Prima pagină » Economic Local » Specialiștii DSVSA propun o serie de măsuri pentru crescătorii de păsări și porcine din Iași. Gabriel Ciobanu: „Ținem situația sub control”
Specialiștii DSVSA propun o serie de măsuri pentru crescătorii de păsări și porcine din Iași. Gabriel Ciobanu: „Ținem situația sub control”

Specialiștii DSVSA propun o serie de măsuri pentru crescătorii de păsări și porcine din Iași. Gabriel Ciobanu: „Ținem situația sub control”

22 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Crescătorii de păsări și porcine din Iași trebuie să respecte o serie de măsuri, în această perioadă, pentru prevenirea apariției gripei aviare și a pestei porcine în gospodării. Cazurile de pestă porcină au apărut, în ultimele luni, la mistreți

Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași atrag atenția crescătorilor de păsări și porcine din județ că trebuie să respecte o serie de măsuri pentru a preveni apariția cazurilor de gripă aviară și pestă porcină în gospodării. Astfel, păsările domestice trebuie ținute separat, în adăposturi acoperite, fără acces la bălți și lacuri. Furajele trebuie ținute în spații închise, acoperite, iar în timpul depozitării trebuie asigurat faptul că nu au acces la alte specii de animale. De asemenea, așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise, acoperite, și să nu aibă contact cu păsările sălbatice.

Crescătorii au obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate, în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări. DSVSA Iași solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.

Specialiștii DSVSA Iași atenționează fermierii cu privire la o serie de măsuri

Potrivit lui Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași, fermierii trebuie să respecte măsurile impuse pentru prevenirea apariției gripei aviare și a pestei porcine în gospodării. Medicii sanitar-veterinari din Iași au închis 38 de focare de pestă porcină africană la porcii din gospodării și alte două urmează să fie stinse, din comunele Todireni și Ciohorăni. Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași susțin că principalul factor al transmiterii virusului PPA sunt micii crescători din comunele din județ.

„Trebuie respectate toate aceste măsuri pentru că ne vom trezi că vom avea probleme cu gripa aviară, cum am avut cu pesta. Multe persoane nu au respectat măsurile privind pesta porcină africană și am reușit cu greu să închidem focarele din gospodării. Ținem situația sub control, pentru ca aceste cazuri să nu revină. Fermierii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce se întâmplă. Pentru asigurarea sănătății publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naționale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piața din România să ajungă produse obținute doar de la animale și păsări sănătoase”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Numărul de cazuri de PPA la mistreți, în creștere

Cele mai multe cazuri de PPA, de la apariția primului caz, au fost găsite în gospodăriile ieșenilor. Localnicii au anunțat medicii veterinari când au găsit porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți și s-a stabilit, în urma analizelor de laborator, că au murit din cauza PPA.

În anul 2022, s-au îmbolnăvit din cauza virusului PPA un număr de 467 de porci mistreți și 396 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași, pentru combaterea răspândirii pestei porcine, se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.

Comerțul ilegal de porci s-a intensificat, ca urmare a restricțiilor privind pesta porcină africană, astfel că au fost aplicate amenzi drastice. Specialiștii atrag atenția că cei prinși cu porci în portbagaj nu numai că riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, ci și confiscarea cărnii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`