Prima pagină » Economic Local » Specialiștii din Iași spun că cei mai afectați de scumpirea polițelor RCA sunt tinerii de până în 30 de ani. „Prețul asigurărilor ar putea să crească”
Specialiștii din Iași spun că cei mai afectați de scumpirea polițelor RCA sunt tinerii de până în 30 de ani. „Prețul asigurărilor ar putea să crească”

Specialiștii din Iași spun că cei mai afectați de scumpirea polițelor RCA sunt tinerii de până în 30 de ani. „Prețul asigurărilor ar putea să crească”

21 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Specialiștii din Iași susțin că anul acesta se scumpesc polițele RCA. Dacă va intra în faliment compania Euroins și toate activitățile conexe domeniului asigurărilor, cum este manopera plătită la service-ul auto, vor suferi modificări, clienții vor plăti mai mult pentru polițele RCA și nu numai. Cei mai afectați de aceste schimbări vor fi tinerii de până în 30 de ani

Anul acesta nu este unul bun pentru cei care încheie polițe de asigurări. După ce consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să ridice autorizația companiei de asigurări Euroins, ceea ce înseamnă că a intrat în insolvență, peste 2,5 milioane de români sunt afectați. Specialiștii din Iași spun că ieșenii asigurați la Euroins nu ar trebui să își facă griji. Aceștia mai spun că nu ar trebui să existe probleme în cazul dosarelor de daună, iar prețurile la polițele RCA ar putea crește din nou, fiind influențate de mai mulți factori.

„Nu ar trebui să fie probleme în cazul dosarelor de daună. Nu știm dacă se vor scumpi polițele RCA, dar, dacă se repetă scenariul City Insurance, prețul asigurărilor ar putea să crească. Tarifele sunt mai mari ca anul trecut cu 30 până la 45 la sută. Cei mai afectați de scumpiri sunt șoferii care au până în 30 de ani, cei care au avut accidente rutiere și cei care nu au avut mașini pe numele lor până acum”, susține Mihaela Aneculăesei, broker în asigurări.

Prețurile au explodat la asigurări după falimentul City Insurance.

Se scumpesc polițele RCA. Anca Beșliu: „Sunt factori care influențează scumpirile”

Ieșenii care au încheiat asigurări la compania Euroins pot renunța la acestea în anumite condiții.

„Sunt mulți asigurați pe partea de RCA la Euroins, de aceea ne sună să ne întrebe ce se întâmplă cu asigurările lor. Din păcate, este indusă o stare de panică generală și la mulți clienți a ajuns informația că nu mai sunt asigurați. Nu este deloc așa. Până se va finaliza dosarul de insolvență, ei sunt asigurați. Procesul este de lungă durată, iar polițele sunt valabile pe toată această perioadă. Când se va declanșa procedura de faliment, atunci putem vorbi despre alte modificări.

Dar, până atunci, persoanele sunt asigurate la Euroins. Există și varianta de denunțare a polițelor, cu un preaviz de 20 de zile, iar asigurații să încheie o altă poliță de asigurare la o altă companie. Momentan nu avem informații privind scumpirile, tarifele mai mari pentru polițele RCA sau alt tip de asigurare. Oricum erau mărite de anul trecut, dar aceste schimbări nu sunt legate neapărat de insolvența Euroins. Au crescut rata inflației, rata daunei, salariile, manopera la service-urile auto.

Sunt factori care influențează scumpirile polițelor de asigurare. Noi avem un procent important în ceea ce privește polițele la Euroins, pentru că, din motive de buget, mulți merg pe varianta cea mai ieftină pentru polițele de asigurări”, susține Anca Beșliu, broker de asigurări.

A crescut cererea pentru asigurările de locuințe.

Euroins este una dintre cele mai mari companii de asigurări

Dacă un ieșean doreşte să renunţe la contractul cu Euroins şi să-şi primească banii înapoi, o poate face prin completarea unui formular de denunţ pe site-ul Fondului de Garantare. Euroins este cea de-a patra companie de asigurări din ultimii opt ani care intră în insolvență.

Pe rând, au intrat în insolvență Astra, în 2015, Carpatica, în 2016, City Insurance, în 2021, iar acum Euroins, care a avut probleme de solvabilitate în ultima perioadă. A existat chiar și un proces deschis de Parchet după ce instanța a realizat că erau raportate foarte multe daune pentru care Euroins nu efectua plata cuvenită șoferilor asigurați din cauza faptului că nu avea fonduri disponibile.

Rămâne de văzut cu cât se scumpesc polițele RCA în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *