În această vară, în comuna Dobrovăț, județul Iași, au fost organizate săpături arheologice de către două echipe, una din România și una din China. Arheologii chinezi și cei români au făcut câteva descoperiri importante cu prilejul acestei campanii. Este vorba de un altar, după ce alte două au fost identificate în 2019. Acestea datează din anul 4.000 î.H.
Începând cu anul 2019, Institutul de Arheologie din Beijing a început finanțarea proiectului de săpături de la Dobrovăț, o localitate din județul Iași. Este vorba despre o așezare din perioada culturii Cucuteni. Acest loc a atras atenția cercetătorilor chinezi, deoarece au observat foarte multe asemănări între ceramica pictată în cultura Cucuteni și cea din cultura YangShao. Săpăturile au fost finalizate acum câteva zile, dar cercetările vor continua.
Arheologii chinezi au participat la săpături
Cercetătorii chinezi au fost surprinși de ospitalitatea localnicilor din zonă, care au fost extrem de încântați de prezența lor. Timp de două luni, tabăra arheologică din Dobrovăț a devenit noua lor casă. Însă totul a meritat, deoarece aici au făcut câteva descoperiri importante pentru lumea științifică.
Proiectul are o durată de 5 ani, însă din cauza pandemiei au mai participat la săpături abia în anul 2019. Așadar, pentru următorii trei ani, cercetătorii din China vor fi prezenți în fiecare vară pentru a lua parte din nou la cercetări. Așezarea de la Dobrovăț se află la aproximativ 4 km de sat, la marginea Pădurii Buda.
„Am început lucrările în 2019, însă din cauza pandemiei proiectul a fost suspendat. Anul acesta e a doua oară când ne întoarcem la Dobrovăț. Săpăturile sistematice din această campanie de săpături au fost foarte productive, avem două echipe, una românească și una chinezească, fiecare echipă s-a ocupat de o anumită zonă. Am săpat la o casă mai mică, casa numărul șase, este foarte interesant că am descoperit o altă casă, numărul 5, care era chiar lângă.
Vom continua anul viitor să decopertăm de unde am rămas. Acum suntem 7 oameni din China la Dobrovăț, ne-am simțit foarte bine aici, sunt niște peisaje superbe. La voi vara este foarte plăcută, deoarece, în China, vara este mult mai răcoroasă decât aici, a fost oarecum ca o vacanță pentru noi. Localnicii sunt foarte prietenoși, în fiecare săptămână primeam pâine proaspătă, prăjituri, lapte, legume, am fost plăcut uimiți de ospitalitatea lor. Mi-a plăcut foarte mult mâncarea românească, în special sarmalele. Noi vom reveni la Dobrovăț pentru următorii trei ani, pentru că proiectul este de cinci ani. Cultura Cucuteni este una dintre cele mai importante perioade preistorice din România.
Este foarte interesant faptul că în China avem cultura YangShao, care este extrem de asemănătoare cu cultura Cucuteni, noi asta încercăm să facem aici, să stabilim cum de s-a întâmplat acest lucru și care sunt explicațiile pentru acest fenomen cultural”, a precizat dr. Chenghao Wen, Institutul de Arheologie, Academia Chineză de Științe Sociale.
Locuințe vechi de mii de ani
După ce în primul an de săpături au fost decopertate mai multe porțiuni din așezare, fiind descoperite două altare, anul acesta a mai fost descoperit încă unul. Altarele erau folosite de oamenii din cultura Cucuteni la ritualurile religioase. Pe ele era amplasate figuri sau antropomorfe. În acea perioadă, cultul legat de Zeița Mamă era extrem de răspândit.
De asemenea, echipa din China a găsit mai multe gropi, unele chiar din perioada epocii bronzului. Așezarea de la Dobrovăț este datată în perioada din Eneolitic, aproximativ 4.000 de ani î.Hr. Echipa românească a fost coordonată de prof. dr. Gheorghe Lazarovici și soția sa, dr. arheolog Magda Lazarovici.
„Descoperirea aparține unui sătean de aici, coleg de-al nostru, de la Iași. În 2018 am venit să vad situl aici, pe deal, după care de acolo a început totul, cu prospectări. În această așezare au fost găsite nouă locuințe atribuite culturii Cucuteni. Doamna Lazarovici a făcut o expoziție, în China, despre cultura Cucuteni.
De asemenea, într-o carte de-a noastră am avut, la introducere, legătura dintre scrierea danubiană și cultura YangShao. Colegii chinezi au văzut aceste asemănări, și-au exprimat dorința de a face cercetări, iar colegul nostru, Chengao Wena, a fost numit pentru a veni aici să facă cercetări. Anul acesta am găsit un altar lângă locuințele cu ceramică pictată. Echipa noastră s-a limitat la două locuințe, iar cei din China s-au ocupat de alte două.
Explicațiile pentru asemănările dintre cele două culturi sunt următoarele: din zona Orientului Mijlociu au fost grupuri de oameni care au migrat din cauza schimbărilor climatice, astfel, ei au ajuns fie în zona munților Balcanici sau înspre China, de aici asemănările”, a specificat dr. prof. Gheorghe Lazarovici.
Importanța culturii Cucuteni
Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia este una dintre cele mai vechi civilizații de pe continent. Numele provine de la satul cu același nume din apropierea Iașului, unde în 1884 s-au descoperit primele vestigii.
De atunci, sute de așezări care datează din perioada culturii Cucuteni au fost descoperite și cercetate de arheologi. Imaginile cu piesele excepționale găsite la situl arheologic de la Isaiia au făcut înconjurul lumii, stârnind curiozități despre civilizația cucuteniană. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a început o colaborare cu Institutul de Arheologie din Beijing pentru a întări relațiile dintre cele două popoare, dar și a descoperi conexiunile dintre cele două culturi vizibil asemănătoare.
Arheologii chinezi au contribuit la cercetările de la Dobrovăț împreună cu specialiștii din Iași. Aceștia se vor întoarce și anul următor pentru a continua săpăturile.
Foarte bine. O stire pozitiva.
Aia sunt spioni toata ziua bai pozitivilor.La plecare vor stii pana si ce culoare au chilotii si cati dinti mai au in gura dobrovitenii aia.Pe astia ai intereseaza calitatea terenurilor agricole si cum sa le cumpere pe nimic.Chiar credeti ca Bejingul baga bani sa scormoneasca pamantul aiurea pe coclauri ? Mari prostovani mai sunteti.Sa-mi spuneti mie cutu daca la anul nu vin astia cu ,,investitori,,in spate sa cumpere tot ce pot lua pe doi lei.
iesean…..Esti bolnav tare!
Peste tot își baga nasul orezarii…
Sa le spui asta la fraierii aia de ucraineni.Asa au facut si la ei,pana cand comunistii au pus gheara pe un teren agricol cat toate judetele moldave.De ce crezi ca ma strofoc pe aici ? E deja-vu .Prostovanii de ucraineni au ajuns zilieri pe propriul pamant sa nu crape de foame.Chinezii si americanii sunt cei mai mari japcari ai pamantului.Toata partea de vest a Ucrainei e cumparata de astia.Cica ,,concesionata,,pe 51 de ani sa nu se prinda fraierii.La cate chimicale baga astia in pamant vor distruge tot terenul agricol.Da n-ai de unde sa stii de astea.Esti papagal.Mandru ca esti ,,european,,nevoie mare.Vai de capul tau daca nu casti ochii in jurul tau.Nimeni nu ne vrea binele.
iesean vezi ca mai sunt ca tine…la socola
Este vorba despre o colaborare dintre Academia Romana si Institutul de Arheologie din Beijing. Nu mai introduceti Palatul culturii din Iasi, pentru ca nu au nici io legatura. O zi buna
Vasile,Vasile…Nume de sparanghelist si capsunar.Asta cand nu sterge babele italiene la buci si le schimba pamparsii.Hmm..Face si omul un ban acolea sa nu moara de foame.Cand vine inapoi nu mai poate de figuri si impresii ca a slugarit la straini.Uita ca isi manca de sub fund si de sub unghii saracia.
Au venit chinezii sa faca arheologie in Romania cum au venit cu ajutoare pentru Covid rusii la italieni.
ACASA CU COMUNISTII SI SPIONII CHINEI!
AFARA CU INAMICII DE PE PAMANTURILE EUROPEI!
Suntem si prosti si aroganti.
@@@@ iesean
august 18, 2023 la 1:23 pm…asta e acelasi prostan care comenteaza aiurea la tot ce ce face fain in orasul ăsta.
Sigur e un clujean obosit mancator de slana cu ceapa + 💩.
Incearca sa bage źâzanie intre ieseni si ucraineni, intre ieseni si chinezi…e un lache flaușat platit in ruble. Se simte dupa cum gandeste ca bunicii lui au fost slugi /iobagi pe terenul grofilor 💩
La Socola cu tine, acolo ducem ” clujenii ” ca tine …esti un adevarat clujean💩
cacama-s pe voi de chinezi si cu scursurile voastre
Eu n-am nimic cu chinezii. Decat arabi, musulmani si tigani mai bine cu ei
Corect, chinezii sunt un popor evoluat care a fost tras in jos de comunism, n-am nimic cu ei, nu-s tocmai coborati din copac. Te intrebi de ce nu sapa arheologi romani dar la cum se vine cu buldozerul peste vestigii cu arheologii nostri, nu-i nimic de pierdut.
Va spioneaza China, nu? Ca sa ce?
Dar cand va spioneaza Mossad/ CIA/ MI6/ SRI, ca tot ruleaza in cinematografe filmul Kompromat, atunci nu e o problema, nu?
Sau voi credeti ca doar FSB/ KGB aduna kompromat, cum vrea filmul sa para, nu?
Ma intreb si io, oare cand ziceti ”chinezi”, ”musulmani”, ‘arabi’, ‘tigani’ va referiti la un miliard si trei sute de milioane de chinezi, musulmani, la 250 de milioane de arabi si la vreo 15 milioane de tigani? Ori, doar la cativa?