Tragedia provocată de tânăra mamă din Botoșani a zguduit o societate întreagă. Aceasta a uimit până și specialiștii. Tânăra de 23 de ani s-a aruncat de la fereastra unui motel împreună cu cei doi copii, în vârstă de doi, respectiv trei ani, apoi a amenințat că se va sinucide. Cel mic a murit, iar cel mare este în stare critică la Spitalul Clinic „Prof. Nicolae Oblu” din Iași
Înainte de tragedie, Lorela, în vârstă de 23 de ani, a trimis un mesaj zguduitor soțului, în care-i spunea că își dorește ca de acum să fie fericit, că nu mai are cui să trimită bani. Psihologii sunt șocați, aceștia afirmă faptul că ar exista două scenarii, ambele cutremurătoare.
Dragostea care a distrus destinul a doi copii
Femeia a lovit în ceea ce iubea cel mai mult. La baza acestui comportament se află mai mulți factori.
„Un conflict în familie a fost proiectat asupra celor mici. Este probabil ca mama să fi avut un moment în care a vrut să se răzbune sau să demonstreze ceva. Pare a fi un conflict și o reacție pe moment, din acest moment, imediat după tragedie, aceasta a regretat ceea ce a făcut, era cât se poate de mult sub influența emoțiilor. Se poate vorbi și despre o depresie postnatală netratată sau despre consumul de alcool și de droguri care au dus la un act demonstrativ al emoțiilor. Este clar că ea va fi evaluată și se va efectua o expertiză medico-legală psihiatrică”, transmite dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Un alt scenariu cutremurător este reprezentat de omorul altruist, anume cel în care mama, din dragoste pentru cei mici, a hotărât să-i omoare pentru a nu fi nevoiți să trăiască într-o lume plină de greutăți.
„În lipsa unei analize psihiatrice este greu de spus ceea ce se află în mintea acestei mamei. La mijloc sunt mai multe motive, începând de la lipsa de altruism până la omorul altruist, care este reprezentat de mamă sau un părinte care crede că cel mic nu merită să fie lăsat și să crească într-o lume rea, necruțătoare.
Aceștia cred că nu mai există nimeni care să aibă grijă în mod corect de cei mici. Astfel de violențe sunt rare, însă cazurile de agresiuni care implică și copii au un impact mai mare asupra publicului, cu toate acestea, cred că sunt mult mai multe față de cele care apar în presă”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Scenarii halucinante în cazul de la Botoșani
Sinuciderile sau omorurile au crescut alarmant, iar principala cauză este furia care a devenit tot mai greu de controlat, la care se adaugă lipsa de empatie și depresia. Specialiștii afirmă faptul că tulburările psihice au evoluat.
„În primul rând, agresivitatea extremă sau autoagresiunea pot avea la bază mai multe tulburări psihice. Se poate vorbi despre depresie post partum netratată, având în vedere că vârstele celor doi copii erau de doi și trei ani. Poate fi o tulburare de personalitate, născută din faptul că mama nu are activitate, stă acasă și este suprasolicitată din punct de vedere al copiilor. Peste acestea se suprapune dependența de alcool sau de droguri. Dacă un cuplu este disfuncțional, atunci tot statusul de comportament disturbat și anormal poate duce la astfel de manifestări.
Mama poate suferi de o tulburare psihică nediagnosticată, netratată sau să nu fie compliantă la tratamentul recomandat. În cazurile cele mai grave, mama poate avea o interpretare sau o percepție paranoică asupra lumii reale. O percepție delirantă în care i se pare că este urmărită sau că cineva vrea să-i facă rău”, susține dr. Raluca Prepeliţă, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi.
Cei doi copii au trecut prin momente îngrozitoare. Cel mic a murit la spital, în ciuda încercărilor disperate ale medicilor de a-l ține în viață. Cel mare se află încă în stare gravă.
„Din păcate, copilul a venit în stare gravă. Comă profundă, leziuni cerebrale difuze, instabil hemodinamic. I s-a pus un captor de presiune intracraniană, a rămas în stare gravă, prognostic rezervat”, subliniază dr. Marius Dabija, director medical, Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.