Prima pagină » Economic Local » Specialiștii din Iași avertizează în legătură cu pericolele ascunse din produsele de post. Dr. Elena Ișan: „Produsele cu adaos sunt mai puțin periculoase față de produsele care conțin E-uri, cum sunt cele de post”
Specialiștii din Iași avertizează în legătură cu pericolele ascunse din produsele de post. Dr. Elena Ișan:

Specialiștii din Iași avertizează în legătură cu pericolele ascunse din produsele de post. Dr. Elena Ișan: „Produsele cu adaos sunt mai puțin periculoase față de produsele care conțin E-uri, cum sunt cele de post”

06 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Specialiștii din Iași susțin că produsele de post trebuie consumate cu precauție din cauza conținutului mare de E-uri. Astfel, un pate vegetal poate să conțină până la 12 tipuri de E-uri, periculoase pentru organismul uman. Întrucât în următoarea perioadă începe postul Crăciunului, specialiștii din cadrul DSVSA Iași recomandă consumatorilor să fie atenți la etichetele produselor de post pe care le consumă. Inspectorii DSVSA vor demara controale la aceste sortimente comercializate în Iași

În această perioadă, rafturile magazinelor sunt pline cu produse de post, astfel că specialiștii din Iași atenționează ieșenii că aceste produse trebuie consumate cu moderație.

„Recomandarea mea este ca persoanele care țin post să consume produse proaspete, fructe și legume proaspete sau congelate, deshidratate sau confiate, alimente gătite. Produsele conservate ridică câteva probleme, inclusiv cele de post. Conțin foarte multe E-uri, așa cum se știe, pornind în medie de la 3 E-uri până la 12 E-uri conținute într-un pate vegetal, de exemplu. Dar chiar și banala fasole bătută poate să conțină glutamat de potasiu sau benzoat de sodiu. Nu mai vorbesc de produsele de tip tofu sau alte produse procesate care pot să conțină un număr variabil de E-uri”, a declarat dr. Elena Ișan, șefa laboratorului din cadrul DSVSA Iași.

Dr. Elena Ișan, șefa laboratorului DSVSA Iași: „Produsele cu adaos sunt mai puțin periculoase față de produsele care conțin E-uri, cum sunt cele de post”

Astfel, glutamatul de sodiu, E621, sau benzoatul de sodiu, E 211, sunt în compoziția multor alimente de post, aceste E-uri fiind considerate periculoase pentru organism.

„Există într-adevăr produse din soia cu lapte de soia, însă acestea trebuie consumate cu precauție. Am citit într-un studiu că în general produsele de post sunt formate din apă, uleiuri vegetale, saturate sau nesaturate, alte adaosuri, amidon din porumb sau altele. Nu sunt produse cu o foarte bună compoziție în ceea ce privește bogăția în nutrienți. Sunt sărace în vitamine, minerale, în general. Din acest motiv cred că este indicat să mergem pe produse proaspete sau congelate. Produsele conservate care sunt la raft, cum sunt salatele, de exemplu, pot conține un conservant pentru a rezista la raft 24 de ore”, a mai spus dr. Elena Ișan.

Firmele din Iași care nu respectă legislația sanitar-veterinară riscă amenzi de minimum 10.000 de lei

Specialiștii din Iași atenționează că ieșenii ar trebui să fie mai atenți în momentul în care citesc etichetele produselor sau în cazul în care observă că unele produse au o consistență grunjoasă, să aducă produsul pentru a fi analizat în laboratorul DSVSA și să depună reclamație la sediul instituției. În următoarea perioadă, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Iași vor efectua mai multe verificări la operatorii economici din județ care comercializează produse de post. În anul 2020 au fost aplicate amenzi de peste 50.000 de lei firmelor verificate de medicii veterinari din cadrul DSVSA Iași.

Medicii veterinari au incinerat 446 de porci din focarele de pestă porcină, de la începutul anului 2020 până în prezent

Din cauza numărului mare de focare de pestă porcină africană din județ, specialiștii din Iași au analizat în laboratorul DSVSA mii de probe prelevate de la mistreți sau de la porcii domestici. În județ sunt 28 de focare de pestă porcină. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea raspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *