a venit la pachet cu vreme rea, ploi și temperaturi scăzute în județul Iași, dar și în regiunea Moldovei. Pentru weekendul 14 – 15 septembrie, meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ploi pentru județul nostru. Temperaturile vor scădea, ajungând până la 23 de grade Celsius. Mai mult, se pare că Iașul ar urma să fie lovit de un ciclon mediteraneean, care aduce precipitații abundente în mai multe zone ale județului. Cel mai cunoscut climatolog ieșean, Lucian Sfîcă, a povestit reporterilor BZI la ce anume trebuie să se aștepte ieșenii din partea acestui ciclon.

„Este o situație în care, mai ales, în zona Moldovei, putem avea precipitații foarte bogate. Aceste precipitații sunt asociate unui ciclon mediteraneean, dar care are centrul său pe zona Alpilor, pe zona depresiunii canonice, adică la vest de România. Lucrurile sunt, poate, chiar mai complicate în zona Europei centrale, în Austria, Cehia, acolo unde cantitățile de precipitații pot fi deopotrivă foarte mari, dar undeva la periferia acestui ciclon avem și la noi cantități favorabile de precipitații. Putem avea pe alocuri cantități de precipitații de 100 l/mp. Toată zona Moldovei este sub avertizare, precipitațiile ar putea fi mai bogate chiar în zona Iașului, dar lucrurile astea depind de evoluția condițiilor meteorologice. Ciclonul nu este neapărat specific acestei perioade din an, fiind mai degrabă prezent în lunile octombrie, noiembrie și după aceea, inclusiv, în timpul iernii. Acum însă, ciclonul este puțin cam timpuriu, mai ales că vine după o perioadă caldă, dar are condiții bune de întreținere unor astfel de precipitații”, a declarat Lucian Sfîcă, climatolog ieșean.

Și zilele trecute, Iașul a fost lovit de ploi torențiale de toamnă, aflându-se sub cod galben de averse torențiale și descărcări electrice. În special, în ziua de joi, 12 septembrie, precipitațiile au căzut pe întreg parcursul zilei, fiind înregistrate reprize cu ploi torențiale. Și la începutul săptămânii, ploaia a dat peste cap sistemul de canalizare a orașului, două pasaje rutiere și mai multe străzi fiind inundate după ce canalizarea nu a mai făcut față.

Weekendul acesta și începutul săptămânii viitoare o să fie marcat de ploi însemnate cantitativ, iar local, există riscul de inundații. De asemenea, temperaturile o să scadă simțitor, chiar și cu 10 – 15 grade, în doar 24 de ore. Mai mult, pe cele mai înalte culmi ale Carpaților vor apărea, trecător, primii fulgi de nea. Vremea ar urma să se mai îndrepte spre sfârșitul săptămânii viitoare, fiind așteptate ca și temperaturile să crească.

Specialiștii ieșeni au transmis lămuriri cu privire la ciclonul islandez care ar urma să lovească județul Iași în acest weekend. Potrivit acestora, ciclonul a făcut deja ravagii în mai multe țări din Europa centrală, iar acum, se pare că va ajunge și la noi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *