Povestea de succes a doi tineri olimpici din Iași. Aceștia au fost laureați la nivel internațional. Elevul Andrei Fedorenciuc, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, a obținut Premiul I și Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud–Est. Pe de altă parte, Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică 2022
Doi tineri olimpici din Iași vin cu o nouă poveste de succes pentru Școala ieșeană. Elevul Andrei Fedorenciuc, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, a obținut Premiul I și Medalia de Aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud–Est. Pe de altă parte, Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, a obținut medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică 2022. De reamintit este faptul că elevul Radu Stoleriu, de la Colegiul „Racoviță”, a fost medaliat cu aur la cea mai importantă olimpiadă de Matematică a momentului din întreaga Europă.
O nouă poveste de succes a doi tineri olimpici din Iași
Elevul Andrei Fedorenciuc de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași a obținut Premiul I și medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie pentru Europa Centrală, de Sud și Sud–Est. România a fost reprezentată, la această olimpiadă, de o echipă formată din 8 elevi (4 seniori și 4 juniori). La secțiunea seniori, Andrei Fedorenciuc a concurat alături de alți 64 de tineri, foarte bine pregătiți, pasionați de geografie, de realitățile și dinamica lumii în care trăim. Ediția din acest an a concursului a fost organizată la Belgrad, în Serbia, în perioada 24.06–29.06.2022. Competiția a evaluat competențele teoretice și practice ale tinerilor geografi din unsprezece țări (Azerbaijan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Kazahstan, Lituania, România, Rusia, Slovenia și Serbia), participarea elevilor presupunând o îndelungată pregătire de specialitate, sub supravegherea atentă a profesorilor coordonatori, corelată și cu deprinderi și cunoștințe din diferite alte domenii ale Științelor Pământului.
Andrei Fedorenciuc, printre cei mai buni geografi–elevi din România
Palmaresul olimpic al ieșeanului Andrei Fedorenciuc este impresionant. A obținut Premiul I la Faza Națională a Concursului Național de Geografie „Terra” („Mica Olimpiadă”), în clasele V-VII; în clasa a VIII-a, mențiune la Faza Națională a Olimpiadei Naționale de Geografie și calificarea în Lotul Național pentru Balcaniada de Geografie. La Balcaniada de Geografie 2019, desfășurată la Belgrad, în Serbia, a obținut Premiul I și medalia de Aur. În perioada pandemiei, a continuat să se pregătească, chiar dacă nu a avut ocazia să concureze, cu excepția Concursului Național „Geomondis” 2019, unde a obținut Premiul al II-lea la Faza Națională. În acest an, a obținut Premiul Special al SGR la Faza Națională a Olimpiadei de Geografie și calificarea în lotul național pentru Olimpiada Europeană de Geografie. Astfel, alături de profesorul său de geografie, Simona Iancu, Andrei Fedorenciuc a reușit încă o performanță remarcabilă pentru România, pentru județul nostru și pentru Colegiul Național „Costache Negruzzi”, la disciplina geografie. Palmaresul olimpic internațional din acest an confirmă munca asiduă în echipa profesor–elev, rigurozitatea, exigența și perseverența studiului individual.
Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Emil Racoviță”, printre cei mai buni matematicieni din Europa
Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, la Colegiul Național „Emil Racoviță”, este unul dintre cei mai buni matematicieni din Europa. La finalul lunii mai 2022, acesta a obținut cel mai mare punctaj la barajul pentru calificare în lotul național de Matematică. Tânărul participă la Olimpiada Balcanică de Matematică 2022, competiție care are loc la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, chiar în aceste zile (30 iunie–2 iulie). Aici, Radu Stoleriu a dat lovitura și a obținut medalia de aur. El este medaliat, în trecut, la importante competiții naționale și internaționale de acest gen. Spre exemplu, a luat premiul întâi și medalia de aur, cu punctaj maxim, și la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor și diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste de până la 17 ani.
Radu Stoleriu – tânărul virtuoz al matematicii
Radu-Ionuț Stoleriu a luat premiul întâi și medalia de aur, cu punctaj maxim, și la „European Mathematical Cup” 2021. Acesta îl are ca profesor și diriginte pe Cătălin Budeanu. La competiție s-au calificat 266 de participanți din 23 de țări, copii cu vârste de până la 17 ani.
„Pentru Radu Stoleriu, drumul în studiul matematicii a fost presărat cu succes încă de la debut, când, în clasa a III-a, a participat la Concursul «Leris», destinat elevilor de clasa a IV-a, obținând punctaj maxim. Acest rezultat excepțional i-a permis înscrierea la Colegiul Național „Emil Racoviță”, însă, mai presus de toate, i-a inițiat viitoarele reușite la Olimpiada de Matematică. Totuși în spatele virtuozității sale se găsesc ani de muncă perpetuă, pe lângă inteligența atipică de care dispune. L-am întâlnit pe Radu când a absolvit clasa a III-a, întâmpinând cu bucurie și curiozitate. Pot spune însă că, în clasa a VIII-a, volumul colosal de muncă depus pe parcursul a 5 ani i-a fost răsplătit. În urma celor patru baraje pentru selecția echipei României la Junior Balkan Mathematical Olympiad (olimpiadă desfășurată între 29 iunie–2 iulie 2022, în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina), Radu Stoleriu s-a calificat pe primul loc, fiind liderul echipei, obținând, ulterior, medalie de aur. Ca profesor îndrumător, nu pot spune decât că este un privilegiu să lucrez cu un astfel de elev, deoarece am posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a-mi forța limitele. Radu este un elev motivat, a cărui inteligență este dublată de puterea de muncă ieșită din comun. Mă bucur că am avut parte de o colaborare atât de plăcută și că am putut să-i fiu alături în șansa de a performa în domeniul matematicii”, declară profesorul Cătălin Budeanu.
Așadar, o nouă povestea de succes a doi tineri olimpici din Iași. Aceștia au fost laureați la nivel internațional.