Directorul Staţiunii de cercetări marine şi fluviale Sf. Gheorghe, Alfred Vespremeanu, doctor în geografie specializat în geologie marină și evoluţia sistemelor din Delta Dunării, a declarat luni la Prima News că nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează pe braţul Bâstroe, aceasta fiind „o trăsnaie din punct de vedere ştiinţific”, conform News.ro.
„În cazul ăsta, din ce ştim cu siguranță, la gura de intrare în braţul Bîstroe este o acţiune de dragare, adică de creştere a adâncimilor de la 4 metri la 8 metri. La capătul braţului lui Chilia, cel mai scurt este braţul Bîstroe, la gura lui de vărsare are loc această adâncire prin dragare. Nu este periculoasă pentru natură, în primul rând sendimentele sunt extrem de tinere, se depun de la o zi la alta, nu formează un suport biologic, sunt predominant nisipoase. Impactul unei dragări la o gură de vărsare de tip Bâstroe este unul categoric local, în niciun caz nu afectează starea Deltei Dunării”, a spus Vespremeanu.
Alfred Vespremeanu: „Este o trăsnaie din punct de vedere ştiinţific”
Specialistul a comentat şi informaţia privind riscul unei secări a Deltei din cauza acestor lucrări și a transmis că „este o trăsnaie din punct de vedere ştiinţific”.
„Nici măcar cu unu la mie nu se poate întâmpla procesul acesta, nivelul apelor din Deltei Dunării este controlat de nivelul Mării Negre şi de nivelul de intrare al Dunării în Deltă şi nu de cât de adâncă este o gură de vărsare sau alta. Poate să fie şi de 100 de metri, asta nu afectează nivelul apei în Deltă este o trăsnaie din punct de vedere ştiinţific”, a spus Alfred Vespremeanu.
„Nu are legătură cu Ucraina, are legătură cu noi”
De asemenea, Alfred Vespremeanu spune că nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează la gura lui Bâstroe şi mai departe, dacă are loc o redistribuire a apei pe braţe.
„Sentimentul unora că ar putea să se usuce Delta este fiindcă poate văd ei uneori aceste lacuri care nu mai arată a lacuri, arată a mlaştină dar nu are legătură cu Ucraina, are legătură cu noi. (..) O deltă, pentru a menţine aproape de forma iniţială înseamnă că îi controlezi fluxul de sedimente, prin dragaje. De exemplu, pe termen lung, decenii, va trebui să creştem debitele braţelor Sulina şi Sfântul Gheorghe. Astăzi nu se schimbă nimic, nu se întâmplă nicio secare a Deltei fiindcă se draghează la gura lui Bâstroe şi mai departe, dacă are loc o redistribuire a apei pe braţe, asta se va întâmpla în defavoarea braţelor vecine ale lui Bîstroe, nu braţul Chilia”, a mai explicat el.
România a știut ce se întâmplă
Întrebat dacă partea română ar cunoaşte dacă draghează în zonă, specialistul a spus că România a știut încă de la „prima cupă dragată”.
„Noi ştim oricum ce se întâmplă, există pe coasta românească sisteme, partea maritimă, unde cunoaştem pe zeci de km, vedem, este o tehnică vizuală în care vezi ce se întâmplă, informaţia asta există în statul român. Noi am ştiut de la prima cupă dragată”, a spus Alfred Vespremeanu.
Despre intenţia părţii ucrainene, specialistul a spus că aceștia încearcă să navigheze cu cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia.
„Cred că intenţia lor este de a putea naviga cu nave de pescaj mare până în portul lor principal de pe braţul Chilia, care este Izmail”, a mai spus Alfred Vespremeanu.
Nu ne interseaza intentia ucrainienilor de a naviga pana in portul Ismail cum spui . Pe noi ne intersesza teritoriul nostru sa nu fie distrus, interesele noastre nationale inaintr de toate.Asta vorbeste ca Iohanis aparand ucraina impotriva Romaniei. Daca noi.am face asa cum au facut ei pe ei i- ar interesa sau ar intelege interesul nostru daca intr- un fel le- am provoca o mica dauna lor? NU.!,DOMNULE SA DAI DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE pentru tot ce spui in articolul asta citit de o Românie intreaga. Parca te- a pus iohanis sa fii roman contra romanilor si teritoriului României. Daca o suta de specialisti spun ca un dragaj de la 4 metri la 8 metri afectează mult Delta mai ales partea de Nord Dumneata spui ca totul este Ok si justifici ca e bine pentru interesele ucrainienilor. Te si contrazici ca spui ca ,, nu stii ce se va întâmpla acolo,, Deci îl aperi pe Johanos si pe ucrainieni. Acolo tot ecosistemul va fi distrus, vietuitoarele vor muri prostule si noi vom admira nisipul de pe fund sau o mlastina secata
.
Nu pun pret pe ce spune acest domn. Este director, deci a fost numit politic. Daca i se da ordin, canta. Si tonul la melodie este dat de Iohannis si PNL. L-ati auzit pe deputatul Stroe de la PNL. Inca putin si ne demonstra ca este in interesul nostru si al Deltei ca Ucraina sa adanceasca Bistroe, si ca de mult trebuia sa o faca. Dar daca este bine ca Ucraina sa sape Bistroe, de ce ne-am opus in 2004? Atunci am aratat ca lucrarile incalca conventii internationale de protectie a mediului. Acum nu mai sunt incalcate? Ce facem atunci cu raportul din 2006 a Comisiei economice ONU pentru Europa? Ce facem atunci cu avertismentul adresat Ucrainei in 2010 de Comitetul de implementare al Convenţiei de la Espoo?
Btw, pe directorul asta il cheama Vespremeanu-Stroe ! Domnul sa ne aiba in paza.
Nu este corect din punct de vedere științific ceea ce afirma acest director.Totul va depinde in viitor,de nivelul debitelor Dunarii,dar cum verile sunt din ce in ce mai fierbinti,seceta se va extinde.