La inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, 28 de muzee aflate în zona rurală din Moldova vor putea fi vizitate virtual, pe Platforma „Muzee de la sat”. Printre acestea se regăsesc Memorialul „Alexandru Ioan Cuza”, de la Ruginoasa, și Muzeul sitului arheologic Cucuteni, județul Iași. Echipa care a implementat proiectul s-a deplasat pe parcursul a 20 de zile la punctele de interes cultural, finalizând în lunile septembrie-octombrie etapa de culegere a datelor
Două muzee din județul Iași, Memorialul „Alexandru Ioan Cuza”, de la Ruginoasa, și Muzeul sitului arheologic Cucuteni, vor putea fi vizitate virtual, pe Platforma „Muzee de la sat”. Aceasta a fost lansată (chiar pe 1 Decembrie 2021) la inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași. La fiecare muzeu a fost desfășurată scanarea spațiului, fotografierea și documentarea obiectivului cultural respectiv.
Spațiile / muzeele beneficiază pe site de un tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță – și integrat, totodată, în Google Street View, Google Maps și Google Earth – o serie de fotografii, o descriere și un videoclip de prezentare. Echipa care a implementat proiectul s-a deplasat pe parcursul a 20 de zile la punctele de interes cultural, finalizând în lunile septembrie-octombrie etapa de culegere a datelor.
În proiect sunt incluse, în total, 28 de muzee din zona Moldovei
În proiect sunt incluse, în total, 28 de muzee din zona Moldovei. În cele 20 de zile de activitate pe teren, echipa a parcurs 5.500 de kilometri și a adunat peste 700 GB de materiale foto-video, mai spun organizatorii. În plus, săptămânal, pe canalul de YouTube va fi publicat un interviu / clip de prezentare. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor în mediul online. Aceștia au depus un proiect ce a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Prin intermediul acestuia, 28 de muzee din zona rurală a regiunii Moldova beneficiază de o îmbunătățire a imaginii lor în mediul online. Echipa s-a deplasat la fiecare obiectiv cultural și a adunat informațiile care să ghideze privitorii în turul virtual. În total, au fost parcurși peste 5.500 km în cele 8 județe ale Moldovei.
Pentru ca materialele să ajungă în această formă, au fost necesare câteva săptămâni de prelucrare. Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de Europa FM și „De la sat”, un proiect editorial dedicat mediului rural. În viitor, este vizată extinderea proiectului „Muzeul – de pe uliță pe ecran” la nivelul întregii țării. În acest fel se va obține o radiografie a muzeelor din spațiul rural românesc. Echipa este formată din Cosmin Murărașu, manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu, editor vizual și fotograf, Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online, și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat.
Istoria Muzeului Memorial „Alexandru Ioan Cuza”, de la Ruginoasa
Palatul a fost construit între 1800 și 1811 de către Sandulache Sturdza. În 1862, fiul acestuia a scos la licitație clădirea și a fost cumpărată de către Alexandru Ioan Cuza, pentru a-i fi reședință de vară. De mobilier s-a ocupat chiar soția domnitorului, Elena Cuza, care a cumpărat piese de la Paris. După moartea lui Cuza, palatul a aparținut celor doi fii ai lui, iar, după dispariția acestora, a fost deținut de Maria Moruzzi, soția unuia dintre băieți. După moartea Elenei Cuza, moșia a fost donată Spitalului „Caritatea”, din Iași, care a construit o unitate medicală pentru copii.
Ulterior va fi organizat un spital TBC, în urma unei donații. În timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, palatul a fost distrus. Și-a recăpătat strălucirea după 1982, când și-a deschis porțile publicului, devenind „Muzeul Cuza”. În interior pot fi explorate camerele de oaspeți, sufrageria, apartamentele domnitorilor, biroul și biblioteca, salonul de recepție, camera copiilor și cea a servitorilor. La exterior pot fi văzute biserica domnească, primul mormânt al domnitorului, precum și trăsura și sania ce i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza. În dreapta clădirii este expus un grup statuar cu busturile unor domnitori români, lucrate de studenți de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE), din Iași.
Muzeul-sit arheologic de la Cucuteni
Rezervația Arheologică Cucuteni se află la 10 kilometri de orașul Târgu Frumos. Punctul principal al acestui areal este un mormânt tumular princiar geto-dacic din sec IV î.Hr., protejat în cadrul Muzeului de Sit arheologic de la Cucuteni. Arheologii implicați în cercetări au încercat păstrarea in situ a celui mai bine conservat și celui mai mare tumul.
Astfel, în 1984 a fost inaugurat muzeul, după 2 ani de construcție. Mormântul central a fost integrat într-o construcție circulară, folosind piatră naturală, fără piloni centrali. Traseul de vizitare este unul circular, care se face atât la nivelul solului, cât și la nivel superior, prin platforme suspendate. Pe cele două nivele se desfășoară o expoziție permanentă care prezintă istoria locală – din paleolitic, până în secolul al XIX-lea.